Ma 2021 július 24. Kinga, Kincső napja van. Holnap Kristóf, Jakab napja lesz.
Bayer Zsolt: Szétordított valóság

Bayer Zsolt: Szétordított valóság

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Néhány szó a tüntető hülyegyerekekről.

Érdemes a vasárnapi boltbezárás vitájára visszaemlékezni. Azt például az illetékes szakszervezet üdvözölte. Annak idején például ezt olvashattuk:

„KDFSZ: a dolgozók örülnek a vasárnapi pihenőnapnak

A nagyáruházakban alkalmazott kereskedelmi dolgozók elégedettek a vasárnapi pihenőnap bevezetésével, mivel a korábbinál több időt töltenek a családjukkal és bővültek a pihenési lehetőségeik - írta a Napi Gazdaság szerdai számában.

A lapnak Bubenkó Csaba, a több multinacionális áruházlánc dolgozóit képviselő Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke felesleges rémhírkeltésnek nevezte a vasárnapi munkavégzés tilalmával kapcsolatos korábbi előrejelzéseket, miszerint 25-30 ezren kerülnek majd utcára a boltbezárások miatt.

Hozzátette: mára jól látszik, hogy ebből semmi sem valósult meg, a nagyvállalatoknál inkább átrendeződés játszódott le.” (2015. május 06.)

De a szakszervezet véleménye akkor nem számított. Az „emberek” számítottak az ellenzéknek, akik vasárnap akarnak vásárolni, és kész. És ezt mindjárt el is nevezték a „vasárnap szabadságának” – mármint azt, hogy a boltok legyenek nyitva. Az a „szabad vasárnap”, ha nyitva vannak az üzletek, ez is egy logika, illetve egy kommunikációs varázslat, amelyet az MSZP akkori elnöke, Tóbiás úr vezetett be a közbeszédbe. S persze követelték a száz százalékos bérpótlék „visszaállítását”, mármint azt követően, hogy kitartó hisztériájuk következtében a kormány visszavonta a vasárnapi boltzárat (szerintem helytelenül).

Mert ez történt. Addig védték a „dolgozók érdekeit”, addig követelték a „szabad vasárnapot”, amíg a kormány –sajnos- meghátrált, és közölte, hogy visszaállnak a rendelet előtti állapotok. Akkor pedig ötven százalékos volt a bérpótlék, de az ellenzék a száz százalék „visszaállítását” követelte a kormánytól. Akkoriban ezt olvashattuk:

„Tóbiás: az MSZP elkezdi az aláírásgyűjtést a szabad vasárnap megvédéséért

Az MSZP elkezdi az aláírások gyűjtését a vasárnapi boltzár elleni népszavazáshoz, mert szerintük a kormány nem tett le arról, hogy ismét bevezesse az intézkedést – közölte az ellenzéki párt elnök-frakcióvezetője.

Tóbiás József azt mondta, a kormány ugyan kapkodva eltörölte a vasárnapi boltzárat, de egyértelművé tette, nem kizárt, hogy újból bevezeti. Az MSZP meg akarja védeni a vasárnap szabadságát, ezért kezd aláírásgyűjtésbe – magyarázta.

Az ellenzéki politikus bírálta, hogy a boltzár eltörlésével együtt megszüntették a százszázalékos vasárnapi bérpótlékot. Közölte, egyeztetést kezdenek a szakszervezetekkel, milyen bérpótlékot szeretnének. Az MSZP szerint százszázalékos bérpótlékra lenne szükség – mondta.

PM: mindenkinek járjon száz százalékos vasárnapi bérpótlék!

A Párbeszéd Magyarországért (PM) azt szorgalmazza, hogy ne csak a kiskereskedelmi dolgozóknak, hanem mindenki másnak is járjon a száz százalékos vasárnapi bérpótlék.

Ebben az ügyben Szabó Tímea, a PM társelnöke, független képviselő nyújt be módosító javaslatot. Az indítványról a párt szóvivője beszélt. Tordai Bence azt mondta, Szabó Tímea nem szavazott a vasárnapi boltzár eltörléséről, mert ez a „Fidesz csapdája volt”. Miközben visszaadták a vasárnap szabadságát az embereknek, elvették a száz százalékos pótlékot – tette hozzá.

Ha a Fidesz nem csak szavakban támogatja a dolgozó embereket, akkor támogatniuk kell a PM javaslatát – szögezte le a politikus.”

Értjük, mert nehéz lenne nem érteni az MSZP meg a Párbeszéd akkori álláspontját. Nyissanak ki vasárnap az üzletek, dolgozzanak az emberek hétvégén is, persze több pénzért. Ezt Gúr Nándor is megverősítette akkoriban, így:

„A vasárnapi nyitva tartás kérdése lehetőség, kell hogy százszázalékos bérpótlékkal társuljon. Úgy véli, elvárás, hogy olyan törvényt hozzon a kormány, amely nemcsak arról szól, hogy a boltok nyitva lehessenek vasárnap, hanem amely a százszázalékos bérpótlékot is biztosítja. A vasárnap nem attól szent, hogy nem lehet dolgozni.”

