Ma 2023 december 04. Borbála, Barbara napja van. Holnap Vilma napja lesz.
A világon is egyedülálló döntés született

A világon is egyedülálló döntés született

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Magyarország előre megy, nem hátra.

Olyan jogszabályokat kell hoznunk, amelyek megerősítik a családokat. Nem csupán anyagi értelemben, hanem értékrendben, hitben, meggyőződésben is. Látjuk persze, hogy a nemzetközi világban a fő irányvonal ezzel ellentétes. Ezért van szükség arra, hogy rögzítsük, a gyermekeink megóvása érdekében mit lehet és mit nem, hogy ne kerüljünk olyan helyzetbe, mint több nyugati ország, ahol ezzel a jelek szerint már elkéstek – mondta a Demokratának Simicskó István. A KDNP parlamenti frakcióvezetőjével a gyermekvédelmi népszavazásról, a Városháza-botrány újbudai száláról és a honvédelmi sportközpontokról is beszélgettünk.

– December 17-én, Újfehértón átadták az első honvédelmi sportközpontot. Hánynak az építése van még folyamatban?

– Négynek, Baján, Balassagyarmaton, Szarvason és Szigetváron, ezeken kívül további tizenegy előkészítésére van felhatalmazásunk. A helyszínek már ki vannak jelölve, a Beruházási Ügynökség végzi a közbeszereztetést, a műszaki ellenőrzés a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. feladata, a miénk a szakmai irányítás, míg az elkészült sportközpontokat a Honvédelmi Sportszövetség üzemelteti majd. Nagyon komoly programról van szó, hiszen a kormány döntése alapján először megyei, aztán egy valamennyi járásra kiterjedő honvédelmisportközpont-hálózatot kell kiépíteni azért, hogy a fiataljaink kulturált körülmények között tudjanak sportolni alapvetően a honvédelemhez kötődő sportágakban. A fő terület a sportlövészet, ebben természetesen a sportági szakszövetség fontos partnerünk, de ugyanígy cél a küzdősportok és a technikai sportok segítése is. Szándékaink szerint a helyi igényeket figyelembe véve, más sportolási lehetőségek kialakítására is sor kerülhet, például ha valahol sokan szeretnének vívni, ennek a feltételei is megteremthetők. Emellett ezek, a több mint hétszáztíz négyzetméteres belső, zárt térrel rendelkező épület­együttesek közösségi térként is funkcionálnak majd.

– A másik négy sportközpont átadását 2022-re tervezik?

– Igen, erre törekszünk, minden segítséget megadunk ahhoz, hogy ezek a beruházások mielőbb befejeződhessenek, illetve a további helyszíneken is megkezdődhessen az építés. Nagyszerű szakembereink vannak, kiváló tervezőirodával működik együtt a Beruházási Ügynökség, hiszen típustervekről van szó.

– Milyen feltételnek kell megfelelni, hogy egy fiatal használhassa ezeket a létesítményeket?

– Nincs kizáró ok, lényegében bárki jelentkezhet. Természetesen mind a küzdősportok, mind a lövészet esetében szigorú biztonsági szabályzatrendszerre van szükség, illetve arra, hogy jól felkészített szakemberek felügyeletével lehessen sportolni. Az ő képzésük, kinevelésük a mi feladatunk. Hozzáteszem: nem csupán fiatalok használhatják ezeket a létesítményeket, hanem bárki, aki érdeklődik ezen sportágak iránt, például polgárőrök, önkéntes tűzoltók is igénybe vehetik azokat a szolgáltatásokat, amelyeket a honvédelmi sportközpontok kínálnak. Azt vallom, hogy minden közösség igazi erejét a szellemisége, a hite adja. Ezért fontos a nevelés, így a honvédelmi nevelés is, ezen értékek átadásában pedig a sportközpontok is segítséget nyújthatnak. Remélem, hogy egyre több fiatalban erősödik meg a hazájuk iránti elkötelezettség, a szülőföld szeretete, az az érzés, hogy ha bármilyen baj éri a hazát, ők szeretnék védelmezni. Azt hiszem, e tekintetben is jó úton járunk: honvédelmi miniszterként volt lehetőségem elindítani a területvédelmi elven szerveződő tartalékos rendszert, amelynek köszönhetően most már közel tizenkétezer tartalékos katonánk van…

– Vagyis nagyjából ezerszer annyi, mint 2010-ben?

