Ma 2023 március 26. Emánuel napja van. Holnap Hajnalka napja lesz.
fd95904e4f19df37ce89d3b181604b3a.jpg

Bayer Zsolt: Gyerekeink

Flag

Szöveg méret

1
Átlag: 1 (1 szavazat)

Pécsen egy egyetemi hallgató megölte egyik társát. Egy másikat életveszélyesen megsebesített, két másikat pedig súlyosan.A pécsi ámokfutó huszonhárom éves. Már nem gyerek – de szörnyű tette alapján nem is igen felnőtt. Valahol megállt fél úton…

Egerbaktán, az általános iskolában hat tizennégy év alatti gyerek lefogott egy tízéves kislányt. Letépték a ruháit, földre teperték, majd egy seprű nyelével megerőszakolták. Illetve… Nem is tudom, hogyan lehet ezt leírni. Egy seprű nyelét feldugták a nemi szervébe…

Próbálok visszaemlékezni magam, magunk tízéves korára.

Igen, szerelmesek voltunk, valószínűleg mindannyian. Három lány is volt az osztályban, három gyönyörű lány: a Boér Erika, a Király Anikó és a Matuska Zsuzsa. Hát mi, fiúk őbeléjük voltunk szerelmesek. De bárhogyan is igyekszem felidézni az akkori időket és emlékeket, bármilyen önsorsrontó őszinteséggel akarom tudni, milyen is volt a tízesztendős szerelem, sehogyan sem akar megjelenni emlékeim között a lányok meztelen teste. Nincsen nemi szerve a tízesztendős szerelemnek. S ha akkori konfliktu­sainkra gondolok, akkor is úgy tűnik, mintha egy másik világban, másik bolygón, másik időben éltünk volna. Ugyanis verekedtünk mi, éppen eleget. Mert a fiúk verekszenek. Valamiért nem múlhat el gyerekkor verekedés nélkül. Hát verekedtünk, sokat. S volt koreográfiájuk azoknak a verekedéseknek. Többnyire – ahogy most visszaidézem – birkózás volt a verekedés. Csak nagyon ritkán ütöttük meg egymást. S ha igen, akkor is pofon csattant. De mégis, inkább a birkózás volt általános. S aki földre került, alulra, az feladta. A felül lévő pedig befejezte nyomban. Mert ha nem így történt volna, hát a körülálló többi fiú leszedi a győztest a vesztesről, és ki is közösíti. Megvolt mibennünk a farkasok törvénye. Ha a gyengébb megadja magát, a másik elvonul.

A két kaposvári gyerek megkínozta és agyonverte társát. Biztos vagyok benne, hogy az a harmadik fiú megadta magát. Megadta magát, és könyörgött az életéért. Hiába… Egerbaktán nemi szerve lett a tízesztendős szerelemnek. S egy seprűnyél játszotta a főszerepet. S még fel is vették – gondolom, a telefonjukkal – a kislány szenvedését. A megaláztatást. A bűnt és az iszonyatot. S nem vehették fel másért, csak azért, hogy később dicsekedhessenek vele.

A pécsi egyetemista egykedvűen ölt. Pisztollyal. Vaktában. Mindenkire lőtt, aki mozgott. A világot akarta lemészárolni. Mert csúnyán néztek rá, mert kirekesztették, mert… Hát nem mindegy?

A gyerekek amúgy kegyetlenek. A gyerekközösség farkas­közösség. Szigorú törvényekkel. Olvassák csak el az Iskola a határont. Vagy Goldingtól A legyek urát. Igen, Golding gyerekei A legyek urában eljutnak az ölésig. Az ölés, a gyilkolás vágyáig és izgalmáig. De Golding gyerekei egy lakatlan szigeten vannak. Oda kerültek, kívül a társadalmon. A törvényeken. Ez a kívül levés, ez a lakatlan sziget, ez a felnőttek nélküliség, ez a törvényen kívül helyezettség szükségeltetik ahhoz, hogy Golding gyerekei állattá váljanak. Hogy Ralph vezetésével meginduljon, megindulhasson a hajsza a szemüveges Röfi ellen…

Az egerbaktai, kaposvári gyerekek itt élnek köztünk. A pécsi nem gyerek és nem felnőtt is itt él köztünk. S az összes többi is. Akik naponta elkövetik a szörnyűségeket, az iszonyatokat. S vagy kiderül, vagy nem. De egy biztos: köztünk vannak. S nincs háború sem. „Béke” van és „jólét”. A másságot tisztelő, másságkultuszban fetrengő, mélyen „civilizált” társadalom a miénk.

Ezek a „gyerekek”: mi vagyunk. El sem merem gondolni, mi történne, ha kikerülnének a „civilizációnkból”. Ha kikerülnének fennhatóságunk alól. Hiszen bennük láthatjuk, hogy vége a világnak. Pedig most még „vigyázunk” rájuk. Nem fordulhatunk el. Ezt a halálra ítélt világot mi készítettük. Mosolyogva, büszkén. Legyünk átkozottak.

Bayer Zsolt, magyarhirlap.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Jobbegyenes (2574) Belföld (8) Mozaik (83) Autómánia (61) Tereb (142) Mozi világ (440) Gazdaság (676) Politika (1581) Sport (729) Alámerült atlantiszom (142) Szépségápolás (15) Nagyvilág (1306) Gasztronómia (539) Flag gondolja (33) Mondom a magamét (6701) Irodalmi kávéház (518) Egészség (50) Vetítő (30) Heti lámpás (261) Emberi kapcsolatok (36) Rejtőzködő magyarország (168) Tv fotel (65) Kultúra (6) Történelem (15) Titkok és talányok (12) Életmód (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>