Ma 2024 május 19. Ivó, Milán napja van. Holnap Bernát, Felícia napja lesz.
9f6c33d7c12ddcb78d37383c97cc0666.jpg

Bayer Zsolt: Színház

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

…mármint az egész világ. E réges-rég elcsépelt bölcsesség, némi megszorításokkal, igaz. Most például az történt, hogy igazgatót kellett választani a franciák nemzeti színháza, a Comédie-Francaise élére.

Komoly dolog az ilyesmi, ezt nálunk jobban nem tudhatja senki sem. Ugyanis amikor nálunk színházigazgató-választás van, olyankor az egész „művelt”, „liberális”, „demokratikus”, „szabad” világ feszülten figyel. Feszülten figyel, mert ha nálunk van színházigazgató-választás, akkor a fent leírt módon jellemzett - vagyis idézőjelbe tett - világ tudja, nagyon kell vigyázni, mert veszély fenyegeti a demokráciát. Nálunk. Mert nálunk olyankor van színházigazgató-választás, amikor az előző igazgatónak lejárt a törvényben meghatározott mandátuma. Ez ugye eleve gyanús! Mi az, hogy egy „művelt”, „liberális”, „demokratikus”, „szabad” színigazgatónak egyszerűen lejár a mandátuma? Csak úgy. Ez méltánytalan. A fent leírt módon jellemezhető színházigazgatók mandátuma nem járhat le csak azért, mert holmi törvények így rendelkeznek.

Ugyanis a fent leírt módon jellemzett - vagyis kretén - világ ugyan nagyon akkurátusan figyel a törvényekre, a törvényességre, a törvények betartására és betartatására, szívügye a jogállam, a jogállamiság és a jog uralma, de csak addig, ameddig ezt érdekei megkívánják. Minden más esetben életbe lép egy sokkal magasabb és magasztosabb szokásjog, amely szerint a felkent színházigazgatók a törvények ellenére örök időkre kapták hivatalukat. (Őszerintük vannak más ilyen stallumok is.) Ezért úgy képzelik el, hogyha mifelénk lejár egy „megfelelő” (ezalatt minden esetben a nekik megfelelőt kell érteni!) színházigazgató mandátuma, akkor ugyan a demokráciajáték kedvéért ki kell írni valamiféle pályázatot, de hát mindenki tudja, hogy ez puszta formaság, mivel a régi igazgatónak a helyén kell maradnia.

Ezért figyel olyan feszülten a fent leírt módon jellemzett - hazug, aljas, képmutató, velejéig rothadt - világ.

S ha nem az ő játékszabályaik szerint dőlnek el a dolgok, akkor felharsan a sakálkórus. New Yorktól Bécsig, a Burgtheater minden pályáztatás nélkül kinevezett, seggfej igazgatójáig egyszerre üvölt fel mind, hogy vége a demokráciának, meghalt a jogállam.

Ezért várjuk feszülten, hogy most majd mi fog történni. Ugyanis a franciák nemzeti színházának élére a következőképpen neveztek ki igazgatót:

„A francia média arról ír: Hollande elnök a miniszter kedveltje helyett a társulatból érkező pályázót választotta ki - feltételezések szerint azért, mert a leendő igazgató jó kapcsolatot ápol egy kollégájával, aki pedig az államfőt támogatta még az elnökválasztási kampányban.”

Te jóságos Atyaúristen! Hát már a franciák is!

És nézzük csak tovább a borzongató híreket! Képzeljék el tehát, hogy Hollande köztársasági elnök választása Éric Ruf színész-rendező-díszlettervezőre esett, aki történetesen annak a Denis Podalydes-nek a barátja és szerzőtársa, aki nyíltan támogatta az elnököt a kampány idején. Ó, borzasztó, borzasztó! S az a feltételezés is lábra kapott, hogy Ruf pályázata valójában Podalydes pályázata, csak bele van csomagolva Rufba.

Na most ennyi szörnyűség hallatán tényleg borsózik az ember háta, lúdbőrözik a nyakszirtje és elcsuklik a hangja. És csak a kérdések özöne tolul fel belőle. Mindjárt elsőként az, hogy egy szabad, demokratikus, liberális, mérvadó országban mi a fekete rosseb köze van a köztársasági elnöknek a nemzeti színház igazgatójához. Hát ez önmagában skandalum!

Így aztán most várunk. Lessük a fentebb leírt módon jellemzett - vagyis idióta, az élet és a valóság mellett járó, elviselhetetlen és pusztulásra ítélt - világ reakcióját. Várjuk a dörgedelmeket, Cohn-Bendit fröcsögését, a vezércikkeket, a demokrácia temetését, várjuk a Burgtheater – azóta már gazdasági okok miatt menesztett – seggfej igazgatójának intelmeit.

Ha mindez netán elmaradna, úgy nagyon fogunk csodálkozni, és eszünkbe fog jutni még az is, ami elképzelhetetlen: hogy a fentebb leírt módon jellemzett világ kettős mércével mér és hazudik.

De akkor tényleg nagyon meg lennénk lepve ám!

Bayer Zsolt – magyarhirlap.hu

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Kultúra (9) Gasztronómia (539) Flag gondolja (36) Gazdaság (709) Nagyvilág (1310) Életmód (1) Jobbegyenes (2804) Sport (729) Vetítő (30) Emberi kapcsolatok (36) Történelem (18) Autómánia (61) Nézőpont (1) Tv fotel (65) Mondom a magamét (7608) Politika (1582) Belföld (11) Irodalmi kávéház (537) Mozi világ (440) Alámerült atlantiszom (142) Titkok és talányok (12) Egészség (50) Rejtőzködő magyarország (168) Heti lámpás (313) Tereb (146) Mozaik (83) Szépségápolás (15)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>