– Majdnem, akkor tizenhét fő volt. Látható tehát, hogy a tárca nagy sikerrel viszi tovább a programot, óriási eredmény, amit egy évtized alatt sikerült elérni.

– Köztudott, hogy szívügye az állatvédelem és a magyar kutyafajták védelme is. Éppen ezért nem meglepő, hogy a december végén Budapesten sorra kerülő Európa Kutyakiállításnak ön a védnöke.

– Az ország szempontjából nagyon pozitívnak tartom, hogy az elmúlt egy évtizedben jelentősen megnőtt a hazánkban rendezett nemzetközi rendezvények száma, legyen szó kulturális fesztiválokról, sportversenyekről, szakmai, üzleti konferenciákról, de az idei évből gondolhatunk az Eucharisztikus Világkongresszusra és az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállításra is. Utóbbihoz kapcsolódik az Európa Kutyakiállítás, amely december 28-án kezdődik. Ennek egyébként lesz egy V4-es szekciója a cseh, a szlovák és lengyel tenyésztők részvételével, és sor kerül a magyar kutyák világtalálkozójára is, hiszen a kilenc magyar kutyafajta, a puli, a pumi, a mudi, a kuvasz, a komondor, a rövidszőrű magyar vizsla, a drótszőrű magyar vizsla, az erdélyi kopó és a magyar agár egyedülálló nemzeti kincs. Összességében közel húszezer kutyát neveztek a négynapos rendezvényre, úgyhogy valóban óriási seregszemle lesz, fontos esemény a kutyabarátok, kiállítók és tenyésztők számára.

– Komorabb témára váltva: az úgynevezett Városháza-botránynak újbudai szála is van, hiszen eladnák a Kelenföldi Városközpont épületegyüttesét is. Mit lehet tudni erről az ügyről?

– A Kelenföldi Városközpontban körülbelül hetven üzlet működik, az ottani bérlők kerestek meg aggódva azzal, hogy az önkormányzat a hírek szerint szeretné kiárusítani az egész épületegyüttest, amely részben a főváros, részben a kerületi önkormányzat tulajdonában van. Mindezt természetesen a kereskedők és a környéken élők megkérdezése nélkül tervezik. Nos, való igaz, az épületegyüttes felújításra szorul; a tulajdonosoknak, a fővárosnak és a kerületnek ezen kellene gondolkodni, nem a kiárusításon, hiszen sok család megélhetését sodornák veszélybe az értékesítéssel. Továbbá az sem tisztázott, hogy amennyiben eladnák a telket, mi épülne ide, hiszen egy 50 ezer négyzetméteres bevásárlóközpontot nem bírna el ez a környék, megtelt a kerület. Amit most tudunk, hogy kétmilliárd forintért meghirdették az ingatlant, civilszervezetek, helyiek és a kereskedők is tiltakoznak, mi pedig igyekszünk mindent megtenni azért, hogy a döntéshozók meghallják a hangjukat. Azt szeretnénk elérni, hogy a DK-s kerületvezetés vonja vissza a kiírt pályázatot, tekintettel egyrészt az érintettek tiltakozására, másrészt az elmúlt hetekben a napvilágot látott információk, hanganyagok miatt kirobbant városházi botrányra. A hangfelvételeken az ingatlaneladások és a „jutalékos rendszer” egyfajta próbájaként emlegetik a Kelenföldi Városközpont értékesítését. Sajnos régóta tudjuk, hogy a baloldalnál mindig van néhány „eladó” feliratú tábla, amelyeket gyorsan leporolnak és kitesznek, amint erre lehetőségük nyílik.

– Tavaly nyáron lett a KDNP-frakció vezetője, vagyis a 2021-es volt az első teljes éve ezen a poszton. Hogyan látja a lassan mögöttünk hagyott esztendőt?

