Ma 2022 október 07. Amália napja van. Holnap Koppány napja lesz.
Bencsik András: Rómeó és Akhilleusz

Bencsik András: Rómeó és Akhilleusz

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve
Mi nem szeretnénk ilyesmit.

A veronai szerelmesek történetének korhű színrevitele a londoni Shakespeare’s Globe 2009-es előadásában volt látható szombat este az M5 csatornán. A történet, mint tudjuk, Veronában játszódik és két ellenségeskedő olasz családot mutat be: a Montague-kat és a Capuleteket. Montague Rómeó és Capulet Júlia egymásba szeretnek, titkon összeházasodnak, ám a frigy halált hozó bonyodalmakba torkoll.

Rómeót a Globe előadásában ezúttal egy néger színész, Adetomiwa Edun alakította, és színes bőrű volt Lőrinc barát is. Nem volt színes viszont Rómeó családja, hogy a helyzet a politikai korrektség szempontjából kibogozhatatlan legyen. Művészi értéke az egyébként stílusosan hagyományőrző előadásnak Rómeó miatt körülbelül nulla lett. Franco Zeffirelli 1968-as filmje beleégette a huszadik századi kulturális közfelfogásba Shakespeare meséjének legszebb megfogalmazását: egy szép olasz fiú és egy szép olasz lány érzékeny, őszinte szerelmét a középkori Olaszországban, ahol feketék akkoriban legföljebb rabszolgaként bukkanhattak volna fel.

Egy fekete Rómeó az eredeti shakespeare-i környezetben a szándékkal éppen ellentétes hatást vált ki. Rasszista provokáció, értelmetlen és hamis átirat lesz belőle: egy fekete fiú elcsábít egy fehér leányt a család tiltása ellenére, majd megöli a lány bátyját, és hogy megússza a büntetést, egy ugyancsak színes bőrű pappal összejátszva, elmenekül… Ennek mi köze van Shakespeare-hez? És mit szóljunk majd, ha egy politikailag még korrektebb színtársulat a jövőben mondjuk a Hattyúk tavát értelmezi át…?

Őrült gondolatok, de sajnos van bennük rendszer. A Harvard és a Berkeley egyetemek zenebarátai a világ egyik leghíresebb zenekarát terrorizálják. Azt követelik, hogy minden ötödik zeneszerző, akit programra tűznek a Bostoni Szimfonikusok, legyen vagy színes bőrű, vagy nő. A Bostoni Szimfonikus Zenekar rémülten válaszolt: a női kvótára már gondoltak, sőt szokták olykor-olykor zeneszerzőnők alkotásait műsorra tűzni. Szemüket lesütve elismerték viszont, hogy a nem fehér zeneszerzők eddig eszükbe sem jutottak.

Ön ismer világhírű „nem fehér zeneszerzőt”? De ne az amerikai jazzre gondoljon, mert azzal nincs gond, ott a fehérek inkább kisebbségben vannak. Hanem a komolyzenére. Nem ismer? Akkor ön vagy rasszista, vagy az egész művelt világ rasszista és benne ön is. Mármint amennyiben e futóbolondoknak igazuk van. A baj az, hogy hiába tudjuk, hogy nincs igazuk, hogy példának okáért bár Trója falai körül egy fehér Akhilleusz kergette a fehér Hektort, vannak, akik egy őrült eszme nevében akár az egész európai kultúrtörténelmet átírnák. Akhilleusz nem volt fekete? Sebaj, a BBC legújabb sorozatában az lett, nehogy sértve érezzék magukat szegény bevándorlók, akiknek már a karácsonyfa is lelki fájdalmakat okoz…

Apropó, bevándorlók. „Soha sem értettem, hogy egy olyan országban, mint Németország, amely számunkra a fegyelem és a jogállamiság legjobb példája, hogyan ünnepelhették valami jó dologként a káoszt, az anarchiát és a határok illegális átlépését” – mondta a Bild Zeitungnak adott minapi interjújában Orbán Viktor. Mi akarjuk eldönteni, hogy ki élhet magyar területen, mondta továbbá a magyar miniszterelnök. „Meg kell őriznünk azt a jogot, hogy eldönthessük, ki élhet magyar területen.” A kormányfő hangsúlyozta, a multikulturalizmus csak illúzió. „Mi nem szeretnénk ilyesmit. És nem szeretnénk, hogy bármit ránk erőltessenek.”

Bencsik András - ]]>www.demokrata.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Irodalmi kávéház (514) Életmód (1) Vetítő (30) Mondom a magamét (6356) Történelem (15) Tv fotel (65) Gazdaság (667) Mozi világ (440) Flag gondolja (33) Jobbegyenes (2436) Emberi kapcsolatok (36) Sport (729) Politika (1581) Alámerült atlantiszom (142) Rejtőzködő magyarország (168) Autómánia (61) Nagyvilág (1465) Kultúra (6) Titkok és talányok (12) Tereb (142) Szépségápolás (15) Gasztronómia (539) Heti lámpás (260) Belföld (8) Mozaik (83) Egészség (50)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>