Ma 2023 június 02. Kármen, Anita napja van. Holnap Klotild napja lesz.
Az átlag francia terrorista született muzulmán, fiatal és alacsonyan iskolázott

Az átlag francia terrorista született muzulmán, fiatal és alacsonyan iskolázott

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve
Mesélő periratok...

A Franciaországban 2004 és 2017 között dzsihadizmus miatt elítélt 137 ember perirata alapján megállapítható, hogy a francia dzsihadisták 74 százaléka született muzulmán, 26 százaléka az élete során az iszlám hitre tért francia, átlagéletkoruk 26 év, végzettségük alacsony és többségük hátrányos környezetből származik.

Marc Hecker, a Nemzetközi Kapcsolatok Francia Intézetének (IFRI) kutatója először készítette el a francia dzsihadisták profilképét a 2004 és 2017 között dzsihadista bűncselekményekért elítélt 137 ember peranyaga alapján: az elítéltek 69 százaléka francia állampolgár, 22 százaléka kettős állampolgár, kilenc százalékuk rendelkezik kizárólag külföldi állampolgársággal, közülük hét százalék a volt francia gyarmatokról, az észak-afrikai arab országokból származik.

Marc Hecker a France Info hírrádióban csütörtökön elmondta: a dzsihadisták többsége férfi. A franciaországi elítéltek között 131 férfi és hat nő van, átlagéletkoruk 26 év. Negyven százalékuk hátrányos helyzetű környezetben él, kilencven százalékuk pedig szétesett, sokgyermekes családból származik.

A vizsgált 137 elítélt 74 százaléka született muzulmán, 26 százaléka az élete során tért át az iszlám hitre, 47 százalékának nincsen végzettsége, 24 százaléka érettségivel, 11 százaléka felsőfokú diplomával rendelkezik. A társadalmi integrációjukat vizsgálva az derült ki, hogy 36 százalékuk munkanélküli, 22 százalékuk pedig alkalmi munkákból tartja fent magát, 42 százalékuknak van állása és 57 százalékuk él párkapcsolatban.

Az MTI szerint a dzsihadisták 40 százalékát korábban már elítélték egy vagy több köztörvényes bűncselekmény – általában erőszakos bűntett, lopás, csalás, kábítószer-kereskedelem vagy gyorshajtás – miatt. A büntetlen előéletűek hatvan százaléka közül 12 százalék szerepelt korábban a rendőrségi nyilvántartásban. A tanulmány szerint "ellentétben azzal, amit gyakran hallunk, a radikalizálódás egy inkább hosszabb, több hónap és néhány év közötti időtartamra tehető folyamat, s nem hirtelen történik.

A vizsgált esetek harminc százalékában évekig tartott. A kutató szerint az internet egyedül nem magyarázat erre a folyamatra, a csoporthatás motiválja leginkább az egyéneket. De vannak ellentmondásos adatok is Egy másik tanulmány is megjelent csütörtökön a Le Figaro című napilapban a terrorizmus vagy radikalizálódás miatt megfigyelt 133 francia kiskorúról, amely teljesen más profilképet mutat a dzsihadizmus miatt elítéltekéhez képest. A nanterre-i egyetemen készült tanulmány a radikalizálódás mértéke szerint több kategóriát állapított meg.

Az utópisztikusok: Az "utópisztikusoknak" nevezett legerőszakosabb mértékben radikalizálódott kiskorúak a társadalmilag leginkább beilleszkedettek és iskolázottak, s csak 10 százalékuknak volt korábban dolga a rendőrséggel. Az ő esetükben az internet mellett a személyes találkozásoknak is nagy szerepe van.

Az agnosztikusok: A második kategóriában az "agnosztikusokat" sorolja a tanulmány, őket a bandaszellem és a zárt bűnözői világ vonzza. Az ide tartozók hátrányos helyzetű családokból származnak, ahonnan hírnévre törekedve próbálnak kitörni, s ehhez a muzulmán hitre térés vagy a rendszeres vallásgyakorlás egy lehetséges utat jelent a tanulmány szerint.

A lázadók: A harmadik csoportot a "lázadók" adják, akik az első két csoport tagjaihoz képest individuálisabbak, s elsősorban az a céljuk, hogy szigorú szabályok szerint rendet tegyenek a saját családjaikban általuk észlelt rendetlenségben. Az ide tartozó fiatalok általában dicsőítik a terrorizmust, fellépésük elsősorban "a szülőkkel szembeni individuális és frontális támadás megnyilvánulása".

Hivatalos adatok szerint az iszlamista harcok céljából Szíriába és Irakba utazott francia állampolgárok közül 686-an (391 férfi, 295 nő, valamint közel ötszáz gyerek) vannak még a két országban vagy mentek tovább az Iszlám Állam dzsihadista szervezet bukását követően Afganisztánba, Pakisztánba, Indonéziába, a Fülöp-szigetekre, Líbiába, Algériába, Tunéziába vagy Marokkóba. 2014 óta 304 dzsihadista tért haza Franciaországba, köztük 58 kiskorú, idén eddig tízen.

Sümeghy Lóránt - ]]>www.888.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Belföld (9) Mozaik (83) Mondom a magamét (6844) Politika (1581) Történelem (15) Mozi világ (440) Flag gondolja (33) Vetítő (30) Alámerült atlantiszom (142) Tereb (142) Heti lámpás (264) Gazdaság (681) Gasztronómia (539) Titkok és talányok (12) Egészség (50) Nagyvilág (1306) Autómánia (61) Jobbegyenes (2621) Irodalmi kávéház (521) Kultúra (6) Életmód (1) Sport (729) Rejtőzködő magyarország (168) Emberi kapcsolatok (36) Tv fotel (65) Szépségápolás (15)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>