Ma 2023 szeptember 24. Gellért, Mercédesz napja van. Holnap Eufrozina, Kende napja lesz.
Amikor Gyurcsány üvöltözött

Amikor Gyurcsány üvöltözött

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Még azt is mondta: ez nem fog fájni. De mindenkinek fájt.

– Gyurcsány azt mondta, legközelebb akkor tárgyal a kamarával, ha annak az elnökét nem Parragh Lászlónak hívják. Erre az volt a válaszom: akkor jövünk vissza, ha nem Gyurcsány Ferencnek hívják az ország miniszterelnökét – idézte fel a Magyar Nemzetnek a Gyurcsány-csomag bejelentésének 15. évfordulóján az akkori eseményeket Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke szintén olyan pillanatokat elevenített fel, melyeken egy ország sorsa múlt.

Tizenöt évvel ezelőtt, 2006 nyarán, az adócsökkentések ígéretével megnyert választások után ismertette Gyurcsány Ferenc a munkaadói és a munkavállalói érdekképviseletek előtt, az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén az addig elhazudott valóságot. Az Új egyensúly program néven becsomagolt, gázár- és adóemeléseket tartalmazó bejelentés Gyurcsány-csomagként híresült el, amely a Bokros-csomag népnyúzó intézkedéseivel vetekedett.

– A választások előtt Gyurcsány Ferenc nagy társadalmi csinnadratta közepette hirdette meg az adócsökkentés-politikáját. Az ígéretek arról szóltak, hogy csökkennek a bérekre rakódó terhek, könnyebb lesz a munkavállalók és a munkaadók élete is. Ez összhangban volt a külföldi és a hazai közgazdászok által szorgalmazott lépésekkel. Erre lett volna szükség a foglalkoztatás bővítéséhez. Ehhez képest adóemelések özöne jött, beleértve a forgalmi adó megemelését is. Ez vérlázító volt – emlékezett vissza az akkori eseményekre a Magyar Nemzetnek Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke, aki jelen volt a tanács ülésén a bejelentés elhangzásakor.

– Befagyasztották a béreket, mondván, hogy erre van most szükség, de ez nem befagyasztást jelentett, hanem a fizetések vásárlóértékének meredek csökkenését hozta el. Ezt akkoriban reform néven próbálta eladni a kormány, de valójában a gazdaság visszaesett, elszállt a költségvetési hiány, az életszínvonal pedig jelentősen romlott. Ilyen helyzetben érte két év múlva a pénzügyi válság az országot, amelyet a baloldal ismét megszorításokkal igyekezett kezelni. Sikertelenül – hangsúlyozta az érdekképviselet vezetője. Palkovics Imre arra is felhívta a figyelmet, hogy a csomagot Gyurcsány Ferenc színlelt társadalmi egyeztetés örvén jelentette be, pedig az érintettekkel nem egyeztetett, hanem egyik napról a másikra közölte a megszorításokat.

Még azt is mondta: ez nem fog fájni. De mindenkinek fájt. Emiatt tüntettek a szakszervezetek a képviselői irodaház melletti parkban, olyan táblákkal, melyekre ez volt felírva: Hazudik a kormány!

– A munkáltatók csapkodták az asztalt a terhek drasztikus növelése miatt, amire Gyurcsány Ferenc azt mondta: el lehet innen menni! Ez volt a válasz a kifogásokra – mondta Palkovics Imre. – Gyurcsány hetente jött elő országmegváltó programokkal, amelyek néhány nap múlva semmivé váltak. Hiteltelen lett a kormány, vergődött az ország. Érződött a kapkodás, a fejetlenség, izzadságszagú volt az egész. Valójában semmire nem futotta a kormány erejéből, csak arra, hogy eltitkolja a valóságot, és mindenféle álprogramot jelentsen be. Ez már látszott, de az egészről a zárt körben elmondott őszödi beszéd lebbentette fel a fátylat mindenki előtt. Amikor végül kiderült – fogalmazott az érdekképviseleti vezető. A munkavállalók reálkereset-vesztesége olyan mértékűvé vált, amelynek visszaállításához évek kellettek.

