Ma 2022 augusztus 09. Emőd napja van. Holnap Lőrinc napja lesz.
A Fidesz az esélyes a kampánystart előtt

A Fidesz az esélyes a kampánystart előtt

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Íme a legfrissebb kutatás! Gyurcsányék kikészültek!

Ha most vasárnap lenne a választás, minden második belföldi szavazó, azaz 50 százalék a Fidesz és a KDNP közös listájára szavazna – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásából. Ezzel szemben a baloldali közös listára legfeljebb az aktív választók 43 százaléka szavazna, a felmérés tehát a Fidesz szinte biztosra vehető választási győzelmét jelzi előre.

 

Ha most vasárnap lenne a választás, minden második belföldi szavazó, azaz 50 százalék a Fidesz és a KDNP közös listájára szavazna

 – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásából. Ők elkötelezett szavazónak számítanak, a kormánnyal is elégedettek, és Orbán Viktor miniszterelnökségét is határozottan támogatják. Mivel négy éve a belföldi aktív választópolgárok 47,36 százaléka szavazott az akkori és mostani kormánypártokra, ez majdnem 3 százalékpontos emelkedést és a Fidesz szinte biztosra vehető választási győzelmét jelenti.

Ezzel szemben a baloldali közös listára legfeljebb az aktív választók 43 százaléka szavazna, akiknek csak háromnegyede, vagyis 33 százalék tekinthető elkötelezett szavazónak, a többiek inkább bizonytalan, illetve valószínűsíthető listaválasztók. 

Ez a négy évvel ezelőtt a mostani baloldali listát alkotó pártokra és az Együttre leadott, összesen 48,9 százalékos belföldi szavazatarányhoz képest közel hat százalékpontos visszaesésnek számít, jól magyarázza a baloldalon belüli harcokat és Gyurcsány Ferenc befolyásának további növekedését.

Jelenleg a Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk Mozgalom sem jutna be a parlamentbe, mindkét párt 3-3 százalékot szerezne. Mindez nem a végeredmény, csak az aktuális állás: egyikük sem esélytelen a bejutásra, ha erős kampánnyal meg tudnak nyerni további 120-130 ezer szavazót. A többi párt listájára az aktív választóknak csak egy százaléka szavazna.

A Nézőpont Intézet kutatásából kiderül, hogy 

az áprilisban várható országgyűlési választáson belföldön ismét 70 százalék feletti részvétel várható, azaz nagyjából 5,7-5,8 millió aktív szavazó adja le szavazatát valamelyik pártlistára.

 A külhoni választók szavazatával a kutatás nem számolt, a belföldi szavazónak számító, magyar lakcímmel rendelkező, de külföldön élők véleményét pedig elérhetetlenségük miatt nem vették figyelembe.

A Nézőpont Intézet az országgyűlési választás közelségére tekintettel pártpreferencia-kutatását választási listás eredmény becslésévé bővíti. Így minden, magát aktívnak mondó választópolgár bevallott és beazonosítható pártválasztását figyelembe veszik. Mint írják, ezzel a módszertannal meghatározható az egyes pártok listájának „elkötelezett” és „bizonytalan” preferenciájú, de részvételüket biztosra ígérő szavazói is. Felhívják a figyelmet arra, hogy az eredménybecslés a „legvalószínűbb hazai listás eredmény” előrejelzésére alkalmas, de nem a választás végeredményének megjövendölésére. Mivel a becsléshez több változót is figyelembe vettek, a korábbi kutatási adataikkal csak korlátozottan hasonlítható össze a „legvalószínűbb hazai listás” eredmény előrejelzése.

Kincses Krisztina - ]]>www.magyarnemzet.hu]]>

 

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Flag gondolja (33) Politika (1581) Kultúra (6) Mondom a magamét (6233) Nagyvilág (1464) Jobbegyenes (2378) Történelem (15) Titkok és talányok (12) Vetítő (30) Sport (729) Irodalmi kávéház (513) Egészség (50) Tereb (141) Heti lámpás (260) Gasztronómia (539) Szépségápolás (15) Autómánia (61) Rejtőzködő magyarország (168) Életmód (1) Emberi kapcsolatok (36) Tv fotel (65) Mozaik (83) Alámerült atlantiszom (142) Belföld (8) Mozi világ (440) Gazdaság (667)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>