Ma 2020 április 08. Dénes napja van. Holnap Erhard napja lesz.
37f6a51bd4da570750579dab069c951e.jpg

Bayer Zsolt: Üzenet 2040-ből

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Elmegy ez az év is. A varjú sem károg utána. Kár, hogy nem hallatszik legalább egy árva „kár-kár”. Mert nincsen felesleges év, egy sem. Csak idő kell, hogy kiderüljön.

„Az új Tolsztoj valószínűleg csak 1940 táján születik, s 1980-ban kezdi el az új Háború és Békét” – írja Cs. Szabó László a harmincas években. S még hozzáteszi: „Mi a nyersanyagot szállítjuk 1980-nak. Vérünkből táplálkozik a remekmű. Duhamel, Giono, Green, Montherlant, Jules Romains egy év óta abbahagyta a regényírást, beállt tanúnak. A Discussion Library-ben s a filléres Pelican Library-ben egymást űzik a helyzetjelentések. A renaissance óta nem volt ilyen nagy politikai irodalom.”

Beálltunk hát tanúnak. S mondjuk: ha Dobó idejében lett volna a mai értelemben vett tömegkommunikáció, Dobó soha nem győzhetett volna Egernél. Mert sorra jelentek volna meg a cikkek, hogy elég volt ebből a kalandorságból, elég a felesleges szabadságharcból, tessék figyelembe venni a realitásokat. S hogy nem lehet szembeszegülni a világgal.

Mert így a Fugger bankház sem ad több kölcsönt. S felszólították volna a védőket, hogy hátráljanak ki a kapitány mögül, ameddig lehetséges. S kihátráltak volna. S Hegedűs hadnagy tartotta volna a sajtótájékoztatót…

Nem volt Dobó idejében modern tömegkommunikáció, csak Tinódi pengette lantját korszerűtlenül – így Dobót is csak utólag lehetett felségárulási perbe fogni, és börtönbe vetni.

Nekünk van tömegkommunikációnk, ezért tudhatjuk, hogy 2011 is csak egy olyan esztendő, mint a többi. Mint például 1815. Akkor szenvedett végső vereséget Napóleon Waterloonál. A csatát egy dombtetőről figyelte Nathan Rotschild egyik ügynöke, aki egy nappal hamarabb ért Londonba, mint Wellington futára. Rotschild pedig az angol győzelem hírének birtokában bement a tőzsdére, és elterjesztette szomorú arccal, hogy Napóleon győzött. Kitört a pánik, a részvények ára földig zuhant, Rotschild pedig megvásárolta mindet. S mire befutott a valódi hír Napóleon bukásáról, addigra kezében volt az angol kötvénypiac és a Bank of England is.

Ma, a tömegkommunikáció világában nincsen szükség valódi csatákra, győzelmekre és bukásokra. Nincs szükség mindig gyorsabb ügynökhálózatra sem. Ma csak HÍR kell – s megbuknak országok, kormányok, birodalmak. Ennyit változott a világ.

2011 a hiénák s a mögöttük álló láthatatlanok esztendeje. Állnak még Dobók itt-ott, s óvatosan megkísérlik az ellenállást. Odakint nincsen már had a vár körül. Csak újságokat hajigálnak be a várba, a hitelminősítők legfrissebb véleményeit, és a láthatatlanok zsoldjában álló hatalmasok fenyegető leveleit. A védők pedig állnak, és figyelnek. Még nem akarják odadobni hitüket a mátrixnak. De figyelnek. Értik –vagy inkább egészséges ösztöneikkel érzik-, mire megy ki a játék. Ezért várnak. És hallják, ahogy odalentről, a vár pincéjéből felszűrődik a lázadók zajongása.

Lázadnak a zsoldosok és az örök ostobák. A zsoldosok számításból, az ostobák földhözragadt, elpusztíthatatlan butaságból. Ők visszakövetelik az aklot, a jármot, a hitelminősítők simogatását.

„Szomorú forradalom, embergyalázó vedlés. (…) A napszámos válláról leveszi a zsákot, de már nem engedi a gépig. Csak egy csavarig. (Köztudomású, hogy Chaplin egész filmet írt erről.) A zsákhordó kihal, de utána hal a romantikus proletár is, aki még egy egész gép rabja volt. Már az igavonás és a szakmunka is túl emberséges állapot, a kivételesek joga. A szakmunkás vezérkar alá egy csavarforgató csorda gyűl, a félig tanult munkás. A fél-intellektus párja. (…) A félig tanult munkás azonban már egy életen át csak a csavarig jut s a félintellektus szellemi vagdalékáig.

Csak más szájából tud tanulni: a propaganda, a mozi, a rádió, a világnézeti tanfolyam mindent megrág neki. (…) Nem hiszed? Nézz körül. Amit látsz: a félműveltek lázadása.” Félelmetes, mennyire pontosan látta Cs. Szabó, a mi félrerugdalt zsenink 2011-et 1930-ból. S azt még ő sem tudhatta, hogy mi már a mátrixé vagyunk. Ezért teszi hozzá keserűen a látlelethez: „Az irodalom egyetlen jajkiáltás a Dunától Amerikáig: a Szellem keresi az embert, mint Herkules az eltűnt Hylast. De a kiáltásra csak a kollektív fűszálak felelnek.”

Hát akkor mondjuk kollektív fűszálakként: 2011 legnagyobb újdonsága, hogy támadtak emberek a mátrixban, akik elkezdték keresni a Szellemet. S ha 2040-ben lesz még, aki visszatekint ide, akkor tudhatjuk: megtalálták. Mi pedig annyit tudhatunk legalább, hogy ezt a harcot nem veszíthetjük el. Hajigáljanak bármit odakintről a várunkba. Mert igenis erős vár a MI istenünk…

Bayer Zsol, magyarhirlap.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozi világ (440) Flag gondolja (33) Történelem (14) Gasztronómia (539) Nagyvilág (1449) Emberi kapcsolatok (36) Sport (729) Belföld (5) Titkok és talányok (12) Életmód (1) Irodalmi kávéház (485) Vetítő (37) Jobbegyenes (1731) Alámerült atlantiszom (142) Tereb (139) Rejtőzködő magyarország (171) Gazdaság (646) Egészség (50) Tv fotel (65) Politika (1571) Mozaik (83) Autómánia (61) Heti lámpás (239) Kultúra (5) Mondom a magamét (4433) Szépségápolás (15)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>