– Ahogy 2020-ban, úgy idén is igaz volt, hogy a koronavírus-járvány hullámai valamennyiünk életére rányomták a bélyegüket. Mind az orvosok, ápolók, mind pedig a döntéshozók, a kormány részéről komoly erőfeszítésekre volt szükség ahhoz, hogy minél többeket sikerüljön megóvni a megbetegedéstől, de legalább a súlyos megbetegedéstől. Ehhez elengedhetetlen volt, hogy a kormány minden irányba lépjen a vakcina-beszerezéseknél, nemcsak nyugati, hanem keleti oltóanyagokat is vásárolva, a gyors döntésekhez pedig szükség volt arra, hogy a parlamenti többség minden támogatást megadjon a kabinetnek. Nagyon bízom abban, hogy a pandémia drasztikus szakaszát most már magunk mögött hagyhatjuk, aminek fontos feltétele, hogy az első-második után minél többen felvegyék a harmadik oltást is.

– Az ellenzék a járványidőszakban sem viselkedik visszafogottabban…

– Ami a parlamenti küzdőteret illeti, az a verbális karate műfajával írható le leginkább. Láthatjuk, hogy a baloldali politikusok meghatározó része egyre mélyebbre kerül stílusban, egyre durvább kijelentéseket tesznek, olykor performanszokat mutatnak be, de kisebbik kormánypárti frakcióként igyekszünk megfelelő válaszokat adni ezekre a támadásokra. Emellett természetesen az érdemi munkáról sem feledkeztünk meg: nagyon sok törvényjavaslatot kezdeményeztünk, jó néhány módosító indítványt nyújtottunk be, kiváló volt az együttműködés a Fidesz-frakcióval. Ennek köszönhetően az elmúlt hónapokban is olyan fontos döntéseket tudtunk hozni, amelyek pozitívan befolyásolják az emberek életminőségét, életkörülményeit, illetve meg tudtuk védeni azokat az intézkedéseket, a rezsicsökkentéstől a migrációval kapcsolatos lépésekig, amelyek a társadalom nagy többségének fontosak.

– A választások mellett a tavasz másik lényeges eseménye a gyermekvédelmi népszavazás lesz. A baloldal vagy azt mondja, hogy erre egyáltalán nincs szükség, vagy pedig homofóbiával vádolják a kormánypárti frakciókat. Miért fontos a referendum?

– A magam részéről józanságot javaslok mindenkinek. Amiért van értelme a földi munkásságunknak, az a gyermekeink jövője. Ha nem ismerjük fel a rájuk leselkedő új típusú veszélyeket és nem próbálunk meg lépéseket tenni ezekkel szemben, akkor komoly bajba kerülhetünk. Hiába mondják egyesek, hogy minden változik, erre az ismert dalt idézve az a válaszom: „a lényeg nem”. Gyermekek alapvetően akkor születnek, ha van egy édesanya és egy édesapa. Tudjuk azt is, hogy a családok egy társadalom legfontosabb sejtjeit jelentik. Az erős társadalom alapfeltétele, hogy a családok is erősek legyenek, és rendben legyen az identitástudatuk. Nem szabad elbizonytalanítani a fiatalokat sem a nemzeti, sem a nemi identitásukban. Lépést kell tartani a jelenkor kihívásaival, a technikai fejlődéssel, hiszen például az okoseszközök használata számtalan előny mellett veszélyeket is rejt a fiatalok szempontjából. A technológiai változás sebessége felgyorsult a néhány évtizeddel ezelőttihez képest, ez pedig alapvető hatással van a társadalmakra és az egyénekre is, hiszen sokan csak nehezen igazodnak el ebben a világban. Ezért is fontos szilárd pontokat találni, rögzíteni az alapelveket és megóvni az alapvető értékeket. Szeretném hangsúlyozni: nem arról van szó, hogy felnőttek magánéletébe szeretnénk bármilyen módon is beleszólni. Hanem arról, hogy óvnunk kell a gyermekeinket, egészséges értékrendet adni nekik és felvértezni őket az élet küzdelmeire, kihívásaira.

– Többgyermekes apaként hogy látja: meg lehet ma védeni a gyerekeket attól a propagandától, amely egyre több filmből, meséből, internetes tartalomból árad feléjük?

