Ma 2022 október 06. Brúnó, Renáta napja van. Holnap Amália napja lesz.
Bayer Zsolt: Száztizenkét méter

Bayer Zsolt: Száztizenkét méter

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Valahogyan és valamiért ez jelenti nekem Európát, a hazát, a családot”

Elképzeltem, hogy eddigi karácsonyaim fenyőfáit mind-mind elültettük volna. Valahová, a mindenség egy kicsike darabjára, oda, ahol „a gazda bekeríti házát”.

Most lenne egy kis erdőcském. Csalitom. Vagy – mert így mégiscsak könnyebb elképzelni – egymás után ültettük volna őket s két sorban, akkor egy fasorom. Benne a legidősebb fenyőm ötvenhét éves, utána ötvenhat (rajta lenne egy nemzeti színű szalag), és így tovább. Ha szellősen ültettük volna a fenyőket, két sorban, hagyva közöttük legalább négy méter távolságot, akkor most lenne egy száztizenkét méter hosszú fasorom.

Száztizenkét méter séta az eddigi életem.

Puhán lépkednék a lehullott tűlevelek szőnyegén, legidősebb fenyőm ágai közt vén varjú, legfiatalabbikon cinkelegény rakna fészket.

Valahogyan és valamiért ez jelenti nekem Európát, a hazát, a családot”

Fáim alatt pedig a csend tanyázna, s a csendben az emlékek…

…Szenteste sétálok végig a fasoromon.

A vén varjú otthonától kezdve.

Ott egy rácsos kiságy, benne én, nagyanyám értem imára kulcsolt keze, s emléktelenség. Paradicsom bűnbeesés előtt.

Aztán lassan derengenek az emlékek. Rengeteg-rengeteg műanyag katona az egyik fa alatt – talán a negyedik lehet a sorban –, és addig még soha nem voltam olyan boldog. Talán. És nagyanyám imára kulcsolt keze. Értem.

Kicsit idébb színes papírokból vágok ki karikákat, s Technokol Rapiddal összeragasztgatom egy hosszú láncba. Az én színes papírláncom most a fenyő egyik dísze, és fogjuk egymás kezét, és énekeljük a gyertyafényben és csillagszóró-ragyogásban, hogy „mennyből az angyal…”, és egészen pontosan érzem és tudom, hogy mivelünk soha nem történhet semmi baj. Nagyanyám pedig imára kulcsolja kezét…

Bayer Zsolt

A szerző publicista.

A teljes cikket ]]>ITT]]> olvashatják el!

]]>www.mandiner.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Heti lámpás (260) Gasztronómia (539) Irodalmi kávéház (514) Flag gondolja (33) Gazdaság (667) Titkok és talányok (12) Politika (1581) Sport (729) Életmód (1) Mondom a magamét (6353) Tv fotel (65) Mozi világ (440) Autómánia (61) Tereb (142) Nagyvilág (1464) Alámerült atlantiszom (142) Egészség (50) Mozaik (83) Vetítő (30) Kultúra (6) Emberi kapcsolatok (36) Belföld (8) Jobbegyenes (2434) Rejtőzködő magyarország (168) Szépségápolás (15) Történelem (15)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>