Ma 2024 június 23. Zoltán napja van. Holnap Iván napja lesz.
Az amerikai példa

Az amerikai példa

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Földi László nagyon kemény véleményt mondott.... Olvassák el!

 

Lezajlott a szenátusi és képviselőházi félidős választás az Egyesült Államokban. Várakozás, izgalom, reménykedés, kijózanodás. Röviden, néhány szóban összefoglalható mindaz, ami jellemezte a választást megelőző időszakot, majd az eredményt.

A hétköznapokban az emberek többsége nagyon helyesen a pozitív élethelyzeteket keresi, és alapvetően sikerorientált. Ilyenkor gyakran kerül elő a mondás: „A remény hal meg utoljára.” 

Amikor a legkevésbé könnyű egy feladat vagy előbukkan egy nem várt nehézség, igyekszünk az utolsó pillanatig pozitív megoldást találni. Erre törekszünk, és nagyon fontos, hogy mindez így is maradjon az életünkben. 

Más a helyzet a politika világában, a hatalom megszerzésének retorikája közepette. Látszatra és a felszínen korrekt módon tobzódik a demokrácia. A törvények feszesek, egyértelműek, és a politikai etika is előtüremkedik a többség kívánsága szerint. 

Mert hinni kell és hinni akarunk az érdekeink, a többség érdekének győzelmében. Ezt igazolandó elmegyünk szavazni, ha itt az idő, és eldöntjük, kit tartunk méltónak arra, hogy minket, a népet képviseljen. 

Aztán lesz egy eredmény, ami evidens, hisz logikus vagy éppen meglepő, érthetetlen, mivel nem ezt prognosztizálták a mindenható mérések és persze a józan ész sem.

Így volt – van – ezzel a most véget ért félidős amerikai szenátusi és képviselőházi választás is. Sokan, még szakértők is hittek a lehetetlenben.

Kiszámolták, hogy Amerika képzeletbeli térképét uralni fogja a Republikánus Pártot szimbolizáló piros szín. 

A demokrata elnök, Joe Biden végre politikai féket kaphat, és időnként zavart, hajmeresztő, katasztrófát sejtető döntéseit sikerül politikai értelemben kontrollálni, ezzel is esélyt adva az amerikai demokrácia belső törvényeinek és a nem kívánt folyamatokat elkerülni képes mechanizmusának. 

Ez a várakozás, illetve előrejelzés félig teljesült, mivel a szenátusban megőrizték szűk többségüket a demokraták, a képviselőházban viszont a republikánusok kerültek többségbe. Így kétévnyi megosztott kormányzás várható, hiszen a képviselőházi győzelem a republikánusoknak lehetőséget ad arra, hogy akadályozzák Bident a gazdasági és szociális programja megvalósításában, és ők irányítják majd az összes képviselőházi bizottságot is, amelyek széles körű felügyeleti és idézési jogkörrel rendelkeznek.

Miért nem történt cunamiszerű változás? Mindenekelőtt azért, mert a népakarat mindig is a politikai ügyeskedés kontrollja alatt állt és áll, mely inkább szem előtt tartja a kizárólagos politikusi érdekeket. 

Amerikaira lefordítva ez azt jelenti, hogy a hatalmat valóban számtalan eszközzel gyakorló demokraták nemcsak ismerik ennek szabályait, hanem képesek a gyakorlatban is megvalósítani a boszorkánykonyhák tananyagát. 

Ráadásul a törvényes politikai érdekérvényesítésen túl nem sokat teketóriáznak, ha szabálytalan eszközöket kell bevetniük a sikerük érdekében. Az Egyesült Államok választási rendszere alkalmas is a manipuláció kiteljesedésére, természetesen a látszat megőrzése mellett. 

 

Arról van szó, hogy a nagyszámú levélszavazat, az internet műfaja egyértelműen lehetőséget biztosít ügyesen előkészített és végrehajtott ­akciók keretében a részeredmények átváltoztatására. 