Ennél is érdekesebb, amit Lukács Zoltán, az MSZP alelnöke nyilatkozott akkoriban. Ő így fogalmazott:

„Lukács Zoltán, az MSZP alelnöke közölte, átfogó módosítást nyújtottak be a munka törvénykönyvéhez, amely a százszázalékos vasárnapi bérpótlék mellett a többi között tartalmazza a heti munkaidő meghatározását, a munkaidőkeret szabályozását, valamint rögzíti, hogy a munkavállaló két vasárnapnál többet nem dolgozhat egy hónapban.

Hozzátette: csak akkor lehet ennél többet dolgozni, ha erről a munkavállaló és a munkaadó írásban megállapodik.

Hangsúlyozta, hogy javaslatuk szerint a bérpótlék minden vasárnap dolgozónak járna, nem csupán a kiskereskedelmemben dolgozóknak.

Lukács Zoltán szerint ez az intézkedés nagy terhet róna a munkaadókra, ezért azt javasolják, hogy a bérpótlék 50 százalékig legyen csak járulékköteles.

Az alelnök közölte, rögzíteni kell, hogy a napi nyolc óra, heti negyven óra a munkaidő, amitől eltérni csak nagyon indokolt esetben lehet, akkor is úgy, hogy a napi 12 órát nem lépheti túl a munkaidő.”

Fontos szavak ezek. Ugyanis rávilágítanak arra a tényre, miszerint két évvel ezelőtt a baloldal és a liberálisok azt hangoztatták, hogy a munkavállalóknak lehetővé kell tenni a vasárnapi és egyéb plusz munkavégzést (túlórát), persze „indokolt esetben” és csak úgy, hogy ne lehessen több, mint „napi 12 óra”; arra is figyelemmel kell lenni –a két évvel ezelőtti baloldal szerint-, hogy minderről a „munkavállaló és a munkaadó írásban” megállapodjon egymással. Tehát nem a szakszervezet(ek) állapodnak meg, hanem a munkaadó és a munkavállaló. És persze a munkaadók érdekeit is felismerték, ezért javasolták, hogy a bérpótlék csak 50 százalékig legyen járulékköteles.

Összefoglalva: a hazai baloldal és a liberálisok két évvel ezelőtti álláspontja szerint a vasárnapi munkavégzés és a túlóra nem pusztán szükséges, hanem egyben nagy „lehetőség” is, amely lehetővé teszi a dolgozóknak több pénz keresését. Ehhez a dolgozónak és a munkaadónak persze írásban meg kell állapodnia egymással. Napi(!) 12 óra fölé persze nem mehet a túlóra, a vasárnap pedig különben sem attól szent, hogy ne lehetne dolgozni.

Ugyanez a baloldali és liberális ellenzék ma szétordítja, szétfütyüli, sípolja és garázdálkodja a parlamenti munkát, mondván, a kormány „rabszolgatörvényt” vezet be, és tönkreteszi szegény dolgozók életét.

Esetünkben a „rabszolgatörvény” pontosan ugyanazt a funkciót tölti be, mint két évvel ezelőtt a munkával töltött vasárnap elnevezése „szabad vasárnapnak”: kommunikációs blöff. S akkor lássuk, miről is van szó valójában, mi is a mi Valóság nevű nagybátyánk, amely csöndben mosolyog a szétordított, szétfütyült felszín alatt.

Az Európai Unióban átlagosan 416 óra túlórát tesznek lehetővé a törvények, de vannak országok, ahol ez felmegy 500 óra fölé, ráadásul ezeken a helyeken ez nem is önkéntes és megegyezésen alapuló túlmunka, hanem kötelező vállalás. Innen kiindulva kell értelmezni az ellenzék azon állítását, miszerint ezzel a törvénnyel a magyar kormány az egész Unióban példátlan módon megterheli a munkavállalókat.

Ez is hazugság, miképpen az ellenzék összes többi állítása. Nézzük sorjában:

Azt állítják, hogy a túlórákat három évente kell majd kifizetni. Hazugság: ezután is ugyanúgy havonta kell kifizetnie a túlórákat a munkaadónak.

