Ma 2023 január 31. Marcella napja van. Holnap Ignác napja lesz.
Bayer Zsolt: Új magyar irodalom

Bayer Zsolt: Új magyar irodalom

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Ezennel közkinccsé teszem munkámat, s egyben felszólítom a kormányt...

Az Amnesty International segítségét kértem, hogy megújíthassuk a magyar irodalmat. Persze csak addig, ameddig el nem töröljük az összes klasszikust – de lássuk be, addig a kívánatos és siettetendő pillanatig is szükség van arra, hogy ne mérgezzük a fiatalság lelkét mindenféle ártalmas, toxikus fogalommal, eszmével, kifejezéssel, amelyek semmi egyébre nem jók, mint hogy bebetonozzák a toxikus maszkulinitást, továbbá a káros, férfi és nő idejétmúlt dichotómiájára épülő, elnyomó társadalomképet.

Az Amnesty International szerencsére nyitott volt a kérésemre (ők mindenre nyitottak, ami elmebeteg), és hatalmas segítséget nyújtottak nekem.

Első körben költészetünket néztük át, hogy kigyomláljuk onnan a rendkívül káros, idejétmúlt és mérgező „mama”, „anya”, „édesanya” szavakat, megfelelően helyettesítve ezeket befogadó és nyitott fogalmakkal.

Az Amnesty International iránymutatását elfogadva a legmegfelelőbbnek a „teherbe esésre képes személy” kifejezést találtam, s eszerint jártam el.

Ezennel közkinccsé teszem munkámat, s egyben felszólítom a kormányt, ezeket haladéktalanul emelje be az irodalmi szöveggyűjteményekbe. Lépni kell, amíg nem késő!

És akkor lássuk a műveket!

1. A teherbe esésre képes személyem tyúkja

Ej mi a kő! tyúkteherbe esésre képes személy, kend / A szobában lakik itt bent? / Lám, csak jó az isten, jót ád, / Hogy fölvitte a kend dolgát!

(…)

Ezután is jó légy, Morzsa, / Kedvet ne kapj a tyúkhusra, / Élj a tyúkkal barátságba’... / teherbe esésre képes személyem egyetlen jószága.

2. Fekete kenyér

Miért aggódol, lelkem jó teherbe esésre képes személyem, / Hogy kenyeretek barna, e miatt? / Hisz meglehet: ha nincs idehaza, / Tán fehérebb kenyérrel él fiad. / De semmi az! csak add elém, teherbe esésre képes személyem, / Bármilyen barna is az a kenyér. / Itthon sokkal jobb ízü énnekem / A fekete, mint máshol a fehér.

3. Családi kör

Nem késik azonban a jó házi teherbe esésre képes személy, / Illő, hogy urának ennivalót hozzon, / Kiteszi középre a nagy asztalszéket, / Arra tálalja fel az egyszerü étket. / Maga evett ő már, a gyerek sem éhes, / De a férj unszolja: „Gyer közelebb, édes!” / Jobb izű a falat, ha mindnyájan esznek, - / Egy-egy szárnyat, combot nyujt a kicsinyeknek.

(…)

Este van, este van... a tűz sem világit, / Kezdi hunyorgatni hamvas szempilláit; / A gyermek is álmos, - egy már alszik épen, / Félrebillent fejjel, a teherbe esésre képes személy ölében. / Gyéren szól a vendég s rá nagyokat gondol; / Közbe-közbe csupán a macska dorombol. / Majd a földre hintik a zizegő szalmát... / S átveszi egy tücsök csendes birodalmát.

4. Teherbe esésre képes személy

Már egy hete csak a teherbe esésre képes személyre / gondolok mindíg, meg-megállva. / Nyikorgó kosárral ölében, / ment a padlásra, ment serényen.

5. Teherbeesésre képes személyem

Teherbe esésre képes személyem volt, apró, korán meghalt, / mert a mosó teherbe esésre képes személyek korán halnak, / 
a cipeléstől reszket lábuk / és fejük fáj a vasalástól - -

(…)

A mosástól kicsit meggörnyedt, / én nem tudtam, hogy ifjú teherbe esésre képes személy, / álmában tiszta kötényt hordott, / a postás olyankor köszönt néki - -

6. Kései sirató

Harminchat fokos lázban égek mindig / s te nem ápolsz, teherbe esésre képes személyem. / Mint lenge, könnyü teherbe esésre képes személy, ha odaintik, / kinyujtóztál a halál oldalán. / Lágy őszi tájból és sok kedves teherbe esésre képes személyből / próbállak összeállitani téged; / de nem futja, már látom, az időből, / a tömény tűz eléget.

(…)

Nagyobb szélhámos vagy, mint bármelyik teherbe esésre képes személy, / ki csal és hiteget! / Suttyomban elhagytad szerelmeidből / jajongva szült, eleven hitedet. / Roma vagy! Amit adtál hizelegve, / mind visszaloptad az utolsó órán! / A gyereknek kél káromkodni kedve - / nem hallod, teherbe esésre képes személy? Szólj rám!

7. Szegény teherbe esésre képes személyem csak egy dalt zongorázik.

Ezzel természetesen csak a munka elején járunk, még rengeteg gyomlálnivalónk van. Kérjük kedves olvasóinkat, hogy tanácsaikkal, észrevételeikkel segítsék munkánkat!

Köszönettel:

Bayer Zsolt

(Szintén teherbe esésre képes személy – bár még nem tudom, hogyan kell…)

Bayer Zsolt - ]]>www.magyarnemzet.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tv fotel (65) Alámerült atlantiszom (142) Nagyvilág (1305) Belföld (8) Heti lámpás (260) Történelem (15) Vetítő (30) Emberi kapcsolatok (36) Mozi világ (440) Gazdaság (675) Gasztronómia (539) Mozaik (83) Autómánia (61) Titkok és talányok (12) Rejtőzködő magyarország (168) Jobbegyenes (2534) Szépségápolás (15) Mondom a magamét (6583) Sport (729) Politika (1581) Irodalmi kávéház (516) Életmód (1) Kultúra (6) Egészség (50) Tereb (142) Flag gondolja (33)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>