Ma 2023 március 31. Árpád napja van. Holnap Hugó napja lesz.
Bayer Zsolt: Nagyszüleink szégyene

Bayer Zsolt: Nagyszüleink szégyene

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Nincsenek szavak...

A meztelen csigában nincs far-hát – ezt legalább teljes bizonyossággal kijelenthetjük, s aki nem hiszi, járjon utána. Nagyon messzire nem kell menni, elég megtekinteni a legközelebb fellelhető jobbikos potentátot.

Ne legyünk álszentek: a politika nem lovagi torna. Abba sok minden belefér. De minden azért mégsem. Az a kérdés igazából, vajon van-e a jobbikos potentátoknak nagymamájuk, nagypapájuk, vagy ők egy gorillaorgiáról szakadtak le? (Copyright by Szelíd motorosok.) S ha van nekik, akkor a saját nagyszüleiket is a far-hát kommandóba sorolják?

Amúgy beszédes ez a far-hát kommandó kifejezés, eleven a kép, felidéz sokféle emléket. Normális ember (tehát: nem jobbikos) például mindjárt a saját nagyszüleit idézi fel magában. Akiknek ilyen-olyan okoknál fogva az 1940-es, 1950-es években még far-hátra sem tellett, de úgy a 60-as évektől kezdve már igen.

Mert addigra éppen harmadszor vagy negyedszer kezdték elölről az életüket a semmiből – mert ugye első világháború, Trianon, második világháború, kitelepítések, gulág, kuláklista, ’56, börtön, akasztás, ezt tartogatta a far-hát kommandónak a XX. század –, és mégis végig tudták csinálni, mégis felnevelték a gyerekeiket és az unokáikat, és a nagymama este a lámpafénynél zoknit stoppolt, a déli harangszóra asztalra tette a levest, vasárnap pedig az ünnepi húslét, hol marhából, hol tyúkból, s a rántott húst is, hol csirkéből, hol disznóból, s a végére a rétest vagy a palacsintát, amiből nem kellett sokat sütni, legfeljebb ha százat, mert mi, unokák, előbb hárman, majd öten, heten nem álltunk meg fejenként tíz-tizenöt alatt.

És tényleg: máját, zúzáját, szívét sose ette, combját se és mellét se, mert „tudjátok, gyerekek, én csak a püspökfalatját szeretem meg a hátát, az a legszaftosabb”… Hát azért.

Hány évnek kellett eltelnie, amíg rájöttem, hogy ez hazugság! A legg­yönyörűbb, legszívmelengetőbb, legemberibb hazugság. Mint megtudtuk a holland legfelsőbb bíróság elnökétől, a hollandusoknak a demokrácia van a génjeikbe ivódva.

A mi nagyszüleinknek pedig az, hogy bármikor jöhetnek ínséges idők, bármikor éhen is lehet halni, bármikor elvehetnek az embertől mindent, és ezért csak egy parancs van: mindent odaadni az utódoknak, hogy ha más nem is, de ők legalább túléljék.

„Túléljenek mindeneket, féldecis rezsimeket.”

Ezért lett belőlük far-hát kommandó. Mert természetesen így is lehet nevezni őket. Röhögve, nyáladzva, eltelve önnön nagyságunktól, megfellebbezhetetlen igazságainktól – ami persze a mély ostobaság és pitiánerség legbiztosabb jele.

Amikor pedig a saját idős híveimet, akiktől amúgy éppen segítséget várok, akiket fel akarok használni arra, hogy értem és mellettem és miattam „trollkodjanak”, szóval, ha a sajátjaimat nevezem röhögve far-hát kommandónak, arra már nincsenek szavak.

Illetve vannak, de azokat a szavakat nem használhatom, mert akkor mindig nagy a sértődés, hogy mi itt hogyan beszélünk. Olyankor valószínűleg még a far-hát kommandó is fel van kérve, hogy írjon mindenfélét a netre, és háborodjon fel, mert ez már aztán igazán tűrhetetlen.
Úgyhogy nincsenek szavak.

Csak a bizonyosság van, miszerint az antik Hellászban még temploma volt az öregségnek. S a bizonyosság, miszerint a hajdani Európát megalapozó antik demokráciából, római jogból és kereszténységből ma már lassan nem marad semmi sem. A demokráciából kilúgozzák a démoszt, a jogból az igazságot, a kereszténységből meg mindent.

És a végén maradnak a jobbikosok, akik far-hát kommandónak nevezik a saját nagyszüleiket is. És persze marad a szégyen. De nem az övék, azt ezek nem ismerik. Hanem a miénk. És a nagyszüleinké.

Bayer Zsolt -]]> www.magyarnemzet.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Flag gondolja (33) Mozaik (83) Életmód (1) Alámerült atlantiszom (142) Vetítő (30) Belföld (8) Gasztronómia (539) Tv fotel (65) Heti lámpás (261) Mozi világ (440) Titkok és talányok (12) Nagyvilág (1306) Emberi kapcsolatok (36) Szépségápolás (15) Kultúra (6) Gazdaság (676) Történelem (15) Irodalmi kávéház (519) Egészség (50) Jobbegyenes (2578) Autómánia (61) Tereb (142) Mondom a magamét (6709) Sport (729) Politika (1581) Rejtőzködő magyarország (168)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>