Ma 2021 július 24. Kinga, Kincső napja van. Holnap Kristóf, Jakab napja lesz.
Árpi bácsi, az én kedves patkányom!

Árpi bácsi, az én kedves patkányom!

Flag

Szöveg méret

2
Átlag: 2 (1 szavazat)
Szemantikai vita van kibontakozóban rágcsálóügyben.

Furcsa egy elbaszott idők járnak mostanában mifelénk. Például a Google Translate mondja meg, hogy Allah kisebb/egyenlő-e Istennel, avagy azonos, vagy miafasz. És ugyanilyen szemantikai vita van kibontakozóban rágcsálóügyben is. Konkrétabban: patkányvonalon.

Nem először, és nem utoljára támadtak értelmezési gondjaink a mi gyönyörű magyar nyelvünkkel. Azzal a nyelvvel, amelyben néha bizony nem szabad a dolgokat a valós nevükön nevezni. Teszem azt a nagy sikerű képregény-adaptáció Varjúját (The Crow) is úgy fordítottuk: A Holló. Na, ja, Mátyás madarával még tudtunk azonosulni. De a szintén dögevő, csak annál sokkalta alantasabb varjú nálunk ne legyen szuperhős igazságosztó!

Ugyanígy járt a Farkassá átkeresztelt Volverine, azaz a Rozsomák. És szinte kísértetiesen ugyanennek a negatív karma-sodornak az ékszíja kapta el a mi magyar szuperhősünket, Göncz Árpádot is. Teszem hozzá, teljesen érdemtelenül.

Rengeteg állat átesett már a maga G-napján. Pókok, békák, kígyók, gyíkok, hernyók, se szeri, se száma annak a sok szarnak, amit Noé apánk valami érthetetlen oknál fogva felvonszolt a bárkára. Ezen lenézett és szidott állatok egyike a patkány. De miért? Csak, mert hatalmas, csupasz farka van? Na és? Nekem is! Vagy, mert unalmas óráiban különféle fertőzésekkel kiirtott néhány tízmillió embert? És akkor mi van? Amennyi pénzt a mocskosul aranyos óriás panda megmentésére elpazaroltunk már, azon több ezer más fajt tudtunk volna megmenteni a kihalástól. Szóval itt az igazi tömeggyilkos, sőt, faj-mészáros, valóságos fauna-genocidita a panda.

Ezzel szemben a patkányt kurvára nem kell megmenteni.

És ez csak az egyik jó tulajdonsága. Mert van ám neki több is. Nézzük csak sorra! Ugyan mire ment volna az orvostudomány a laborpatkányok nélkül? Ugyan mi a kurva anyjáról lenne híres Hameln városa? Ugyan ki tanította volna meg nindzsázni a tini teknősöket? És a punk csajok mit hordoznának magukkal a retiküljeikben?    

Az egész csupán nézőpont kérdése. Ha Árpi bácsi meleg gombszemére, sudár alakjára, vagy a hosszú, egyenes orra alatti szőrpamacsos bajuszkájára gondolok, nekem biza Szecska mester jut az eszembe. A tini ninja teknőcök bölcs, öreg tanítója.

Eddig abból indultunk ki, hogy aki Árpi bácsit először patkánynak nevezte, az szidalmazta őt. De mi van, ha lófaszt? Mi a helyzet akkor, ha éppen hogy dicsérte, épp hogy az egekig magasztalta? Mert ugye, mind az ázsiai sztyeppékről jöttünk, mint Atilla unokái (vagy, ahogy Vona Gábor mondaná: Allahu akbar!) Akkor meg nézzük csak, mit mond a kínai horoszkóp a patkány férfiról?

A patkány férfi jó humorú, kedves, őszinte, ragaszkodó, hűséges. Sokat jelent neki a család, a rokonság. Kiváló társaság, hűséges barát.

Mintha csak Árpi bácsiról szólna ez a leírás!

És ezzel az én Első Számú Patkányom igen előkelő társaságba került. Híres patkány férfiak még Ibsen, Mozart, Shakespeare, Zola, vagy Tolsztoj.

]]>www.tutiblog.com]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mondom a magamét (5446) Alámerült atlantiszom (142) Sport (729) Kultúra (6) Vetítő (30) Heti lámpás (255) Mozi világ (440) Tereb (138) Gazdaság (659) Titkok és talányok (12) Jobbegyenes (2079) Életmód (1) Politika (1578) Irodalmi kávéház (505) Nagyvilág (1456) Flag gondolja (33) Rejtőzködő magyarország (168) Szépségápolás (15) Emberi kapcsolatok (36) Történelem (14) Egészség (50) Belföld (6) Autómánia (61) Mozaik (83) Gasztronómia (539) Tv fotel (65)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>