Ma 2024 június 17. Laura, Alida napja van. Holnap Arnold, Levente napja lesz.
e2235a1a1e4f36f1719079f9821b1bc8.jpg

Bayer Zsolt: Ez Európa?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Nem szeretnék elmenni egy hír mellett. Ez a hír Franciaországból érkezett. Történt pedig, hogy egy tizenhat éves (16!) francia kamasz viccelni mert a Charlie Hebdo című ocsmány szennylappal.

Mert azt azért a szörnyű és elfogadhatatlan és megmagyarázhatatlan és mentegethetetlen tragédia ellenére szögezzük le: a Charlie Hebdo ocsmány szennylap. Nincs benne semmi emberi és semmi elfogadható. És semmi köze a sajtószabadsághoz. Miképpen az önnön jóságától és nagyszerűségétől éppen ismét elájuló Európának sincs. Az az Európa ájul el ismét önmagától, amely Európa egyik vezető hatalmának, Nagy-Britanniának a titkosszolgálata hazai és külföldi lapok újságíróit tartotta megfigyelés alatt. E-mailjeiket „elfogta” és olvasgatta, azzal az indokkal, hogy az „újságírók ugyanolyan veszélyesek, mint a terroristák”.

Ez az Európa leckézteti emberi jogokból a magyar kormányt, ez pofázik nekünk sajtószabadságról. Pont, mint a szövetségeseit (is) lehallgató Egyesült Államok, amely ráadásul lövet a saját határain, nekünk meg Szent István intelmeit idézgeti egy hülye ügyvivőjén keresztül.

És akkor vissza a francia hírhez!

Szóval egy francia kamasz viccelni merészelt a Charlie Hebdo című szennylappal. Elővette az „újság” egyik 2013. júniusi számát, amelynek címlapja éppen olyan ocsmány és gusztustalan, mint a lap maga. Azon a címlapon egy muszlim férfi látható, aki Koránt tart maga elé, de azon áthatolnak a rá kilőtt lövedékek, és elérik a testét. A „vicces” felirat pedig így szól: „A Korán szar. Nem állítja meg a golyókat.”

A mi kamaszunk ezt a címlapot dolgozta át, és műve legalább annyira viccesre sikeredett, mint az eredeti. A kamasz rajzán a muszlim férfi helyett a meggyilkolt Charb nevű karikaturista látható, aki a Charlie Hebdo ominózus lapszámát tartja maga elé, de a golyók azon is áthatolnak. A felirat pedig – értelemszerűen – így szól: „A Charlie Hebdo szar. Nem állítja meg a golyókat.”

Tökéletes. És éppen annyira érzékeny, ízléses, emberi, kegyeletteljes és „európai”, mint az eredeti „alkotás”.

Csakhogy a tizenhat éves nantes-i srácot letartóztatta a francia rendőrség. Mert hát szép és fontos dolog a sajtószabadság, de azért mindennek van határa. Meg aztán a viccnek is van határa, kivéve, ha a Charlie Hebdóról és a vallásról, a vallásos emberek lelkéről meg az agyonlőtt muszlimokról van szó. De a Charlie Hebdóval aztán senki ne merészeljen viccelni, mert elviszi a rendőrség. Különösen most, hogy Európán éppen átviharzik az új őrület: „Je suis Charlie!” Ez az új buli. Valakik már készítik az ilyen pólókat, és kurva nagyot fognak kaszálni. És nagyjából két hét múlva már új divat jön. A Boko Haram pedig annyi embert gyilkol le Afrikában, amennyit csak akar, a „Je suis Baga!” nem fog divatba jönni.

És ez az istenverte, önmagát túlélt, önmagát elveszejtő, beteg földrész – az Egyesült Államokkal együtt – tényleg azt hiszi, még mindig azt hiszi, hogy ő nagyszerű. És fel sem fogja, hogy mindenért ő a felelős.

Ez az Európa ma így néz ki (a most következő példákat Szilvay Gergely gyűjtötte össze a Mandineren): „Nagy-Britanniában egy magánbeszélgetésben olyan megjegyzést ejtett el Richard Page bíró, hogy szerinte a gyermekeket egy anya és egy apa tudja a legjobban felnevelni, egy anyára és egy apára van szükségük. Page egy örökbefogadási ügyről kérte ki kollégái véleményét. Nem sokkal később szembesült vele, hogy feljelentették egy bírósági watchdog szervezetnél. Page bírót eltiltották a családjogi ügyek tárgyalásától, és egyenlőségtréningre küldték. (…) Ne tessék meglepődni, tavaly év elején a Yale egyetem hírportálján azon lamentáltak a queerek és LMBT-k, hogy elnyomják őket a fehér, homoszexuális férfiak. (…) Az egyik nebraskai iskolai kerület (a helyi Klik) még októberben megtiltotta, hogy a diákokat fiúknak és lányoknak szólítsák a tanárok (…) A nemek szerinti megkülönböztetés helyett azt javasolja, tegyenek különbséget aszerint, kinek mikor van a születésnapja, vagy épp a tejet szereti-e vagy esetleg a narancslevet. Mindezt azért, hogy az osztályteremben így ismerjék el és ünnepeljék a gender-sokféleséget. (…) És végül: régóta hallani, hogy a Tom és Jerry rasszista-fasiszta sorozat, most az Amazon elevenítette fel újra a vádat. Az online óriáscég szerint a sorozat veszélyes a gyerekekre, ezért figyelmeztetést kellene kitenni a Tom & Jerry-re, miszerint faji és etnikai előítéleteket tartalmaz.”

Itt tartunk most. És Verlaine üzen, Je suis l’Empire: „A romlás vagyok, a hanyatlásvégi Róma: jönnek a szőke és roppant barbárhadak, s a Birodalom únt akrosztikont farag, s stílusát bágyadó alkonyat aranyozza. A lélek émelyeg, árvasága kínozza. Mondják, hogy messze nagy háborúk zajlanak. Óh, hogy a lassú szív s a gyenge akarat nem tud már s nem akar kigyúladni pirosra!”

De nem ám… Apropó! Nézzék meg a legnagyobb videomegosztó portálon a párizsi terrortámadás kockáit, azt a jelenetet, amikor lelövik az életéért könyörgő – és egyébként szintén muszlim vallású – rendőrt. Nézzék meg, könnyen megtalálják! Aztán próbálják meg kitalálni, kik és miért szórakoznak velünk. És azt is, hogy amit szabad a Charlie Hebdónak, azt miért nem szabad a tizenhat éves nantes-i srácnak…

Bayer Zsolt - magyarhirlap.hu

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>]]>
]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mondom a magamét (7654) Flag gondolja (36) Belföld (11) Irodalmi kávéház (537) Szépségápolás (15) Gazdaság (711) Történelem (18) Egészség (50) Jobbegyenes (2815) Vetítő (30) Tv fotel (65) Tereb (146) Rejtőzködő magyarország (168) Gasztronómia (539) Alámerült atlantiszom (142) Életmód (1) Mozaik (83) Politika (1582) Heti lámpás (319) Emberi kapcsolatok (36) Mozi világ (440) Nézőpont (1) Sport (729) Nagyvilág (1310) Kultúra (9) Autómánia (61) Titkok és talányok (12)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>