Ma 2022 december 05. Vilma napja van. Holnap Miklós napja lesz.
c5cabac0b270832fa2a1bfbe04d6b0c1.jpg

Bayer Zsolt: A párbaj

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A párbajhoz két ember szükséges. Minimum. S az sem véletlen, hogy párbajozni csak párbajképes egyén tud. Mert a párbajhoz méltóság szükségeltetik leginkább. A sajtó hetek óta a közelgő „nagy párbaj” lázában ég. „Nagy párbaj”… Fel is rémlik mindjárt II. Ramszesz és II. Muwatallis csatája Kádesnél…Vagy Napóleon és Kutuzov. Von Paulus és Csujkov… 

Hát nem.

A „Nagy Párbaj” elmaradt. A sima párbaj is.

Nem volt meg a minimálisan szükséges két ember. A két fél. A két párbajképes egyén. Hiányzott a méltóság – ráadásul éppen a kihívó méltósága.

Régi bölcsesség: szerezhet valaki akárhány diplomát, attól még lehet egy büdös bunkó. S lehet valakinek tengernyi pénze, s e tengernyi pénz, továbbá a társadalom önvédelmi reflexének teljes csődje elrepíthette egészen a miniszterelnöki székig, attól még az marad, aki volt: egy retekből kivakaródzott ripacs.Illyés írja egy helyütt a naplójában hatalmas könyvtárszobájában elmélkedve: Vajon miért van nekem több ezer könyvem, amikor hosszú esztendők óta ugyanazt a tízet olvasom?

Illyés kedves és plasztikus öniróniája nem feledteti a tényt: nem árt, ha az ember gyerekkorában elolvas néhány dolgot. S az sem különösen ártalmas, ha van könyvtárszoba otthon. Vagy könyv legalább. Mert ennek hiánya később alig-alig behozható.

S a hátrány ledolgozása hatalmas jellemet feltételez.

A jellem hiánya pedig ordít, kiordít minden pozíció mögül.

S amit most látunk, még megátalkodottságában sem hatalmas. Ez nem a III. Richárd-i grandiózus bűn, amelynek során „világnak hátát hajlítni kell egy púpig el”. Nem. S nem is Machbet szörnyeteggé válásának hosszú lélektani drámája. Ez nem a Salo s a szodoma százhúsz napja. Nem Machiavelli gátlástalansága vagy éppenséggel Ralph a szigeten. Nem Szepetneki János szerethető szélhámossága s nem az örök magyar dzsentri önsorsrontása.

Cipolla sem fedezhető fel a háttérben.

Ez egyszerűen Gyurcsány.

A tehetséges és legfőképpen erőszakos ifjú úgy határozott, hogy bármi áron kivakaródzik a koszból. Alig-alig van becsülhetőbb az ilyesféle elhatározásoknál. A baj ott kezdődik, a „bármi áron”-nál. Mert ez elkíséri egész útján ezt az embert. Így lett belőle milliárdos, méghozzá bármi áron. S így lett minden rendszer haszonélvezője – bármi áron. S mert elhitte, hogy személyes sorsa a világ sorsa, hát belemerevedett mindenbe.

Ő már csak a „bármiáron-ember”.

Nietzsche még megölte az Istent. Az sem túl nehéz, persze. De a „bármiáron-emberek” már csak kiröhögik.

S hogy mi minden fér bele a „bármi áron”-ba? Csalás, lopás, hazugság. Ez volt az ára az útnak, a pápai hokedlitől a miniszterelnöki bársonyszékig.

Korlátozott belátó- és ítélőképességgel, alig olvasottsággal, súlyos jellemhibával pedig ez az út üdvözítőnek, sőt, egyedül üdvözítőnek látszik.

S onnantól fogva nincsen méltányosság, nincsen szorongás, nincsen gátlás és nincsen más lehetőség: csak a hatalom van. Ami pénzért megszerezhető. S ami pénzért nem megszerezhető, az egyszersmind értéktelen is.S ahonnét a „bármiáron-emberek” szemlélik az életet, onnét szemlélve tényleg a gátlástalanság a mértéke mindennek.

S akkor a tolvaj tényleg tolvajt kiált – de nem azért, mert Tartuffe, hanem azért, mert komolyan gondolja. A „bármiáron-embert” kocsonyás, zselés közegként veszi körül saját életútja, az életút minden fertelmes bűne, s e kocsonyás közegen keresztül szűrve látja a világot, a valóságot s persze a bűntelenséget. Az erényt. És nem érti. Mert nem ismeri. Mert nem hallott róla. Mert rátapad minden erényre önnön undoksága.

Így áll előttünk a „Nagy Párbajban” a kihívó. S teljesen mindegy, mit beszél. Nem őrült beszéd, és nincsen benne rendszer. Nem svihákság, nem önigazolás, nem mentegetőzés. Semmi igazán emberi. Hanem csak ő. Gyurcsány.

A király nem meztelen.

A legdrágább ruha van rajta, valóban. És az sem képes eltakarni a valót…

Bayer Zsolt, magyarhirlap.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Flag gondolja (33) Mondom a magamét (6474) Belföld (8) Politika (1581) Autómánia (61) Nagyvilág (1304) Egészség (50) Titkok és talányok (12) Életmód (1) Emberi kapcsolatok (36) Heti lámpás (260) Tv fotel (65) Irodalmi kávéház (516) Rejtőzködő magyarország (168) Mozi világ (440) Mozaik (83) Történelem (15) Szépségápolás (15) Alámerült atlantiszom (142) Sport (729) Vetítő (30) Jobbegyenes (2488) Kultúra (6) Gazdaság (669) Tereb (142) Gasztronómia (539)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>