Ma 2022 június 27. László napja van. Holnap Levente, Irén napja lesz.
Bencsik András: Szomszédunk, Kína

Bencsik András: Szomszédunk, Kína

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Orbán Viktor miniszterelnök sikert aratott a pekingi magyar nagykövetség épületében adott díszvacsorán

amikor egy cigányzenekar kíséretében néhány pattogó ritmusú magyar népdalt is elénekelt rangos vendégei, a Bank of China vezetői tiszteletére. A kormányfő Varga Mihály társaságában a négytagú cigányzenekarral, a szöveget pontosan ismerve eldalolta a Szegedi Csikós című nótát a 13 fodros szoknyáról, tiszai itatásról, rojtos kendőről és a csikó áráról. Arról nem érkezett hír, hogy a világ legnagyobb bankjának vezetői is daloltak volna, de az bizonyos, hogy az este jól alakult.

Magyarország újabb kori történelme legnagyobb gazdasági sikeréhez ért el a pekingi látogatással, ahol 28 ország, az ENSZ és a Világbank vezetőinek részvételével egy olyan nagyszabású gazdasági vállalkozás egyik fontos szereplőjévé vált, amely volumenében meghaladja a második világháború utáni Marshall-terv nagyságrendjét, mely mint tudjuk, elindította a szétbombázott Nyugat-Európát a jóléti társadalom felé.

Kína most szinte az egész modern világot szeretné egy olyan gazdasági-logisztikai rendszerbe foglalni, amely hatalmas lendületet adhat a térség érintett országainak. Az Új Selyemút néven is emlegetett program ránk eső része elképesztő távlatokat rejt. A Budapest–Belgrád-vasútvonal beruházással Magyarországon keresztül vezet majd a leggyorsabb útvonal Nyugat-Európába azon görögországi kikötők felől, ahova a Közel-Keletről és Kínából nagy mennyiségű árut szállítanak. A megállapodás értelmében a Budapest és Belgrád közötti kétvágányú villamosított vasútvonalon a vonatok óránként 160 kilométeres sebességgel haladhatnak majd, jelentette be a pekingi csúcson szintén részt vevő Szijjártó Péter külügyminiszter. Összesen 350 kilométernyi, magyar oldalon pedig 166 kilométernyi vasúti szakaszt újítanak fel. A tervek szerint Budapest Európa egyik logisztikai központja lesz, ahonnan a kínai termékek tovább­utaznak Európa országaiba.

Egyre tisztábban körvonalazódik Orbán Viktor kormányának azon stratégiája, amely Magyarországot a térség egyik legfontosabb pontjává teszi, miáltal a világ szinte minden gazdasági hatalma abban lesz érdekelt, hogy hazánk tartósan békés és biztonságos legyen. Magyarország nem sziget, és máig nem heverte ki területe kétharmadának elvesztését. Számunkra a szuverenitást a svájci modell jelentheti, ha a világ minden meghatározó gazdasági hatalma abban érdekelt, hogy ez a helyzet minél tovább fennmaradjon.

A keleti nyitás programja nem tegnap kezdődött el, és még nem ért el a tetőpontjára, de már kezdenek láthatóvá válni a távlatai. A paksi atomerőmű bővítése az ország energetikai függetlenségéhez járul hozzá, a német, amerikai, nyugat-európai ipari beruházások pedig a technikai és technológiai fejlődést is garantálják. Nyiss Kelet felé, de soha ne felejtsd el, hogy a Nyugathoz tartozol! Ez a magyar miniszterelnök filozófiája, amelynek szerves része a makacs és rendíthetetlen ragaszkodás a nemzeti szuverenitáshoz, példának okáért a migránsok befogadása, elosztása, ide-oda toszogatása kérdésében is.

A világ ugyanis félelmetes sebességgel változik. A XXI. század a jelek szerint súlypontelmozdulást hoz el: úgy tűnik, az euroatlanti korszak, amelynek virtuális központja valahol az Atlanti-óceánon lebeg, véget ér és helyére az euroázsiai együttműködés kerül, amelynek vitathatatlan előnye, hogy a benne részt vevők egymással szomszédosak.

Bencsik András - ]]>www.demokrata.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gasztronómia (539) Autómánia (61) Titkok és talányok (12) Szépségápolás (15) Sport (729) Mozi világ (440) Emberi kapcsolatok (36) Heti lámpás (259) Történelem (15) Irodalmi kávéház (513) Mondom a magamét (6147) Belföld (7) Alámerült atlantiszom (142) Flag gondolja (33) Mozaik (83) Politika (1581) Tereb (141) Jobbegyenes (2341) Nagyvilág (1465) Kultúra (6) Életmód (1) Egészség (50) Gazdaság (665) Rejtőzködő magyarország (168) Tv fotel (65) Vetítő (30)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>