Ma 2021 május 11. Ferenc napja van. Holnap Pongrác napja lesz.
lead-cropped-0.jpg

Bayer Zsolt: Amiről nem üvöltözik a ballib sajtó...

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Hogy is van ez kollégák?

34 millió forintos adományt kapott az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika.

"Egy életmentő Extrakorporeális Membrán Oxigenizáció (ECMO-műtüdő) berendezést vásárol a Bókay Gyermekklinikáért Közhasznú Alapítvány a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikája számára abból a 34 millió forintos adományból, amelyet a BDPST Group ingatlanfejlesztő társaságtól kapott. 

Magyarországon az újszülöttek és a csecsemők körében évente 8-20 esetben fordulhat elő, hogy ECMO-kezeléssel életet lehetne menteni, és/vagy jelentősen csökkenteni a tartós szövődmények kialakulását, ezt segíti az adomány által megvásárolni kívánt eszköz, amely eddig nem volt elérhető a klinikán. Az adományozásról szóló támogatási szerződést 2019. augusztus 15-én írták alá az Alapítvány, illetve a BDPST Group képviselői.

Magyarországon a csecsemőhalandóság örvendetesen csökkent az elmúlt években, értéke 3,6 ezrelék. További csökkenés olyan célzott programoktól várható, amelyek ritkábban előforduló, magas halálozási kockázattal járó betegségek esetén modern kezeléssel, korszerű terápiával kínálják a teljes gyógyulás reményét. Ilyen például a költséges, legmodernebb orvostechnikai eszközöket, valamint különleges jártasságot igénylő ECMO-kezelés.

Ez Magyarországon jelenleg csak veleszületett szívhibában szenvedő csecsemők számára érhető el a szívműtét közeli időszakban, illetve emellett a nagyobb gyermekek számára biztosított egy helyen a hozzáférés az eszközhöz. Az ECMO ugyanakkor számos más betegségben, elsősorban légzési elégtelenségnél, hagyományos lélegeztetési technikákkal nem befolyásolható esetekben is életmentő eljárás, különös tekintettel a legveszélyeztetettebb újszülött és csecsemő korosztályban.

„Az adománynak köszönhetően be tudjuk szerezni az ECMO-műtüdőt, amely segítségével az életmentő kezelés az eddigi hazai gyakorlatnál szélesebb körben, így a légzéselégtelen újszülöttek, csecsemők és kisded betegek számára is elérhető lesz” – mondta Dr. Szabó Attila, a gyermekklinika igazgatója, klinikai rektorhelyettes. Hozzátette: a Semmelweis Egyetem I. Sz. (Bókay) Gyermekgyógyászati Klinika Újszülött-Csecsemő és Gyermek Intenzív Központja (SE NIC-ITO) egy csoportot állított föl azért, hogy a hamarosan megvásárolandó ECMO-műtüdő segítségével elindítsák a magyarországi újszülött-csecsemő ECMO programot a Semmelweis Egyetem keretein belül.

A becslések szerint a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által finanszírozott ECMO-program beindításának köszönhetően évi 8-20 csecsemőt lehet majd megmenteni. Jelenleg Magyarországon 360 csecsemőt veszítünk el évente, a csecsemőhalálozás 3,6 ezrelékre rúg. Az ECMO-program közvetlen hatásai nyomán 3-5 százalék, indirekt hatásai révén további 5 százalék csecsemőhalandóság-csökkenés becsülhető a program sikeres indulását követő években. Ez azt jelenti, hogy további évi 0,4 ezrelékkel csökkenhet a csecsemőhalandósági mutató Magyarországon.

A BDPST Group mostani adománya nem előzmény nélküli, több évre nyúlik vissza az ingatlanfejlesztő társaság és tulajdonosi körének az együttműködése a Bókay Gyermekklinikáért Közhasznú Alapítvánnyal."

]]>Bádog - Bayer Zsolt blogja]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Heti lámpás (254) Emberi kapcsolatok (36) Szépségápolás (15) Tv fotel (65) Történelem (14) Tereb (140) Gazdaság (657) Sport (729) Életmód (1) Alámerült atlantiszom (142) Flag gondolja (33) Kultúra (6) Rejtőzködő magyarország (171) Egészség (50) Autómánia (61) Belföld (6) Nagyvilág (1454) Titkok és talányok (12) Politika (1578) Jobbegyenes (2022) Vetítő (37) Mondom a magamét (5287) Mozi világ (440) Mozaik (83) Irodalmi kávéház (505) Gasztronómia (539)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>