Ma 2022 augusztus 11. Zsuzsanna, Tiborc napja van. Holnap Klára napja lesz.
Én, a kipcsak

Én, a kipcsak

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Szentesi Zöldi László parádés írása!

Hálásak lehetünk azért, hogy Orbán Viktor részt vett a Türk Tanács bakui ülésén. „Ha nincs ott, és nem hozza szóba, hogy Magyarországon is élnek kipcsakok, akiket mi kunoknak nevezünk, soha nem derül fény arra a rasszista előítélet-halmazra, amelyet – nem először – a baloldali sajtó volt szíves produkálni nekünk.

A kipcsak név említésére és arra, hogy Orbán Viktor szóba hozta a kunok nemzeti, tudati különállását, valamint a kurultáj nevű törzsi gyűlésre célzott, azonkívül megemlítette, hogy sok magyarban van kipcsak (értsd: kun) vér, és hogy Nazarbajev elnök úr a hazai kunság jelképes vezetője, valóban elszabadult a pokol. Nem pusztán arról van szó, hogy a magyar társadalom kunokat nem látott része hisztérikus görcsökben tört ki, de mindazok, akik egynemű masszának látják Magyarországot, és egységes nyugati etikett szerint igazgatnák, sikítófrászt kaptak a hírre, hogy a magyarságnak keleti kapcsolódásai is vannak.

Értem én, hogy a Nyugatot olvasva nem könnyen váltunk át a Kelet Népére, ám mégis kettős tájékozódást ajánlok. És nagyobb szerénységet olyan ügyekben, amelyekhez nevezett baloldali újságírók, politikusok nem értenek. Ami előttünk, kipcsak vért hordozó magyarokban régóta a helyére került, azzal ők csak most ismerkednek. Most jutott el hozzájuk először a kipcsak szó is, most olvastak utána a magyarországi kunok történetének.

De máris feljogosítva érzik magukat, hogy tanácsokat osztogassanak. Mindig is az volt a korszerű magyar, aki ugyanazon biztonsággal tájékozódott a négy égtáj felé. Nem feledni keleti gyökereinket, érezni a vér szavát, de elfogadni, hogy ezer év alatt európaivá lettünk – ebben áll a recept.

A magyarság embertana, tárgyi és szellemi kultúrája, nyelve kelet felé mutat, mai életformánk és modern civilizációnk pedig nyugatról érkezett. Ha kaptunk valamit a világtól, lefordítottuk magyarra. Ebben áll az erőnk, azért tudtunk megmaradni – mindenre akadt saját, magyar megoldásunk. És ehhez a keleti örökség, a hozott anyag újraértelmezése, öröksége ugyanúgy hozzátartozik, mint a nyugatról kapott muníció. Az én felmenőim – ameddig látom a családtörténetet – háromnegyede alföldi születésű.

Ki sem kerülhették a kunokat, nyilvánvalóan bennem is van kun vér. Talán jász is. Meg más is, amiről az embernek tudomása sem lehet. Azonban a vér szava legalább ugyanolyan fontos, mint a szocializáció.”

Az eredeti, teljes írást]]> itt olvashatja el.]]>

]]>www.mandiner.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tereb (141) Autómánia (61) Tv fotel (65) Gasztronómia (539) Titkok és talányok (12) Belföld (8) Nagyvilág (1464) Irodalmi kávéház (513) Rejtőzködő magyarország (168) Alámerült atlantiszom (142) Sport (729) Politika (1581) Heti lámpás (260) Mondom a magamét (6236) Mozaik (83) Szépségápolás (15) Kultúra (6) Gazdaság (667) Emberi kapcsolatok (36) Mozi világ (440) Vetítő (30) Történelem (15) Flag gondolja (33) Egészség (50) Életmód (1) Jobbegyenes (2380)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>