Ma 2024 május 29. Magdolna napja van. Holnap Janka, Zsanett napja lesz.
f5fd7960e0b17366b84a8a495a955686.jpg

D. Tóth Kriszta - Mennyből a Mikulás 2. rész

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Szóval, a nagy kérdés: mit lehet kezdeni egy óvodás gyerek abszolút logikus és teljesen jogos kérdéseivel, amelyek a decemberi ünnepek magyar és angol hagyományai között feszülő többszörös ellentmondásra épülnek?

Adventi napló 7.

Történt, hogy élete negyedik decemberében a lányunk rájött, hogy valami nagyon nem stimmel. Az hogy lehet, hogy Magyarországon hatodika előestéjén kitesszük a csizmát az ablakba, mert jön a Mikulás, aki az óvodába is ellátogat, de oda már a krampuszokkal együtt érkezik, gyalog.

Aztán huszonnegyedikéig nem történik semmi, ellenben akkor az angyalkák titokban feldíszítik a karácsonyfát és a Kisjézus alácsempészi az ajándékokat. Viszont: az angol nagyinál hatodikán az égegyadta világon senki nem tesz semmit a csizmákba hatodikára virradó éjjel, mert a Mikulás csak huszonötödikén reggelre hozza az ajándékot egy bizonyos Rudolf nevű rénszarvas repülő szánja segítségével, akinek a nagy munkától még az orra is kivörösödött. Útközben dobja a krampuszokat és a kéményen ereszkedik le, hogy a kandallópárkányra tűzött „zoknikba” gyömöszölje az ajándékot. Ráadásul az angol nagyszülőknél már december közepén feldíszíti a fát a nagymama. A NAGYMAMA! Be kellett látnom, a négyéves gyereknek teljesen igaza van. Ez így elfogadhatatlan.

 

Két út állt előttünk. Az egyik, hogy mindent bevallunk. Sutba vágjuk az egész Mikulás-angyalok-Jézuska szentháromságot, beáldozzuk a csodavárást az őszinteség adta nyugalom oltárán. A másik, hogy hazudunk. Gátlástalanul és kreatívan, egészen addig, amíg már-már mi magunk is elhisszük magunknak az egészet.

Hát persze, hogy hazudtunk. Mert minden gyereknek jár a csoda. Anélkül nem élet az élet.

Mivel Lola épp paradicsomleves-főzés közben szegezte nekem a nagy kérdést (mindig a konyhában talál meg ezekkel... a hogyan lesznek a kisbabák, és miként kerülnek ki az anyukájukból kérdéskört krumplipürékeverés közben szerette volna megbeszélni velem), esélyem sem volt felkészülni. Mondtam az első hazugságot, amit az ösztöneim diktáltak, és közben imádkoztam, hogy elhiggye. A dolgok zsigeri levezetése a következő lett. A Mikulás nagyon elfoglalt ember, hiszen rengeteg gyereket fel kell keresnie karácsonyig. Hozzánk, Magyarországra december hatodikán érkezik, majd továbbindul nyugat felé. Mivel december végén Jézus születését ünnepeljük a karácsonyfával, de ő addigra már messze jár, hát az angyalok kénytelenek földíszíteni a fát, és az ünnepelt hozza az ajándékot. Aztán, mit ad isten, másnapra, mire az angliai gyerekek felébrednek, épp odaér a Mikulás, így aztán nekik is jut ajándék és öröm.

Hosszan hallgatott, a fürtjei alatt csikorogtak a fogaskerekek. Csak a szemem sarkából mertem figyelni, nehogy kizökkentsem. Végül aztán rám nézett és lassan bólintott. Fellélegeztem. Még akkor is, ha éreztem, hogy azért ez a történet így, ebben a formában legfeljebb nagy vonalakban oldja fel az ellentmondásokat, a részletekben ott feszül még az ördög. Azt hiszem, ezt ő is érezte... „Vagyis a Mikulás, az angyalok meg a Jézuska azt csinálják, mint mi. Össze-vissza utazgatnak az ünnepek alatt.” Bingó! A gyerekem egy tündér. Folytatta: „Csak azt nem értem, hogy ebből a sok mindenkiből miért nem segít valaki a nagymamának feldíszíteni a karácsonyfát?” Egy tündér, és még igaza is van.

Azóta ez a menet, ehhez a sztorihoz tartjuk magunkat. Még akkor is, ha már mindannyian sejtjük, beleértve a ma már nyolcéves gyereket is, hogy a mi rozoga lábakon álló „igazságunkat” már csak a saját akaratunk tartja össze. Annyira akarunk hinni a csodában.

D.Tóth Kriszta - shopline.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Sport (729) Tereb (146) Történelem (18) Rejtőzködő magyarország (168) Autómánia (61) Szépségápolás (15) Mondom a magamét (7625) Vetítő (30) Politika (1582) Belföld (11) Emberi kapcsolatok (36) Titkok és talányok (12) Életmód (1) Nagyvilág (1310) Tv fotel (65) Gazdaság (711) Jobbegyenes (2807) Egészség (50) Mozaik (83) Irodalmi kávéház (537) Alámerült atlantiszom (142) Nézőpont (1) Heti lámpás (318) Flag gondolja (36) Kultúra (9) Mozi világ (440) Gasztronómia (539)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>