Ma 2024 április 23. Béla napja van. Holnap György napja lesz.
vote-660x330.jpeg

Ennyien vagyunk!

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Szép dolog a népszavazás, a baj csak az, hogy nép is kell hozzá.

Tegnap kiderült, hogy a 18 év alattiakat is beleszámolva, legfeljebb négy, négy és fél millió polgártársunk van. Ha polgári nemzetben gondolkodunk, úgy is fogalmazhatunk, ennyi magyar él Magyarországon, és ez a trianoni területekkel együtt sem több, mint öt és fél, hatmillió. Ennyi a magyarság, a magyar polgárság lélekszáma.

Ugyanis nem tekintem a polgári társadalom, a polgári nemzet, a magyarság részének azokat, akik soha, semmilyen szavazáson nem jelennek meg, azaz nem vesznek részt a demokrácia működtetésében semmilyen formában. Azoknál még az igennel szavazók is sokkal jobb emberek. A szándékosan érvénytelenül szavazók pedig a tudatos destruálók, akik a demokráciát csak díszletnek tekintik a saját politikai elmebajaik érvényesítéséhez.

Orbán Viktor és a Fidesz nem nagyon tehetett mást, mint azt, hogy a menekültválság ügyében előre menekül és megpróbál a lehető legnagyobb társadalmi támogatottságot szerezni a politikájához ebben a témában. Ezt végül meg is tette, a magyar választás- és népszavazástörténelem legnagyobb szavazattömegét sikerült megszereznie egy konkrét döntés mögé. Ez a brüsszeli ügyintézéshez elég lehet, hiszen a liberális gazemberek legalább annyira félnek a néptől, mint a kommunisták. Pontosan tudják, hogy a Magyarországra visszatoloncolni szándékozott 150 000 migráns  (akiket a németek, a norvégok, a svédek akarnak visszanyomni hozzánk), illetve a kvóták szerinti tízezrek olyan elhárítási mechanizmusokat válthat ki, nemcsak a kormányból, hanem a lakosságból is, ami nemcsak az EU-t, hanem a magországok politikai rendszerét is destabilizálhatja.

De attól még, hogy a népszavazás külpolitikai értelemben 90%-os siker, belpolitikai értelemben a Fidesz egyik legnagyobb kudarca. Nem az ellenzék sikere, mert az ellenzék ebben az ügyben még a szavazni el nem menők között is csak a bűnlajstromát gyarapította, hanem kifejezetten a Fidesznek, mint pártnak és a miniszterelnöknek is a kudarca. Ráadásul úgy, hogy tulajdonképpen Orbán Viktor még meg is erősödött az eredménytől, sőt továbbra is offenzívában maradhat

Először is kudarc maga a kormány és a Fidesz népszavazási kampánya. Nem tudom ki volt az a hülye, aki elhitette a Fidesz vezetőivel, hogy egy nyilvánvaló, de önmagában teljesen érdektelen kampányüzenet agymosó ismételgetése és az elkötelezett választópolgárok napi szintű irritálása fokozza a szavazási kedvet. De ki kéne rúgni és azokat is, akik rábólintottak erre a kampánytervre.

Rossz hangulatú, tulajdonképpen konkrét, a választópolgárok számára érthető célt megfogalmazó üzenet nélküli, ötlettelen, mindenfajta kontextust mellőző kampány volt ez, amelynek ha egy üzenetével találkozott az ember, akkor mindegyiket unta már. Talán ideje lenne felfedezni a Fidesznél, hogy minden társadalmi rétegnél különböző üzenettel és eszközökkel kell kampányolni, valamint az emberek lehet, hogy hülyék, de nem ennyire.

De a kudarc fő oka nem a pocsék kampány. A kudarc legfőbb oka, hogy a magyar társadalom nem bízik a kormányban, úgy általában nem bízik a saját országának akármelyik kormányában sem. A Fidesznek hat éve volt rá, hogy ebből a teljes bizalomhiányból kibontakozzon, de ebben kudarcot vallott. Hat év után ott tartunk, hogy törzsszavazóin kívül senki sem bízik a kormányban és plusz szavazatokat csak abból képes szerezni, hogy a körülmények szerencsés összejátszása következtében az ellenzék annyira komolytalan, hogy még nálánál is kevesebb bizalmi tőkét tud felmutatni.

Ez a bajok gyökere. Nincs magyar polgári társadalom és nincs magyar kormány. Lakosság van, amelynek több mint a fele nagy ívben tesz az országára, a nemzetére, a kormányára és dühből, dacból vagy szimplán elmebajból nem szavaz, vagy random módon rászavaz valakire, aki ígér neki valamit, amit át lehet konvertálni sörre vagy pálinkára.

Orbán Viktor és a Fidesz még képtelen volt azt elérni, hogy a választópolgárok többsége legalább megbízzon benne olyan kérdésekben, amelyben nagyon nehéz másképp gondolkodni. És ez az, ami nagyon komoly figyelmeztetés a Fidesznek és mindenkinek, aki nem akar egy újabb liberális ámokfutást. A normalitás határain belül nehéz lenne olyan kérdést találni, amelyben ennyire egyértelműnek kellene lennie az emberek véleményének. Amennyire a közvéleménykutatók és kutatások komolyan vehetőek, az emberek 80-90%-a még egyet is ért a kormány véleményével és mégis inkább otthon maradt.

Az otthonmaradásukban legalább akkora szerepet játszott a lustaság és nemtörődömség mellett a miniszterelnök, a kormány és a Fidesz, illetve úgy általában a politikai elit, a politika egésze iránti bizalmatlanságuk, mint az a vágy, hogy jól bepancsolhatnak egyet a Vityának. Persze, ugyanezek a szavazók, ha migránsok jelennek meg a környékükön, habzó szájjal fogják követelni a kormánytól, hogy védje meg őket, azonnal elfelejtkezve arról, hogy néhány hónappal korábban ők nem tülekedtek pont ebben a kérdésben támogatni a kormányt. Dehát ugyebár a szavazó pont olyan, mint a politikus, marha gyorsan felejt.

Bizalom nélkül nincs kormányzás. Nép nélkül sincs kormányzás. Kormányában bízó nép és népében bízó kormány nélkül sincs kormányzás, sőt demokrácia sincs. Le kell vonnunk abból a következtetést, hogy a szavazópolgárok fele számára a nemzeti érdek teljesen lényegtelen, a demokrácia lényegtelen, akkor is, ha hosszabb távon ez az érdektelenség nyilvánvalóan rájuk nézve is veszélyes.

]]>www.tutiblog.com]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Életmód (1) Alámerült atlantiszom (142) Jobbegyenes (2791) Mozi világ (440) Mozaik (83) Vetítő (30) Politika (1582) Sport (729) Flag gondolja (36) Kultúra (7) Történelem (18) Titkok és talányok (12) Tv fotel (65) Irodalmi kávéház (537) Rejtőzködő magyarország (168) Autómánia (61) Szépségápolás (15) Gazdaság (706) Belföld (11) Tereb (146) Mondom a magamét (7557) Nézőpont (1) Gasztronómia (539) Egészség (50) Emberi kapcsolatok (36) Nagyvilág (1310) Heti lámpás (312)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>