Ma 2024 április 16. Csongor napja van. Holnap Rudolf napja lesz.
Jövő hétfőn kezdődik a Magyar Filmhét

Jövő hétfőn kezdődik a Magyar Filmhét

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Indul a filmünnep! Mintegy 200 filmet vetítenek a Corvin moziban.

Jövő hétfőn kezdődik a Magyar Filmhét, amelyen a kísérő programokkal együtt mintegy 200 filmet vetítenek a Corvin moziban. Az eseményen öt színművész életműdíjat kap – hangzott el az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

A díjakat első alkalommal az 5. Magyar Filmhét nyitóeseményén adják át: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera művészi pályáját ismeri el életműdíjjal a filmhetet szervező Magyar Filmakadémia Egyesület.

A Magyar Nemzeti Filmalap és az NMHH Médiatanácsa támogatásával, április 22. és 27. között megvalósuló eseményről Novák Emil, a Magyar Filmakadémia elnöke a műsorban elmondta: az egyesület öt évvel ezelőtti megalakulásakor felvetődött az életműdíj gondolata, amelynek átadására az idén nyílik először lehetőség. A tervek szerint a filmakadémia a következő években is öt-öt művészt részesít életműdíjban.

Mint elmondta, az idén először az egyre népszerűbb televíziós sorozatok is helyet kaptak a filmhét programjában. A magyar mozgóképiparnak jelentős szegmensét képviseli a műfaj, ezért gondoltak arra, hogy az idén díjat adnak a sorozatoknak is.

Arról beszélt, hogy az idén 44 díjat adnak át a televíziós forgalmazású filmeknek és alkotóiknak. Az elismeréseket a Pesti Vigadóban vehetik át a díjazottak április 27-én.

A játékfilmes műfajban 19 elismerést osztanak ki, a díjátadót a Vígszínházban tartják április 28-án.

Novák Emil elmondta: az elmúlt 10 évben nagyon erős a közönségre fókuszáló műfaji filmek megjelenése, de az alkotói filmek is megjelennek a kínálatban. A magyar film nemcsak itthon, hanem a nemzetközi piacokon is jelen van, a külföldi forgalmazók és fesztiválok is keresik a magyar alkotásokat – hangsúlyozta.

Az 5. Magyar Filmhéten a televíziós forgalmazású filmek – tévéfilm, kisjátékfilm, dokumentumfilm, ismeretterjesztő film, animációs film és televíziós sorozatok – ingyenesen, a mozifilmek pedig kedvezményes, 500 forintos áron tekinthetők meg a Corvin moziban.

MTI - FLAG

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Szépségápolás (15) Autómánia (61) Tv fotel (65) Sport (729) Történelem (18) Rejtőzködő magyarország (168) Mozaik (83) Nézőpont (1) Alámerült atlantiszom (142) Mozi világ (440) Heti lámpás (312) Jobbegyenes (2786) Egészség (50) Irodalmi kávéház (537) Mondom a magamét (7536) Titkok és talányok (12) Vetítő (30) Emberi kapcsolatok (36) Gasztronómia (539) Tereb (146) Életmód (1) Gazdaság (704) Politika (1582) Kultúra (7) Flag gondolja (36) Belföld (10) Nagyvilág (1310)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>