Ma 2021 augusztus 04. Domonkos, Dominika napja van. Holnap Krisztina napja lesz.
Bayer Zsolt: Bildt és Wallström megszégyenült

Bayer Zsolt: Bildt és Wallström megszégyenült

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Magyarországra támadtak - pórul jártak!

Carl Bildt és Margot Wallström  egy vitairatban többek között Magyarországot a coronavírushoz hasonlították, mivel Magyarország bevezette a Lex-Corona törvényt, ami kibővített hatásköröket biztosít Orbán miniszterelnöknek.

Kényes hasonlat, mely ráadásul téves hazugságokra épül. Vagy tudatosan hazudik Bildt, Wallström és a többi aláíró. Vagy alapvetően ostobák, írják közösen közzétett speciális közleményükben, Ronie Berggren és a magyar származású svéd Tord Finyak.

Egy az Aftonbladet április 21-i számában közzétett vitairatban Carl Bildt, Cecilia Malmström, Margot Wallström és egy sor komolynak nevezhető európai közvélemény formáló írják le azt, hogy Orbán Viktor konzervatív miniszterelnök által vezetett Magyarország a Coronavírushoz hasonlítható.

„Mi európaiak egyidejűleg két vírussal kell, hogy harcoljunk….a Covid-19 vírussal, ami a testünket és egy másik betegséggel, ami az eszményeinket támadja.”

Így írtak. Az, hogy a párhuzam abszurd, nem is kell magyarázni. De maga a kritika is téves.

A vitaindítók azt állítják, hogy az un. Lex Corona-törvény, melyet a FIDESZ párti Orbán Viktor által irányított magyarországi parlament március 30-án fogadott el, egy „hatalom koncentrálás …az Európai Unióban példanélküli” valamint „egy hosszú ideje fennálló veszélyes fejlődés csúcspontja Magyarország önkényuralmi irányítására.”

Ez az állítás ráadásul nem is igaz.

A törvény csak néhány oldal, bárki elolvashatja. A második bekezdés szerint a kormány törvényes mozgásterét csak azon intézkedések keretében használhatja, melyek a  járvány és annak hatásai korlátozásához és kezeléséhez szükségesek.

Gyakorlatban ez például a tömeges gyülekezés korlátozására vonatkozó intézkedéseket foglalja magában. Jelenleg Magyarországon maximum 50 fős gyülekezés van érvényben, mely összehasonlítható a németországbeli kettő fővel. Orbán Viktor a törvény segítségével lecsökkentheti a határt kettőre, pontosan úgy, mint Németországban. Az idézett cikkben (The European Post) részletesebb magyarázat található, mit tartalmaz a törvény.

A  jelentős hiba Bildt és Wallström vitaindító cikkében az, hogy az olvasókat egy teljesen téves irányba viszik. A cikkben állítják, hogy Orbán magának biztosított hatalmat „gyakorlatilag határozatlan időre”. De ez nem igaz.

A cikk szerzői vagy hazudnak vagy igen szerény szellemi képességüek. Egyik változat sem igazán üdvözlendő.

Ami a magyarországi Lex Corona-tövényt illeti, az a következő:

Amennyiben hatalommal való visszaélésről lenne szó, vagy csak a gyanúja merülne fel, létezik három biztonsági szelep, mellyel a törvény visszavonható.

Először is a parlament akkor vonhatja vissza a törvényeket, amikor akarja. Ha akarják, bármikor visszavonhatják a Lex Corona-törvényt. Bár a FIDESZ jelenleg koalicióban irányítja a parlamentet, azaz a frakció vezetése szoros kezekben van és így nehezebb, de a parlamentnek továbbra is hatalom van a kezében.

Ehhez kapcsolódóan a magyar alkotmánybíróság is megállíthatja a törvényt, ha szükségesnek látja. Magyarországnak, Svédországtól eltérően, alkotmánybírósága van, mely felügyeli a törvényhozás és hatalomgyakorlás alkotmány szerinti működését.

Magyarország köztársasági elnöke Áder János, ha akarja, szintén visszavonhatja a törvényt.

Akkor foglaljuk össze. Magyarország nem banánköztársaság vagy diktatúra. Az, hogy a coronavírushoz hasonlítják Magyarországot, becsmérlő és sértő, részben Magyarországgal szemben, de mindazzal szemben is, amit európai összetartozásnak hívnak.

Ha egységet, barátságot és együttműködést akarunk létrehozni Európában, akkor az ilyenfajta nyelvi kifejezéseket kerülni ajánlatos. Az aláírók többsége azt mondja magáról, hogy egy egyesült Európárt állnak ki. De a retorikájuk – ami ezenkívül nem is igaz – ezzel szemben szétszakadáshoz vezet.

De sok minden arra utal, hogy a vitaindítók a konfliktust keresik. Magyarország, amióta nemet mondott a tömeges bevándorlásra és az EU-kvótákra 2015-ben, provokálta EU szövetségeseit,  ami nem vont mást maga után, mint ami történt, hogy az országot ellenségnek kiálltották ki.

De azért vannak tisztességes hangok is az EU-ban, akik az ügyet józanul látják. Az EU Bizottság alelnöke, a liberális cseh politikus, Vera Jourová, a cseh TV-ben elmondta, hogy Magyarország valójában a coronapandemin elleni harcban egy EU-törvényt sem sért meg.

Az USA konzervatív ikonja, William F. Buckley mondta egyszer az összeesküdt jobboldali mozgalmakról, akik minden bokor mögött a kommunizmust látták, hogy ha az ember mindent kommunizmusnak nevez, akkor végül oly megszállottá válik, hogy többé már nem látja, amikor a valódi kommunizmus mégis megjelenik.

Ugyanez érvényes az önkényuralomra. Azok, akik minden konzervatív irányítást ”önkényuralomnak” bélyegeznek, mindezt csak azért, mert nem szeretik őket, vakok lesznek, amikor a valódi önkényuralom megjelenik.

Ronie Berggren

]]>https://nyheteridag.se/berggren-bildt-och-wallstrom-skammer-ut-sig-om-ungern/]]>

]]>https://www.aftonbladet.se/debatt/a/70Ov4w/ungern-forgiftar-den-europeiska-demokratin]]>

]]>http://europeanpost.co/no-hungary-is-not-becoming-a-dictatorship-here-is-why/]]>

]]>https://www.facebook.com/VargaJuditMinisterofJustice/posts/3278562915495975]]>

Fordította: Géber Zsuzsánna

]]>Bádog - Bayer Zsolt blogja]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozaik (83) Jobbegyenes (2085) Autómánia (61) Irodalmi kávéház (505) Heti lámpás (255) Alámerült atlantiszom (142) Szépségápolás (15) Politika (1578) Gasztronómia (539) Rejtőzködő magyarország (168) Életmód (1) Sport (729) Nagyvilág (1456) Kultúra (6) Mozi világ (440) Belföld (6) Vetítő (30) Emberi kapcsolatok (36) Gazdaság (660) Mondom a magamét (5471) Titkok és talányok (12) Tereb (138) Egészség (50) Történelem (14) Flag gondolja (33) Tv fotel (65)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>