Persze van mód a törvényes óvásra, amit egy vizsgálat követ, de a legtöbb esetben csekély eredménnyel. Nem történt tehát áttörő siker, mely reményt adhatott volna arra, hogy az abszurd végre teret veszít a normális élet javára.

Mégis beszélhetünk részsikerről. Ez esetben a siker lényege az, hogy elmaradt a demokraták cunamija is. A republikánus képviselőjelöltekre szavazva sok millió amerikai fejezte ki nemtetszését mindazzal kapcsolatban, amit az elmúlt két évben a demokraták uralma alatt tapasztalt. 

Hogy miért és hol jó hír ez? Hát éppen itt, az utóbbi években a végzete felé rohanó Európában, az Európai Unión belül és azon kívül is. 

Gondoljunk arra, hogy az európai élet – gazdaság, társadalom, szociális háló, identitásválság – olyan lejtmenetbe kezdett, melynek legfőbb oka a sokszor emlegetett politikai elit ordenáré magatartása, a felelőtlen és a hazaárulást is kimerítő intézkedéseinek sora.

De! Az amerikai példa az egyszerűségéből adódóan megoldást is kínál Európának. El kell hinnünk, hogy a legnagyobb ármány és szándékos rombolás közepette is léteznek megoldások. 

A politika és annak szereplői csupán ideig-óráig képesek elhitetni az ostobaság igazát. A civil világ az értelem és az élet igazságát jelképezve képes a megújulásra. Mindebből következően a feladat adott és messze nem bonyolult. 

A legfontosabb – ahogy az óceán túlpartján is történt – felismerni a helyzet tarthatatlanságát. Merni kell szembenézni azzal a ténnyel, hogy sem a közömbösség, sem a szemlesütött magatartás nem képes megtartani az addig megszerzett életmódot a nyugati országok világában sem. 

 

Nyugat-Európában még mindig rengetegen elhiszik a manipulált hivatalos politikai üzeneteket. Bíznak a láthatóan minden hájjal megkent politikusaikban, akiknek viselt dolgairól ugyanakkor naponta kerülnek elő megdöbbentő leleplezések. 

Elsősorban az unión belül élőknek kell megértenie és elfogadnia, hogy a kényelmetlent, a politikai aktivitást kell választania mindenkinek. És közben elhinni, hogy az érdekérvényesítés az emberi összefogásból, közös akaratból lesz eredményes. 

Egy-egy önkéntest a hatalom mindig el fog hallgattatni, ki fog iktatni a rendszerből. A politika számára a rend a rendetlenségből következik. Ami azt jelenti, hogy csak és kizárólag a törvényes keretek adnak lehetőséget az elégedetlenségünk kifejezésére. 

A legkézenfekvőbb pedig a demokratikus választáson való részvétel és véleményalkotás. Addig is lehet előhangolni, hisz a véleményalkotás fórumai adottak a választásoktól függetlenül.

Európa másfél év múlva érkezik el ahhoz, hogy az amerikai példával jól – jobban – tudjon élni. 2024 tavaszán európai parlamenti választások lesznek. Minden tagország polgára kifejezheti véleményét és ezzel együtt a változtatás igényét. 

A felkészülésre van időnk és lehetőségünk. Ezúton is üzenjük: felkészülten leszünk ott az urnáknál.

Földi László

A szerző titkosszolgálati szakértő, a Védett Társadalom Alapítvány kuratóriumának elnöke

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

]]>www.magyarnemzet.hu]]>

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Titkok és talányok (12) Heti lámpás (319) Mondom a magamét (7667) Életmód (1) Autómánia (61) Szépségápolás (15) Irodalmi kávéház (537) Gasztronómia (539) Belföld (11) Alámerült atlantiszom (142) Mozi világ (440) Jobbegyenes (2818) Kultúra (9) Történelem (18) Nagyvilág (1310) Egészség (50) Tv fotel (65) Flag gondolja (36) Nézőpont (1) Sport (729) Emberi kapcsolatok (36) Gazdaság (711) Vetítő (30) Mozaik (83) Tereb (146) Politika (1582) Rejtőzködő magyarország (168)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>