Ma 2021 január 19. Sára, Márió napja van. Holnap Fábián, Sebestyén napja lesz.
lovas-istvan.jpg

Lovas István: Elhallgatott hírek 68. / Nemzetközi sajtószemle

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Elhallgatott hírek” néven sorozatot indítottam azért, hogy a hazai média hallgatását vagy várható hallgatását egyes témákban áttörjem.

Juncker jobbkezének üzenete óriási felháborodást okozott.

]]>DIE PRESSE]]>

Az osztrák belügyminisztérium kifogásokat emelt négy karintiai és egy stájerországi választási körzet ellen, ugyanis azokban szabálytalanságok történtek a levélszavazatok megszámlálásánál, jelenti a vezető osztrák lap. Több helyen ugyanis fennáll a gyanú, hogy a levélszavazatok számlálását túlságosan korán kezdték meg. Az elnökválasztások lebonyolításával kapcsolatos gyanú a Szabadság Pártnál (FPÖ) merült fel.

]]>THE TIMES]]>

Jean-Claude Juncker új hatalmi erővel akarja blokkolni a szélsőjobboldalt” címmel a brit lap arról számol be, hogy az EU el fogja szigetelni a migrációval szemben kialakult népi harag nyomán hatalomra jutott minden szélsőjobboldali vagy populista kormányt és szankciókat fog alkalmazni velük szemben. Az Európai Bizottság elnöke közölte, ha az osztrákok Norbert Hofert választották volna meg elnöküknek, akkor Ausztria ki lett volna „fagyasztva” az uniós döntéshozatalból. Ezt azt teszi lehetővé, hogy a Bizottság 2014-ben felhatalmazást kapott egy „joguralmi mechanizmus” alkalmazására olyan országok ellen, amelyek eltérnek a demokratikus normáktól.

]]>DIE WELT]]>

A populisták Európának sok milliárd dolláros károkat okoznak” címmel a német napilap arról ír, hogy Európában a jobboldali pártok sikere elrettenti a befektetőket. Már most is fél milliárd eurót vontak ki a valutaunióból. A közgazdászok pedig „a félelem ördögi körétől” óvnak, idéz több közgazdászt a cikk. (A befektetők sajátos módon nem rettegnek a wahhabista szaúd-arábiai terrorállamtól.) Az egyik megszólaltatott közgazdász kifejtette, hogy „igen jól dokumentálható összefüggés van a gyenge konjunktúra és a populizmus között”. Az Európai Központi Bank máris jelét adta riadalmának. A pénzügyi stabilitásról szóló  jelentésében a frankfurti intézmény a következményektől óva hangsúlyozva, hogy „a populista politikai pártok fokozódó támogatottsága fontos pénzügyi- és strukturális reformok késleltetéséhez vezethet”. („vezethet” – azaz bizonyíték nincs.) Finnország, Ausztria, Belgium és Franciaország is ilyen, a populisták növekvő népszerüsödése miatt fenyegetett ország.

x             x             x

A hibás német politika lakásínséghez vezet” címen a cikk arról ír, hogy nem tervgazdasággal és drága szociális lakásépítésekkel kellene arról gondoskodni, hogy minden német feje fölött tető lehessen. Németországban mind többe kerül a polgároknak az otthonuk biztosítása annak ellenére, hogy tavaly a kormány lakásbérleti fékről döntött. Az újonnan kiadott lakások esetében a plafonárakat messze túllépik. Az árakat az igény hajtja fel, azaz hogy nincs elegendő lakás a piacon. Abszurdan magasak lettek az energiaárak is azért, mert a szélerőművek által termelt áram elosztására hiányoznak a hálózatok.

]]>DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN]]>

Jean-Claude Juncker, európai bizottsági elnök legszorosabb munkatársa és bizalmasa a Japánban tartott G7 csúcs alkalmával küldött twitter-üzenete hatalmas botrányt okozott. Martin Selmayer német kabinetfőnök azt üzente, hogy horrortörténet lenne, ha a G7 csúcson olyan emberek jelennének meg országukat képviselve, mint Trump, le Pen, Boris Johnson (volt londoni polgármester, aki miniszterelnök kíván lenni) és az olasz Beppe Grillo. Selmayer hozzátette, a felsorolás mutatja, hogy kifizetődne a populizmus és ellen harcolni. Az üzeneten elsősorban brit és olasz újságírók háborodtak fel. Az Európai Bizottságnak egyébként pártok fölött kellene állnia.

x             x             x

]]>Blamázs]]> Merkelnek: a nyugati hatalmak elutasítják a menekültek befogadását” címen a cikk arról számol be, hogy a Japánban tartott G7-es csúcson az USA, Japán és Kanada elutasította további menekültek befogadását, és a háborúról – mint a menekülthelyzetet kiváltó legfontosabb okról – nem is beszéltek.

