Ma 2024 május 19. Ivó, Milán napja van. Holnap Bernát, Felícia napja lesz.
Bayer Zsolt: Témája okán

Bayer Zsolt: Témája okán

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

S persze van itt még egy kínzó kérdés...

 

Talán a legfontosabb, hogy álljon itt a 444.hu cikke teljes egészében, ugyanis amikor eltakarítottuk ezt a beteg, velejéig rothadt világot örökre (mégiscsak előkerülnek majd a szőke és roppant nem barbár hadak végre, úgyhogy készüljetek!), akkor tananyag lesz az iskolákban – talán csak a felsőoktatásban – az „Egykorvolt médiag…cik” választható kurzuson. Íme:

„Válaszolt a tapolcai mozi vezetője Navracsicsnak: az ElkXrtukat a témája miatt nem játsszák. Miután tapolcai emberek panaszkodtak Navracsics Tibornak amiatt, hogy a Városi Mozi nem vetíti az ElkXrtukat, a fideszes politikus levélben vonta kérdőre a mozi vezetőjét, Bakonyi Veronikát: milyen megfontolás, »esetleg utasítás« áll amögött, hogy a film nincs műsoron. Azóta megkapta a választ is Bakonyitól: »Tájékoztatom a film kapcsán, annak témája okán, a lefolytatott egyeztetések eredményeként született döntés alapján a filmet nem tűztük műsorra.« Navracsics ezt azzal kommentálta: »mindenki figyelmébe ajánlom, aki az előző poszt alatt a független és gazdasági megfontolásokat szem előtt tartó mozi ideája mellett kardoskodott. Úgy tűnik, vannak Tapolcán, akik már szégyellik azt, amit pár éve gondoltak a 2006-os eseményekről.«”

Egyszerűen tökéletes. Van tehát betiltott filmünk, amely miatt a körzet kormánypárti(?) politikusa „kérdőre vonja” a helyi mozi vezetőjét. Amikor ugyanis kormánypárti(?) politikus érdeklődik egy „független intézmény”, a mozi, a mozi(!!!) vezetőjénél, akkor az „kérdőre vonás”. Nem úgy, amikor ellenzéki politikusg…cik (ez utóbbiak rendkívül undorító, ám elkerülhetetlen szimbiózisban élnek a médiag…cikkel) őrjöngenek, hisztériáznak és vonnak kérdőre bárkit bármiről, például arról, hogy miért nem adnak óvodás kisgyerekek kezébe ratyi szexkönyveket gazdagon illusztrálva, ami mégis csak egy legitim vita – lenne… De nem. Akkor jönnek a politikusg…cik, lásd mint fent, égig ér a hiszti, fröcsög a testnedv, de az nem kérdőre vonás, az a szabadságharc.

De ez csak az eleje. Ragadjuk meg üstökénél a mozivezető főnéni szájszagú, virsliujjú, munkásőr-lelkületű válaszát, amelynek amúgy Tímár Péter remekművében, az Egészséges erotikában lenne a helye, valahol az „Ég az üzemem!” és a „Tűz van, b…szd meg!” környékén: „Tájékoztatom a film kapcsán, annak témája okán, a lefolytatott egyeztetések eredményeként született döntés alapján a filmet nem tűztük műsorra.”

„Témája okán”, mi? Ez oda van mondva, mi tagadás. És tényleg: igazán hosszú sora van ám ennek. Hiszen mi másért tiltották volna ki a tapolcai mozi vezetőjének elődjei úgy négy évtizedre a magyar irodalomból Márait, ha nem a művei témája miatt? Mi másért tiltották volna be oly sokáig Bulgakovot, Paszternákot, mint a műveik témája miatt? Miért is hagyták volna ki a lendvaiildikók József Attila összes műveiből ­például a „Világosítsd föl” című költeményt, mintsem annak témája mi­­att? („És vígasztald meg, ha vigasz / a gyermeknek, hogy így igaz. / Talán dünnyögj egy új mesét, / fasiszta kommunizmusét” – hűha, ez aztán a téma, mi, Bakonyi elvtársnő? Csak nehogy egyszer film legyen a fasiszta kommunizmusból is, mert akkor maga megint beszélhet majd hülyeségeket…) S a sor folytatható, ott A tanú, a majd harminc évre betiltott A nagyrozsdási eset, vagy mondjuk a Beszélő, amelynek egykori, mára megrothadt lelkű szerkesztői most nyilván aprókat sikongatva tapsikolnak, mennyire nagyszerű néni is ez a Bakonyi főnéni.

S persze van itt még egy kínzó kérdés: mégis kivel „folytattál le egyeztetéseket”, Veronka, he? Rig Lala ott volt, vagy ehhez a melóhoz a Dobó Zotyó is elég? És remélem, nem volt túl kurta a szoknyád, Veronka, mert azt nem szeretik az elvtársak…

Bayer Zsolt - ]]>www.magyarnemzet.hu]]>

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Alámerült atlantiszom (142) Politika (1582) Heti lámpás (313) Rejtőzködő magyarország (168) Titkok és talányok (12) Irodalmi kávéház (537) Gazdaság (709) Egészség (50) Tereb (146) Tv fotel (65) Mozi világ (440) Autómánia (61) Mondom a magamét (7608) Vetítő (30) Jobbegyenes (2804) Szépségápolás (15) Nézőpont (1) Mozaik (83) Nagyvilág (1310) Gasztronómia (539) Flag gondolja (36) Emberi kapcsolatok (36) Életmód (1) Belföld (11) Történelem (18) Kultúra (9) Sport (729)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>