Ma 2024 július 20. Illés napja van. Holnap Dániel, Daniella napja lesz.
f562146fae2a510823940d6f3a622bff.jpg

Bayer Zsolt: Cseh kommunisták

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A csehországi regionális választások legnagyobb nyertese a csehek kommunista pártja (KSCM) lett.És most arról folyik a vita Csehországban, hogy vajon visszatérhetnek-e a hatalomba a két év múlva esedékes parlamenti választásokon a kommunisták.

Egyes cseh elemzők erre azt mondják, hogy ez a rendszerváltás megcsúfolásával lenne egyenlő, más elemzők pedig állítják, engedjék csak hatalomba a kommunistákat, mert akkor majd kiderül, ők sem messiások.

Huszonkét éve immár, hogy összeomlott a legutolsó kommunista állam is Közép- és Kelet-Európában.
Huszonkét év kellett mindössze ahhoz, hogy most cseh elemzők ezt a kérdéskört elemezzék.
Mindössze huszonkét esztendőre volt szükség, hogy a csehek jelentős része kommunistákra adja a voksát.
Ez a tény – és minden ehhez hasonlatos tény, lásd Lettországot, ahol egy csurrantott orosz milliárdos komcsi tudott választást nyerni! – mindennél világosabban mutatja, mennyit is értek a volt szovjet birodalomban végbement rendszerváltozások.

Ennyit értek éppen.
A csehek jelentős részét már egyáltalán nem érdekli Jan Palach és az ő emlékezete. S szintúgy tesznek 1968-ra, Dubcekre, Havelre, tesznek Kunderára is – bár őt emlegetni már csak fél szívvel lehet, no nem a művei miatt, azok miatt ugyanis már régen meg kellett volna kapnia a Nobel-díjat. Ellenben Kundera a kommunisták besúgója volt, s ez a tény nem a műveit, hanem az embert teszi zárójelbe.

Tehát a csehek a kommunistákra szavaznak. Egykori gyilkosaikra, hóhéraikra, elárulóikra, kifosztóikra, életük tönkretevőire. Mert csalódtak az elmúlt húsz évükben, csalódtak reményeikben és álmaik­ban – csalódtak nyilván mindenben és mindenkiben.

És így a sor legvégén maradtak nekik a kommunisták.
Íme, a közép- és kelet-európai rendszerváltások története.

Tanulságos történet ez. És attól tartok, meg fogja tanulni mindenki. Csak idő kérdése. S bizony, ha Hitler konszolidálta volna rendszerét - vagyis ha nem rúgja fel barátságát és megállapodását legigazibb szövetségesével és eszmetársával, Sztálinnal és a Szovjetunióval –, akkor uralkodhatott volna negyven évig ő is. Ő és az utódai. S húsz-egynéhány évvel ezelőtt a konszolidált, immáron nem gyilkos, csak afféle „puha” nácizmust váltottuk volna le mi itt, a világnak ezen a fertályán, és akkor most mindenféle náci pártok keverednének vissza a hatalomba, és az elemzők ezt elemeznék. És az EU-nak ehhez egy szava sem lenne, természetesnek tartaná, legfeljebb félrenézne vagy öklendezne kicsit, de úgy, hogy ne lássák.

Tudják, Észak-Koreában, valamelyik koncentrációs táborban, mialatt önök olvassák e sorokat, egy szadista parancsnok éppen meggyilkol valakit. Agyonver, agyonlő egy embert.

És csak idő kérdése, hogy ez az ember majd az észak-koreai rendszerváltás élharcosaként jelenjen meg a világ előtt, és nyugati és amerikai potentátok fogják szorongatni vértől iszamos kezét.

És ugyanabban az észak-koreai koncentrációs táborban raboskodik és szenved most az az ember, aki majd túléli mindezt, és nem fogja tudni elviselni, hogy a hóhér legyen a rendszerváltás nyertese. És tiltakozni fog. És ő lesz a szélsőséges, és vagy nevetségessé teszi majd a hirtelen „szabaddá” váló észak-koreai média, vagy rosszabb esetben ismét a rácsok mögött találja majd magát.

És a Nyugat rosszallását fogja kifejezni, és néminemű értetlenségének fog hangot adni, amiért a koreaiak nem értik a demokrácia velejét.

Ennyi az egész.
Mindössze ennyi jelkép és iszony szorult abba a ténybe, hogy Csehországban jelentősen előretörtek a cseh kommunisták.

És ez nem csak a csehek bűne és szégyene. Ez mindannyiunké.

Bayer Zsolt - magyarhirlap.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tereb (146) Mozaik (83) Történelem (18) Flag gondolja (36) Életmód (1) Emberi kapcsolatok (36) Kultúra (9) Titkok és talányok (12) Mondom a magamét (7719) Tv fotel (65) Egészség (50) Nagyvilág (1310) Vetítő (30) Szépségápolás (15) Rejtőzködő magyarország (168) Politika (1582) Gasztronómia (539) Heti lámpás (322) Belföld (11) Gazdaság (713) Autómánia (61) Jobbegyenes (2825) Nézőpont (1) Sport (729) Alámerült atlantiszom (142) Irodalmi kávéház (537) Mozi világ (440)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>