Ma 2023 december 09. Natália napja van. Holnap Judit napja lesz.
387db09575c327f35a044ae9fdb3883c.jpg

Forráspont

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Mindenkinél van egy határ, ami után elszakad a cérna. Azonban mielőtt ezt elérné valaki, még rengeteget tűr, hallgat, nyel, szenved és bosszankodik. Tehetetlen düh ez, a legrosszabb az összes közül. Az ember érzi, mennyire aprócska, tudja, kevés a változtatáshoz.

Tennie kéne valamit, mégsem teszi. Arra nevelték, hogy fogadja el a dolgokat olyannak, amilyenek. Ám van egy pont, ahol az illetőnek elege lesz abból, hogy tovább tűrjön, hallgasson, nyeljen, szenvedjen és bosszankodjon. Végre cselekszik. Idomított állatból emberré válik.

A napokban fogták el azt a debreceni férfit, aki a vád szerint három hónap leforgása alatt tucatnyi autót rongált meg. Vallomása szerint olyan járműveket választott, amelyek veszélyeztették a természeti értékeket. Az információk és a bizonyítékok alapján összesen 48 cselekménnyel gyanúsítják. Az illető általában éjszakánként biciklivel „járőrözött” a városban, és azoknak az autóknak, amelyek szerinte rossz helyen parkoltak, összekarcolta a motorháztetejét vagy az ajtaját.
Helyesen tette, amit tett? Aligha. Hogy meg tudom érteni, miért tette? Teljes mértékben.
Nap, mint nap rengeteg olyan helyzettel találkozunk, amelyben neveltetésünk, erkölcseink, gyávaságunk vagy beletörődésünk miatt a tettek helyett nem marad más számunkra, mint a frusztrált harag. Tudjuk, hogy az illető meg fogja úszni a dolgot. Mindig, minden körülmények között. Tudjuk, hogy a bunkó, önző, kicsinyes emberek büntetlenül dominálhatják az életünket, mert erősebbek és hatalmasabbak nálunk.
Persze hazudhatjuk magunknak, hogy mi jobbak vagyunk, ezért nem teszünk semmit. Áltathatjuk magunkat azzal, hogy valahol, valahogyan, a gondviselés vagy a sors közbenjárásával egyszer majd elégtételhez juthatunk valamennyi minket ért sérelemért. Lustaságból felmerülhet a kérdés, hogy miért éppen mi legyünk azok, akik cselekszenek, amikor ezt más is megtehetné.
Ám egy ponton túl már nem akarjuk magunkat jobbnak érezni másoknál. Nem akarunk a gondviselés és a sors igazságszolgáltatására várni. Nem hisszük azt, hogy bárki más megteszi majd azt, amit mi nem merünk megtenni. Inkább magunk vesszük kézbe a dolgokat.
Ez történhetett a fent említett debreceni férfival is. Elege lett.
Jelen esetben a szabálytalanul parkoló autósokból. Úgy döntött, visszavág a maga módján. Mindegy milyen eszközzel, mindegy milyen áron, de cselekedni akart, mert nem tehetett mást. A lelke mélyén tomboló frusztrált düh irányította tetteit; ettől vált céltudatossá, ez tette őt cselekvőképessé. Nem állítom, hogy szép dolog összekarcolni mások autóját. Nem hiszem, hogy ez az út bárki számára is követendő lenne. Valószínűleg meg is fogja majd kapni ezért a megfelelő büntetést. A szabálytalan, arrogáns, pofátlan autósok, akik most vétlen áldozatoknak vélik magukat pedig nem.
Mert így működik a világ.
Mennyi kell valakinek ahhoz, hogy eljusson eddig a pontig? Feltételezem, mindenkinél más és más ez az ingerküszöb. És vajon mennyi kellhet nekem? Közel járok már a forrásponthoz?
Nem, még nem. Még csupán ott tartok, annyit teszek, hogy egyre csak mondom, mondom a magamét.

Sztakó Balázs
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

 

Hozzászólások

Tor Salqvist
2016-01-28 13:27
Bizánci történelemben jó vagyok. Te most a makedón dinasztiáról beszélsz, de ők csak a 870-es években kerültek hatalomra, míg a párthusok birodalma 224-ben bukott meg (a Szasszanida óperzsák ekkor vették vissza államukat a szkítáktól). (Folyt. köv.)

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Politika (1581) Alámerült atlantiszom (142) Tv fotel (65) Történelem (16) Mozi világ (440) Életmód (1) Autómánia (61) Tereb (146) Vetítő (30) Emberi kapcsolatok (36) Gazdaság (694) Irodalmi kávéház (531) Nézőpont (1) Heti lámpás (282) Rejtőzködő magyarország (168) Sport (729) Mozaik (83) Belföld (10) Kultúra (6) Szépségápolás (15) Gasztronómia (539) Titkok és talányok (12) Egészség (50) Flag gondolja (34) Mondom a magamét (7262) Nagyvilág (1309) Jobbegyenes (2724)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>