– Hogy merülhet fel ezek után, hogy ilyen politikai erő, ilyen személyiség vegye át az ország irányítását? Hol vannak a mai problémák ahhoz, melyek akkor terhelték mindannyiunk életét? – tette fel a kérdést a szakszervezet vezetője.

A Gyurcsány-kormányzás idejéből Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is tanulságos emlékeket idézett fel a Magyar Nemzetnek. – A vállalkozókat képviselő szervezetek 2004 után sok mindennel próbálkoztak annak érdekében, hogy elősegítsék az ország versenyképességének erősödését, ezért jött létre a Reformszövetség is. Az volt a cél, hogy meggyőzzük a kormányt: valamit tenni kell az előrelépés érdekében. Gyurcsány Ferenc mindig mindent megígért, de semmi nem történt. Emiatt mondtam azt, hogy a kormány gyáva, amiből óriási cirkusz lett. Mikor ez a mondat elhangzott, akkor a miniszterelnök felállt, és üvöltözni kezdett velem ötszáz ember előtt – idézte fel a múltat Parragh László.

– Pedig lett volna mit tenni, túlburjánzott az államigazgatás, folytatódott a privatizáció, monopolhelyzetben voltak a külföldi cégek Magyarországon, a kormánynak nem volt ráhatása a stratégiai ágazatokra, így például az energetikai és a bankszektorra. Le volt pusztulva a MÁV, a főváros, tulajdonképpen sodródott az ország. Magyarán: nem volt kormányzás – emlékeztetett a kamara elnöke.

Parragh László azt is elárulta, hogy a vállalkozások kezdetben hittek Gyurcsány Ferencnek. – Miniszterelnökként 2004-ben a Demokratikus Koalíció mai elnöke hitelesnek tűnően adta elő, hogy mi mindent kell megtenni az ország érdekében. Volt egy beszélgetés, amelyen ott volt a teljes hazai befolyásos vállalkozói kör. A kormányfő mindent megígért, amit „a karácsonyfán el lehet képzelni”. A viszony azt követően romlott meg, amikor láttuk, hogy mindebből nem lesz semmi. Onnan már a kamarát is támadta a kormány, Gyurcsány fenyegetőzésbe kezdett. Azt mondta, legközelebb akkor tárgyal a szervezettel, ha annak az elnökét nem Parragh Lászlónak hívják. Erre az volt a válaszom: akkor jövünk vissza, ha nem Gyurcsány Ferencnek hívják az ország miniszterelnökét. Erre felugrott, a szék felborult, és távozott. Így ért véget a párbeszéd – avatott be az akkori eseményekbe a szervezet vezetője.

Az igazság pillanata 2006 nyarán jött el, amikor kiderült: a színjátékot nem lehet tovább csinálni. – A baloldal akkor nagyon ügyesen, mézes-mázos stílussal, lényegében hecckampánnyal megnyerte a választást. Utána jöttek a megszorítások, adócsökkentés helyett a közterhek emelése és új adók bevezetése. Azt a világot nem lehet egy lapon emlegetni a maival.

Akkor a vállalkozó azzal töltötte az idejét, hogy vagyonosodási vizsgálatra ment az adóhivatalba. Most arról beszélünk, hogy gyarapodjon mindenki, ahogy lehet. A jelenlegi adórendszer megengedi, hogy aki jobban teljesít, az több pénzt kereshet. Ez nem volt mindig így – magyarázta a vezető.

Parragh László szerint nagyon sok probléma és nehézség a koalíciós kormányzásból fakadt, az MSZP és az SZDSZ sok esetben nem találta a közös hangot. Most a baloldal szintén koalíciós kormányzásra készül.

]]>Magyar Nemzet]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Vetítő (30) Irodalmi kávéház (529) Kultúra (6) Gasztronómia (539) Történelem (16) Rejtőzködő magyarország (168) Tereb (145) Sport (729) Nagyvilág (1309) Politika (1581) Mozi világ (440) Alámerült atlantiszom (142) Életmód (1) Belföld (10) Titkok és talányok (12) Gazdaság (689) Tv fotel (65) Autómánia (61) Emberi kapcsolatok (36) Nézőpont (1) Jobbegyenes (2680) Mozaik (83) Mondom a magamét (7091) Szépségápolás (15) Egészség (50) Flag gondolja (34) Heti lámpás (276)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>