Ma 2021 szeptember 25. Eufrozina, Kende napja van. Holnap Jusztina napja lesz.
1331505d5965c0a90eb3db930b99dd4b.jpg

Bayer Zsolt: Az adósság

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

180 milliárd forintot törlesztettünk idő előtt az IMF-nek a 2008-ban felvett hitelből. És még nagyjából kilencszer ennyi van hátra. És ha felvennénk újabb hiteleket – ahogy ezt az IMF és hazai ügynökei oly nagyon szeretnék –, akkor soha nem lenne esélyünk kikeveredni a hitelcsapdából.

Persze amúgy sincs erre esélyünk. És ez már régen nem mirólunk szól, ez a megállapítás már régen nem miránk vonatkozik – hanem mindenkire.

Még január 7-én közölt a Reuters egy összeállítást, ami az időpont miatt nem keltett különösebb feltűnést. Nyilván túl közel volt még akkor az év vége. Arra ugyanis gondolni sem merek, hogy esetleg szándékosan és irányítottan nem kapta fel a hírt
a világsajtó.

A Reuters egy Kyle Bass nevű „hedge fund guruval” készített interjút. A mindössze negyvenöt éves, Miamiban született pénzügyi szakember alapítója és vezetője a Hayman Capital Management-nek, ma az egyik legismertebb és legbefolyásosabb szereplője
a globális pénzvilágnak.

Bass ebben az interjúban nem kevesebbet állít, minthogy rövid időn belül nagyszabású háborúknak leszünk szemtanúi, méghozzá a globális adósságválság elharapódzása miatt. S Bass közzétesz egy adatot is, alátámasztandó eléggé lesújtó és kétségbeejtő feltételezését. A pénzügyi „guru” számításaira alapozva kijelentette, hogy ma a világ globális adósságállománya 3,5-szerese a világ globális össztermékének. És – teszi hozzá –, ilyen békeidőben még nem volt.

Eléggé elgondolkodtató ez a kijelentés.

Mindenekelőtt azt kell ennek alapján elgondolnunk, hogy a Föld nevű bolygó, amelyen állítólag élünk, s amely állítólag a mi közös és egyetemleges „hazánk” – nos, ez a bolygó már nem a miénk.

A Föld nevű bolygó el van zálogosítva.

Látszólag még minden rendben van (semmi sincsen rendben), és minden működik (nem működik semmi sem). Még tesszük a dolgunkat, mondhatni teszünk-veszünk, számolgatjuk az adósságainkat, törlesztünk, bármi áron, ha beledöglünk is, ezt tesszük magánemberként és ugyanezt államként – s mindeközben már nincsen semminek realitása. Nem reális a pénz, nem reális a vagyon, nem reális a ma és még kevésbé a holnap.

Nem a miénk a bolygónk.

És el sem tudjuk gondolni, hogy akkor kié. Kiké?

Embereké? Az nem lehet, hiszen mivel zálogban az egész mindenség, ezért mi emberek is zálogba vagyunk csapva. Akkor földönkívülieké?

Lehet. De mi lesz az egésznek a vége? Elviszik a Földet
a földönkívüliek velünk együtt? Nem lehet, mert nem elvihető. Esetleg jön majd a globális csősz, és mindenkit elzavar? Ez tűnik
a legvalószínűbbnek. Vagy jön a globális csőd, és nyomában
a pusztító háborúk? A hedge fund guru szerint erre kell felkészülnünk. Mi lesz itt?

Tartok tőle, hogy hamarabb megtudjuk, mint szeretnénk.

Mindenesetre az az egyetlen megnyugtató hírem van, hogy ha mindenki tartozik mindenkinek, ha mindenki el van zálogosítva, ha az egész világ és az egész mindenség zálogba van csapva, s ha a Föld már nem a miénk, viszont azt sem tudjuk kié, és ha az adósságunk most éppen három és félszer akkora, mint mindaz, ami egyáltalán van, nos, akkor senki nem tartozik senkinek.

Akkor ez az egész egy röhej.

Akkor ezt az egészet hülyék csinálják, hülyék játsszák, és bennünket is hülyének néznek.

És hamarosan vége lesz – így vagy úgy, de vége. Nyugalom. De ha úgy jobb, hát akár idegeskedni is lehet.

Bayer Zsolt - magyarhirlap.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Flag gondolja (33) Történelem (14) Gasztronómia (539) Belföld (6) Mozi világ (440) Sport (729) Autómánia (61) Rejtőzködő magyarország (168) Titkok és talányok (12) Tereb (138) Szépségápolás (15) Emberi kapcsolatok (36) Heti lámpás (255) Vetítő (30) Életmód (1) Nagyvilág (1458) Kultúra (6) Politika (1578) Jobbegyenes (2117) Mondom a magamét (5589) Alámerült atlantiszom (142) Gazdaság (662) Tv fotel (65) Egészség (50) Irodalmi kávéház (505) Mozaik (83)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>