Ma 2024 május 19. Ivó, Milán napja van. Holnap Bernát, Felícia napja lesz.
fff641cd41e5bae998a03e58f17a3952.jpg

Bayer Zsolt: Éhségmenetelők

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Ígértem, hogy elmesélem önöknek, kik is éhségmenetelnek Nyíregyházáról Budapest felé. Nos, kezdjük a sort a györteleki menetelőkkel.

Mivel sokat járok arrafelé, merthogy a szomszédos Géberjénben laknak fölöttébb kedves barátaim, hát feltűnt nekem, hogy Györtelekről is vannak népek a menetben. Aztán elolvastam a megye napilapjában a beszámolót az indulásukról, ahol Halmi József, Györtelek szocialista polgármestere nyilatkozott bőséggel, és mesélt a nehéz életükről. S ugyanott megszólalt egy másik györteleki menetelő, bizonyos Jakab Attiláné született Kovács Éva. Azt mondta Jakab Attiláné, hogy ő és a férje munkanélküli, s havi negyvenötezer forintból kénytelenek megélni, ráadásul ő diplomás munkanélküli, ami még szomorúbb állapot.

Tényleg az. Tényleg szomorúbb.

Lássuk akkor Jakab Attiláné szomorú sorsát.

Ha önök Mátészalka felől autóznak Csenger irányába, hamarosan be fognak érkezni Györtelek faluba. S ahogy mennek a falu főútján, egyszer csak látni fognak a jobb oldalon, egy telken két házat. Az egyik ház olyan hagyományos, magyar falusi kockaház, a hatvanas-hetvenes években épült ezekből sok százezer. Rendes, tiszta ház ez, amelyről beszélek. Ebben él Jakab Attiláné és családja - lévén ez a ház az asszony szülőháza. Itt lakik tehát ő, a férje, a gyerek és a mama. S a takaros, rendes ház mellett áll egy másik ház. Ez a másik ház új. S szintúgy nagyon takaros. Ablakain behúzott függönyök - merthogy ez a ház üresen áll. A helybeliek elmondása szerint a ház a gyereknek épült, és, szintén a helybeliek elmondása szerint, nincsen rajta hitel.

Ezt nem tudom ellenőrizni, meg mindegy is. Maradjunk annyiban, hogy új, nagy alapterületű, kelet-magyarországi viszonyok között kifejezetten módos. A telek hátsó részében pedig három nagyméretű fóliasátor látható.

Ránézésre körülbelül ötszáz négyzetméter darabja, vagyis összesen ezerötszáz négyzetméternyi fóliasátor áll a két ház mögött. Ezek azért állnak ott, mert Jakab Attiláné és férje virágot, továbbá paradicsom- és paprikapalántákat nevel abban. Ebből élnek, s a helybeliek elmondása szerint nem rosszul.

Ezen tudnivalókon kívül még a következőket kell elmesélni Jakab Attiláné éhségmenetelőről. Jakab Attiláné valóban diplomás, végzettsége szerint diplomás ápoló. A mátészalkai kórházban dolgozott, ám onnan valamilyen oknál fogva eljött. Majd a györteleki önkormányzatnál helyezkedett el mint a gyermekjóléti szolgálat vezetője, ám innét valamilyen szint­úgy nem ismert oknál fogva, Halmi József polgármester kirúgta.

Na most Jakab Attiláné és Halmi József jelen pillanatban együtt éhségmenetel Budapest felé, ami azért nagyon fontos, mert legalább abban biztosak lehetünk, hogy lesz idejük megbeszélni, miért is rúgta ki a Jóska a szegény Évikét. S ezenkívül még egy dolog biztos, de teljesen: a mátészalkai, a fehérgyarmati és a nyíregyházi kórházban bármikor el lehet helyezkedni nővérként.

Megkérdeztem: nővérhiány van. Úgyhogy Jakab Attiláné, amint hazaér az éhségmenetről, azonnal hívhatja bármelyik kórházat, tárt karokkal várják. Igaz, ez lényegesen nehezebb, mint elsétálni Pestig, és közben marhaságokat beszélni, de ha már egyszer olyan kevés az a havi negyvenötezer… Nem mondom, hogy a nővérek sokat keresnek, de ennél többet. A palánták meg a virágok pedig hozzák a többit. Elfér még egy harmadik ház azon a telken, lehet építkezni két éhségmenetelés között.

Ha pedig Jakab Attiláné hazatérve elhelyezkedett nővérként a három kórház egyikében, akkor már csak egyetlen dolgot kell elintézni a györteleki éhségmenetelők között. Méghozzá Bedő János ügyét.

Bedő János a györteleki önkormányzat gyámügyese. Ebbéli minőségében pedig köztisztviselő. Nos, történt, hogy nevezett Bedő János köztisztviselő - amúgy a helyiek elmondása szerint Halmi József polgármester jobbkeze - nyilatkozott az éhségmenet kapcsán. Méghozzá olyasféle nyilatkozatot tett, hogy nagyon nem ért egyet a kormányzati intézkedésekkel, nagyon fél, hogy mi lesz itt jövőre, úgyhogy nagyon egyetért az éhségmenetelőkkel stb., stb. Az csak a baj, hogy Bedő János köztisztviselő a törvény szerint nem tehet semmiféle politikai nyilatkozatot, és nem vállalhat politikai szerepet.

Ezért, ahogy hazaérnek a nagy éhségmenetelésből a polgármester úrék, bizony haladéktalanul ki kell rúg­niuk Bedő János gyámügyest az állásából. Már csak azért is, mert ezek után, ha egy jobboldali szavazóval akadna valamilyen hivatalos ügye, még azt gondolhatná bárki, hogy elfogultan fog intézkedni. S faluhelyen tudják ám egymásról az emberek az ilyesmit. Meg azért is ki kell majd rúgni Bedő Jánost, mert akkor jövőre már teljes joggal és okkal éhségmenetelhet ő is, ameddig csak akar. (Úgyhogy rajta leszek ezen a kérdéskörön február 11. után is!)

Végezetül jegyezzük meg, hogy a nyíregyházi éhségmenet indulásakor feltűnt a vágóképeken Varga Valentin, aki a helyi LEADER-munkacsoport MSZP által delegált vezetőhelyettese, havi kábé 300 ezer forintért vezet helyettesen. Ő is jól mutatott az éhségmenetelők között.

magyarhirlap.hu - Bayer Zsolt

Címkék:

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Sport (729) Rejtőzködő magyarország (168) Tv fotel (65) Egészség (50) Gazdaság (709) Tereb (146) Történelem (18) Titkok és talányok (12) Mondom a magamét (7608) Szépségápolás (15) Politika (1582) Emberi kapcsolatok (36) Flag gondolja (36) Mozaik (83) Nézőpont (1) Vetítő (30) Nagyvilág (1310) Irodalmi kávéház (537) Autómánia (61) Gasztronómia (539) Mozi világ (440) Kultúra (9) Heti lámpás (313) Életmód (1) Jobbegyenes (2804) Alámerült atlantiszom (142) Belföld (11)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>