]]>JUNGE FREIHET]]>

A stuttgarti városi tanács bejelentette, hogy keményebben fog fellépni a kolduló cigányok ellen. A rendőrök mellett a rendfenntartási hatóságok további négy munkatársat állítanak munkába, hogy egyértelművé tegyék: az ilyen magatartás a városban nem tolerálható, jelenti a német jobboldali hírportál.

]]>EL PERIODICO]]>

A spanyol nyelvű katalán lap szerint Európa eltemette méltóságát Idomeniben… Idomeni Európának az alapító elveitől való eltávolodását jelképezi. A görög-macedon görög oldalán 2014-ben felállított tábor olyan volt, írja a cikk annak kiűrítése után, mint aminek soha nem szabadott volna léteznie.

]]>FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG]]>

Thomas Sternberg, a német katolikusok központi bizottságának /ZDK/ elnöke megvédte szervezetének azt a döntését, hogy a szerdán kezdődött lipcsei katolikus napokon nem kaptak meghívást az Alternatíva Németországnak nevű radikális jobboldali párt képviselői, jelenti a vezető német lap. Ezt azzal indokolták, hogy az AfD mind a kereszténységet, mind az iszlámot fenyegeti. Hozzátettek, akik egy teljes hitközösséget rekesztenek ki, azok a keresztény vallásokat is fenyegetik.

ELECTRONIC INTIFADA

A holland kormány megerősítette, hogy az Izrael elleni bojkottot, az onnan való tőkekivonást és az ellene való szankciókat sürgető aktivizmus „a szólásszabadság egy formája”. Ezt Bert Koenders mondta a holland parlamentben a BDS mozgalommal kapcsolatos kérdésre válaszolva. Kijelentette, az ilyen véleményeket és kijelentéseket a holland alkotmány és az európai emberi jogok kartája védi.

]]>WORLD NEWS REPORT]]>

Az új izraeli kormánykoalícióval kapcsolatos hírek az izraeli politika irányára vonatkozó legitimációs kérdéseket vetnek fel, de az amerikai kormány az eddigi legjobboldalibb új izraeli kormányt munkája alapján ítéli majd meg, mondta Mark Toner, az amerikai külügyminisztérium szóvivője tudósítói kérdésre válaszolva, olvasható az amerikai hírportálon.

]]>BOULEVARD VOLTAIRE]]>

A népszerű francia alternatív portál „Killiary a neve” címmel nagy undorral ír arról, hogy Hillary Clintont miért nevezte el úgy, hogy nevében egyrészt benne legyen a „gyilkos”, másrészt a „hazug” szó. A volt külügyminisztert olyan emberként festi le, mint aki a neokonok doktrínáját követi, azaz „megelőző háborúkat indít olyan országok ellen, amelyek netán megkérdőjelezhetik a világ fölött gyakorolt amerikai hegemóniát”. A cikk ugyanilyen undorral idézi, ahogyan Killiary ujjongott, amikor Khaddafi líbiai vezetőt megölték és azt,  hogy Putyint lehitlerezte.

]]>www.lovasistvan.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozi világ (440) Rejtőzködő magyarország (171) Gazdaság (656) Tereb (140) Irodalmi kávéház (502) Vetítő (37) Belföld (5) Jobbegyenes (1946) Nagyvilág (1453) Mozaik (83) Egészség (50) Heti lámpás (249) Életmód (1) Alámerült atlantiszom (142) Autómánia (61) Mondom a magamét (5044) Kultúra (6) Gasztronómia (539) Sport (729) Titkok és talányok (12) Emberi kapcsolatok (36) Politika (1571) Szépségápolás (15) Tv fotel (65) Történelem (14) Flag gondolja (33)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>