Ma 2022 október 03. Helga napja van. Holnap Ferenc napja lesz.
31bced82530ca064162782672682008b.jpg

Bayer Zsolt: Föld

Flag

Szöveg méret

1
Átlag: 1 (1 szavazat)

Gaia a Földanya. A legősibb szimbólum, a legősibb istenség, az egyik őselem, aki nélkül semmi sincsen. Így volt ez évezredeken át, aztán az ember – akinél lassan már minden csodálatosabb – ezt is elfelejtette.

„Sok van, mi csodálatos,

De az embernél nincs semmi csodálatosabb.

Ő az: ki a szürke

Tengeren átkel,

A téli viharban

Örvénylő habokon,

S Gaiát, a magasztos istennőt,

Zaklatja a meg-megújulót

Évről évre az imbolygó ekevassal,

Fölszántva lovával a földet.”

S elkezdett lekicsinylően, megvetéssel beszélni a földről, a mezőgazdaságról és a mezőgazdaság művelőiről. (Hungarikum, ahogy negyven év lumpenproli tobzódása alatt a „paraszt” szitokszó lett, a közönségesség, bunkóság, alacsonyabb rendűség szinonimája.)

Mindez persze meg fog változni.

Aki egy csöppet is továbblát a saját orránál, az tudja, hogy az elkövetkezendő néhány évtizedben semmi sem lesz fontosabb a két őselemnél: a víznél és a földnél. A hazai földtörvény körüli vitáknak és immáron őrjöngéseknek természetesen nem ez a mozgatórugójuk. Az őrjöngők sem nem okosak, sem emelkedettek, sem pedig magasztosak.

Az őrjöngők hazug ostobák csupán.

Lássuk a tényeket: a magyar földtörvény a dán földtörvény mintájára készült. Hároméves helyben lakáshoz, életvitelszerű földműveléshez köti a földvásárlást. S ezenkívül beiktat még egy akadályt: ha a külföldi mindezen előírásoknak megfelel, akkor a faluközösségnek is rá kell bólintania a vásárlási szándékra, és a faluközösség indoklás nélkül megvétózhatja a vásárlást.

Nos, ha egy külföldi állampolgár három éve nálunk él valahol vidéken, és hivatásszerűen műveli a földet, s három év elteltével a helyi közösség is rábólint a földvásárlási szándékára, akkor az a külföldi nyugodtan vegyen földet minálunk. Egyrészt azért, mert akkor az az ember itt akar élni, másrészt azért, mert uniós tagként ez a legtöbb, amit megtehetünk. És nyugodtan próbálja ki bárki: menjen Dániába, feleljen meg ezeknek a feltételeknek, és vegyen utána földet ott magának.

Ahogy a dán földeket sem fogják ilyen módon kivásárolni a dánok alól, úgy a magyar földet sem fogják kivásárolni alólunk. Mert nem lesz lehetséges. A másik tény: eddig a teljes magyar földterületre vetítve ötven százalék volt a nagybirtok aránya. Az új földtörvény ezt az arányt húsz százalékban határozza meg. Ezek után azt állítani, hogy a kormány eladja a magyar földet, illetve hogy a nagybirtokrendszert tartja fenn, egyszerűen hazugság.

A Jobbik azért hazudik, mert már nincs is más lehetősége. Képességtelen, ostoba fajankók gyülekezete az egész, akik egy dolgot tudnak pontosan: ez a négy év volt életük első és egyben utolsó dobása. Ezért álltak oda az ülésteremben balhézni a pulpitus köré, hogy híveiknek megmutassák még egyszer magukat. Hogy a hiábavaló, ártó és hazug gyűlölködés csontját vessék azok elé, akik úgysem fogják soha életükben elolvasni, mi is van beleírva abba a törvénybe, mert nekik elég, ha látják az ostoba pofákat maguk előtt őrjöngeni.

Hát ez sikerült.

Olyanok voltak éppen, mint holmi törpe jakobinusok. Az igaziak 1793. június 2-án hajtották végre a maguk puccsát Robespierre vezetésével, majd bevezették az újkori történelem első igazi szervezett terrorját. Előbb a „gyanúsakat” küldték a vesztőhelyre, aztán a „veszetteket”, végül magát Dantont. Danton után meg mindenkit – mígnem a végére nem maradt más, csak maga Robespierre.

Ahogy tegnap körbenézett az ember az ülésteremben, ennek a véres és rettenetes színjátéknak a bánatos paródiáját nézhette végig. Fent álldogáltak az elnöki pulpitus körül szánalmas pofával a zsebjakobinusok és a karzaton tarsolylemezeikbe kapaszkodva a síkhülye zsebveszettek.

Aztán jött a csősz, és mindenkit elzavart.

A törvény pedig meg lett szavazva, és – ismétlem – gyakorlatilag lehetetlenné tette, hogy külföldiek vásárolják fel a magyar földet. Merthogy ez volt a cél.

Ángyán pedig végre kilépett a Fidesz-frakcióból. Őszintén szólva éppen ideje volt. Én már egy éve kivágtam volna, hogy a lába se érje azt az immáron nem eladható földet. Most végre ment magától. És csak azon kell töprengenie, hogy a zsebjakobinusokhoz csatlakozik vagy a Párbeszéd Magyarországért eszdéeszeseihez. Ugyanis mindkét formációban tárt karokkal várják. Ami szintúgy elgondolkodtató.

Bayer Zsolt - magyarhirlap.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Rejtőzködő magyarország (168) Gasztronómia (539) Kultúra (6) Szépségápolás (15) Mondom a magamét (6347) Titkok és talányok (12) Alámerült atlantiszom (142) Vetítő (30) Politika (1581) Mozaik (83) Mozi világ (440) Emberi kapcsolatok (36) Belföld (8) Autómánia (61) Életmód (1) Történelem (15) Tereb (142) Irodalmi kávéház (514) Flag gondolja (33) Tv fotel (65) Nagyvilág (1464) Egészség (50) Jobbegyenes (2431) Heti lámpás (260) Sport (729) Gazdaság (667)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>