Ma 2021 január 20. Fábián, Sebestyén napja van. Holnap Ágnes napja lesz.
Bayer Zsolt: Médiafétis

Bayer Zsolt: Médiafétis

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Kell még valamit mondanom, Ildikó?

Eltelt egy hét az európai parlamenti választások óta, s ez az egy hét szükséges volt ahhoz, hogy az ellenzéki pártok és az ellenzék ügyeletes értelmezésikeret-barkácsai kimunkálják, mivel lehet megmagyarázni a maradék híveknek az újabb választási vereséget.

Az első és magát legjobban tartó értelmezési keret szerint a Fidesz–KDNP valójában elveszítette a választást. Ezzel igazából nem érdemes foglalkozni. A másik értelmezési keret, hogy a Fidesz csak azért nyeri sorra a választásokat (2006 ősze óta sorrendben a kilencediket!), mert uralja a médiát, a kormánypropagandával elhülyíti a népet és – ezen értelmezési keret népszerű kisöccse, hogy – a Fidesz valójában elcsalja a választásokat.

Utóbbi még úgy hangzott a 2018-as országgyűlési választások után, hogy a Fidesz ténylegesen csalt, ez mostanra úgy finomodott, hogy a kormánypropaganda a tulajdonképpeni csalás maga.

Érdemes talán ennek kapcsán leszögezni a legfontosabbat: a politikailag sikertelen formációk mindig is hajlamosak fetisizálni a média szerepét, így voltunk ezzel mi is 2010 előtt. De jó, ha tudjuk: ha tényleg a médián múlna minden, akkor soha nem bukott volna meg Sztálin, Rákosi és Kádár. De ez csak a dolog filozofikus része.

Nézzük ezen túl a hétköznapi tényeket. A HVG-ben egy bizonyos Riba István „elemzi” a választási eredményeket, a sokatmondó Brutális propagandával hengerelt a Fidesz a kistelepüléseken az EP-választáson című cikkben.

És természetesen ő is a médiából indul ki, ilyeténképpen: „A falvakban népszerű rádiók (Kossuth, Dankó) és televíziók (M1, Duna TV, TV2) hírműsorainak többsége szintén a kormánypárti propagandát fújja, az internetről tájékozódás pedig e körben enyhén szólva sem bevett dolog.” Akad itt néhány apróság! Például miből gondolja a szerző, hogy falun Duna TV-t néznek a népek?

Ez de facto hülyeség! Hiszen minden más alkalommal azt hangsúlyozzák, hogy a rossz, dilettáns TV2-t veri nézettségben a profi és „független” RTL Klub. Azt nem nézik falun? Csak az MTV-t, amiről egyébként azt írják, hogy a kutya sem nézi. Tehát az a helyzet, hogy miközben az ellenzéki propaganda szerint a kormánypárti tévéket senki nem nézi, a választási kudarcok után hirtelen mindig kiderül, hogy mindenki csak azt nézi. A valóság ezzel szemben: TV2 versus RTL, Hír TV versus ATV, amely összehasonlításban – ismétlem! –, szerintük, az utóbbiak a jobbak és nézettebbek. Hát akkor? Tényleg a megyei napilapokon múlna?

Amelyekről sokan még most is úgy tartják, hogy az olvasók a halálozási rovatért és a sporthírekért vásárolják? Riba „elemzéséből” az is kiolvasható, hogy az internetről tájékozódók nem félrevezethetők, mert ott nincs többségben a „kormánypropaganda”. Ez rendben van, ezzel egyetértünk. De akkor vajon miért végeznek első helyen a kormánypártok a városokban is? És miért az elsők a szinte kizárólag internetről tájékozódó fiatal korosztályban is?

Ugyanennek a cikknek végén olvashatunk még valamit: „Tehát nemcsak a fideszes agymosó propaganda, hanem az életkörülmények javulása és az állam szerepe és jelenléte is oda vezetett, hogy a falvak lakói inkább a kormánypártokat támogatják.” Aha! Meg a városok lakói és a tanyasiak. Fog ez menni, Riba úr, csak a végéről kell elkezdeni!

(P. s.: Kunhalmi pártja megingathatatlan egységéről beszélt éppen, amikor Szanyi nyílt levélben írta meg, hogy ez már nem párt, hanem egy degenerált belterjes klub, ahol a vezetők egymást marják az egyre kisebb koncért. Kell még valamit mondanom, Ildikó?)

Bayer Zsolt - ]]>www.magyarnemzet.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Belföld (5) Gasztronómia (539) Titkok és talányok (12) Vetítő (37) Rejtőzködő magyarország (171) Autómánia (61) Emberi kapcsolatok (36) Nagyvilág (1453) Szépségápolás (15) Jobbegyenes (1948) Egészség (50) Flag gondolja (33) Mozaik (83) Alámerült atlantiszom (142) Kultúra (6) Heti lámpás (249) Gazdaság (656) Sport (729) Tereb (140) Mozi világ (440) Politika (1571) Tv fotel (65) Mondom a magamét (5046) Történelem (14) Életmód (1) Irodalmi kávéház (502)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>