Azt állítják, hogy ez a törvény KÖTELEZI a munkavállalókat túlóra végzésére. Hazugság: a túlóra végzéséhez ezután a munkavállaló és a munkaadó megállapodása szükséges – pontosan úgy, ahogy azt Lukács Zoltán MSZP alelnök két évvel ezelőtt nagy hangon követelte. (Kiegészítés: azt ordibálják még ennek kapcsán, hogy a dolgozó úgysem tud ellentmondani a munkaadójának, mert kiszolgáltatott és legfeljebb elbocsájtják, ha nemet mond a túlórára. Hazugság: Magyarországon ma munkaerőhiány van. Nem úgy, mint a baloldal és a liberálisok kormányzásai alatt, akkor valóban munkanélküliség volt, ebből következően a dolgozók valóban ki voltak szolgáltatva munkaadójuknak. Mivel ezek csak ezt ismerik, most is ebből indulnak ki. Ki mint él, úgy ítél. Ma azonban a munkaadók lasszóval fogják a munkaerőt, ebből következik a béremelés kényszere, továbbá az is, hogy kénytelenek megegyezni a munkavállalóikkal, túlóra dolgában is.)

Azt állítják, hogy ez a törvény csorbítja a szakszervezetek jogait. Hazugság: semmiben sem érinti a szakszervezetek jogait, pusztán arról van szó, hogy ezután a munkaadó és a munkavállaló egymás között is megegyezhet a túlórákról, nem kell hozzá a szakszervezet közbeiktatása. Éppen úgy, ahogy két évvel ezelőtt Lukács Zoltán, az MSZP alelnöke nagy hangon követelte.

Azt állítják, hogy ezután hat napos lesz a munkahét. Hazugság: a munkahét továbbra is öt napos marad. (Kivéve például a kereskedelmi dolgozóknak, akik vasárnapi munkavégzését éppen a baloldal és a liberálisok „harcolták ki”.)

Azt hiszem, mindebből világosan kirajzolódik a valóság, és az is, hogy a jelenlegi ellenzéknek nem pusztán a valósághoz nincsen köze, hanem a becsülethez, a tisztességhez, az igazsághoz sincs. Ezek tényleg fogalmatlan, ostoba, de legalább becstelen és aljas gazemberek is, akik a gondolat és a vitaképesség hiányát egyre fokozódó agresszióval igyekeznek pótolni.

S akkor néhány szó a tüntető hülyegyerekekről.

Ország-világ láthatta, ahogy ezek a szintúgy fogalmatlan mama kedvencei, egybites, egyenszakállas hungarocell forradalmárok keresztül-kasul vonaglanak a városon, hidat, utat torlaszolnak, székházra másznak, közben diktatúrát kiáltanak, trágárkodnak, végezetül pedig rátámadnak a rendőrökre, megpróbálják felgyújtani a Kossuth téri karácsonyfát, majd padokat törnek össze és gyújtanak fel, törnek-zúznak – mindezt a „szabad és független” média tapsával kísérve, amely „szabad és független” média egyes képviselői ott pózolnak a barikádokon – lásd Hont András (HVG) szereplését. „Ég a fenyő ég a rendőr” üvöltözték ezek a szerencsétlen fröccsöntött leninfiúk, és ideje nyugodtan, ám annál határozottabban kijelentenünk a következőket:

Elsőként azt, hogy ezeknek nem jár a felmentés jézusi megfogalmazása, amely szerint „nem tudják, mit cselekszenek”. De. Tudják. Történelmet és forradalmat akarnak csinálni, mert kimaradtak a történelemből, és unatkoznak. És meg vannak győződve arról is, hogy mindehhez nekik joguk van. Fontos tudnunk és képviselnünk: nem, ezeknek a hülyéknek ehhez nincs joguk.

Másodszor azt, hogy ezek a nyomorultak azt hiszik, hogy egy rendőrkordonnal s persze azon túl a kormánnyal állnak szemben, a rendőrkordont és azon túl persze a kormányt provokálják, támadják, dobálják, mocskolják. Nem. A rendőrkordon és a kormány mögött közel hárommillió szavazópolgárt provokálnak és mocskolnak, és most van itt az ideje nyugodtan ám határozottan kijelenteni: ne akarjátok, hogy elfogyjon a türelmünk. Világos?

Mindezek szem előtt tartásával békesség a földön a jóakaratú embereknek, és áldott, békés karácsonyt mindenkinek.

Bayer Zsolt

]]>Bádog - Bayer Zsolt blogja]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tereb (138) Flag gondolja (33) Kultúra (6) Történelem (14) Jobbegyenes (2079) Gasztronómia (539) Emberi kapcsolatok (36) Belföld (6) Életmód (1) Vetítő (30) Mozaik (83) Gazdaság (659) Szépségápolás (15) Tv fotel (65) Heti lámpás (255) Politika (1578) Autómánia (61) Sport (729) Mondom a magamét (5446) Mozi világ (440) Alámerült atlantiszom (142) Egészség (50) Titkok és talányok (12) Irodalmi kávéház (505) Nagyvilág (1456) Rejtőzködő magyarország (168)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>