Ma 2022 június 29. Péter, Pál napja van. Holnap Pál napja lesz.
Elszálltak - maguktól

Elszálltak - maguktól

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
A falka együtt mozdul, mert abban van az ereje. - Szentesi László nagyszerű írása.

Csúcsra járatott önértékelés és ravasz politikai számítás – talán csak ennyi van, nem több az Index minapi összezuhanása mögött. Az ellentétek Bodolai és a szerkesztőség között évek óta húzódtak, már az előző főszerkesztőknek, Dudásnak és Tóth-Szenesinek is autonómiaproblémák miatt kellett távozniuk.

Az Indexben – ez a talán legfontosabb elem a történetben – ugyanis nem pusztán a magyar újságírás krémjének, de szellemi szuperlényeknek is látják magukat. Az öndicséret büdös – tartja a mondás, és az ember tényleg nem tudja, sírjon-e vagy nevessen, amikor önszeretettől csöpögő vallomásukat olvassa: „Munkahely, közösség, rövidnadrág, közszolgálat, férfibarátság, maguk az olvasók vagy épp az újságírás Fradija.” Igen, az Index kis rövidnadrágosai így látják magukat. Rájuk nem vonatkozik a munkajog, a cég igazgatótanácsa nem válthatja le a főszerkesztőt, ha üzleti titkokat ad ki, csak ők számítanak, a felkentek, a klubtagok. Arról persze, hogy az Index hatalmas olvasottságát nem kis részben kitűnően működő blogjaiknak, mellékleteiknek köszönhetik, nem pedig a hazug politikai bulvárhíreknek, egy szót sem ejtenek. Pedig az Index olyan, mint a Tesco: áruk rengetegén kell keresztülvergődnünk magunkat, hogy a lényeghez, a valóban értékes tartalomhoz eljussunk. Ennek az árukapcsolásnak a mesterei az indexes szellemi kalmárok: nem pusztán előállítják a tartalmat, de menedzselik is magukat, mérhetetlen nagyképűséggel és pofátlanul.

Ravasz politikai számításról is szót ejtettünk. Tény és való, a Fidesz úgy kerül ebbe a történetbe, mint Pilátus a krédóba. Vagy még úgy sem – itt jobbára csak beszélnek Pilátusról, a színen nem jelenik meg. Nem is jelenhet, hiszen konkrétan semmi köze a történtekhez. A kormánynak sem érdeke, sem lehetősége beszántani az Indexet, de mégis rá hull vissza a botrány – legalábbis azok szerint, akik nem veszik észre, hogy az ellenzéki politikusok az első perctől kezdve rátelepedtek erre a munkahelyi konfliktusra. Hadházy felbukkanása, Dull rejtélyes beszélgetése Dobrevvel, a sok-sok ellenzéki szimpátiaüzenet egyaránt azt jelzi, hogy az Indexnek csakis drámai módon szabad kimúlnia. Kell a műsor, ahogyan kellett a „sebesült” Varju László, az ajtó előtt fél méterrel csattanó Kunhalmi Ágnes, a korláton hintázó Hadházy Ákos, most pedig kell a sok kis ripacs keszegvállú, ahogyan odacsapja a felmondólevelét, majd kiviharzik az épületből.

Hogy most mi következik? Az, hogy néhány hét múlva elindul az új Index. Magától értetődően a brand már réges-régen készen áll, a hirdetők és a támogatók időben váltottak és felsorakoztak, érkezik a rejtélyes eredetű pénz külföldről. Mindenki a jelre vár, és folytatódik a sztori ott, ahol abbamaradt. Nagyjából egy évük volt az átmenet menedzselésére. Ugye, nem hisszük, hogy csak úgy, a semmire egyszerre odavágták a felmondásukat, hogy majd a munkaerőpiacon találkozzanak?

Dehogy. A falka együtt mozdul, mert abban van az ereje.

Szentesi Zöldi László - ]]>www.demokrata.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Flag gondolja (33) Heti lámpás (259) Jobbegyenes (2342) Belföld (7) Életmód (1) Szépségápolás (15) Tv fotel (65) Irodalmi kávéház (513) Történelem (15) Alámerült atlantiszom (142) Kultúra (6) Gasztronómia (539) Autómánia (61) Rejtőzködő magyarország (168) Titkok és talányok (12) Vetítő (30) Politika (1581) Mondom a magamét (6149) Gazdaság (665) Tereb (141) Emberi kapcsolatok (36) Nagyvilág (1465) Sport (729) Mozi világ (440) Egészség (50) Mozaik (83)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>