– Ezért kell olyan jogszabályokat hoznunk, amelyek megerősítik a családokat. Nem csupán anyagi értelemben, a családtámogatási rendszer kibővítésével, hanem értékrendben, hitben, meggyőződésben is. Látjuk persze, hogy a nemzetközi világban, a virtuális világban a mainstream, a fő irányvonal ezzel ellentétes. Ezért kellenek „védelmi intézkedések”, ezért van szükség arra, hogy rögzítsük, a gyermekeink megóvása érdekében mit lehet és mit nem, hogy ne kerüljünk olyan helyzetbe, mint több nyugati ország, ahol ezzel a jelek szerint már elkéstek.

– Említette a családtámogatásokat: bár gazdasági szempontból, a járvány következtében, nincs könnyű két év mögöttünk, ennek ellenére jó néhány olyan intézkedést tudott hozni a kormány, illetve a parlament, ami megkönnyíti a fiatalok, a családosok, vagy épp nyugdíjasok életét. Bár az ellenzék ezeket sem támogatta…

– Ha megnézzük az elmúlt bő tizenegy évet és az azt megelőző időszakot, azt mondhatjuk, kormányzóképességben, alkalmasságban nagyon komoly különbség van a jobb- és a baloldal között, a mi javunkra. A Fidesz–KDNP bizonyított számtalan nehéz helyzetben, válságosnak tűnő időszakban, legyen szó devizahitel-csapdáról, vörösiszap-katasztrófáról, dunai, tiszai árvízről, tömeges illegális migrációról vagy éppen koronavírusról, a kormányra mindig lehetett számítani, a jobboldal mindig igyekezett segítséget nyújtani az embereknek. Ezzel szemben a baloldal megszorításokat vezetett be, rendre az emberekre hárította a terheket és például hagyta elszabadulni a rezsiárakat. Most is ezt szeretnék. Megszüntetve a rezsicsökkentés vívmányait, szabadpiaci árakat akarnak. A migrációról is teljesen másképpen gondolkodnak, mint mi, hiszen többször is elmondták, hogy ők elfogadják a brüsszeli mainstream bevándorláspárti iránymutatásait. Gyurcsány Ferenc, a baloldal vezetője világossá tette, hogy az európai egyesült államokban hisz, mi viszont az erős nemzetállamok alkotta erős Európai Unióban. Ami az említett intézkedéseket illeti: kulcsfontosságúnak tartom a nyugdíjasok megbecsülését. A szüleim például nyolcvan fölött járnak, kisgyerekként megélték a második világháborút, a Rákosi-diktatúrát, 56-ot, a Kádár-rendszert, a rendszerváltoztatást, vagyis számtalan kihívás elé állította ezt a generációt az élet, s ők tudtak alkalmazkodni ezekhez. Nagyon örömteli, hogy van mód ötszázalékos nyugdíjemelésre és a 13. havi nyugdíj visszaállítására. Ugyanígy fontos lépés a 25 év alattiak szja-mentessége, ami szerintem a világon is egyedülálló döntés; az a cél, hogy a fiatalok itthon akarjanak boldogulni és minél többen meg is találják a számításaikat. Mindezek mellett természetesen, ahogy az elmúlt évtizedben, továbbra is nagy hangsúlyt fektet a kormány a családok megbecsülésére, a gyermekvállalás támogatására, gondoljunk csak a személyijövedelemadó-visszatérítésre. Magyarország előre megy, nem hátra.

Bándy Péter - ]]>www.demokrata.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tereb (146) Autómánia (61) Egészség (50) Alámerült atlantiszom (142) Nézőpont (1) Sport (729) Életmód (1) Emberi kapcsolatok (36) Kultúra (6) Történelem (16) Titkok és talányok (12) Gazdaság (693) Mozi világ (440) Gasztronómia (539) Politika (1581) Rejtőzködő magyarország (168) Flag gondolja (34) Mozaik (83) Mondom a magamét (7246) Belföld (10) Irodalmi kávéház (531) Nagyvilág (1309) Heti lámpás (281) Tv fotel (65) Jobbegyenes (2722) Szépségápolás (15) Vetítő (30)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>