Ma 2022 október 06. Brúnó, Renáta napja van. Holnap Amália napja lesz.
4670bfa86975dedcf8d7b2687127ef84.jpg

Bayer Zsolt: A Megmaradás kápolnája

Flag

Szöveg méret

2
Átlag: 2 (1 szavazat)

Tőmondatokban beszéljünk róla. Elvették a hazánk kétharmadát. S ezzel együtt nemzetünkből is ennyit. Van, akinek ez semmit sem jelent. Nekik mondom: próbálják elképzelni, hogy felébrednek holnap reggel, és Magyarország tizenkilenc megyéjéből tizenhárom nem Magyarország többé.

Próbálják elképzelni, hogy Magyarország holnap reggel Budapestből, Pest, Nógrád, Fejér megyéből meg még fél Bács-Kiskunból, darabka Borsodból s még egy picike Szolnokból áll. És ennyi. Szeretném, ha Gyurcsány Ferenc egyetlenegyszer az életében el tudná képzelni, hogy reggel arra ébred, Pápa nem Magyarország többé, s az édesanyja nem magyar állampolgár többé. Hanem szerb. Vagy osztrák. Vagy… Teljesen mindegy. S ne áltassa magát olyasmivel, hogy mindez mesebeszéd. Ugyanis ezerévnyi államiság után éppen ilyen mesebeszédnek gondolták ezt Kolozsvárott, Kassán, Munkácson, Szabadkán és az Őrvidéken. S a mesebeszéd, a rémálom valósággá lett egy iszonyatos órán, és…És nincsen és. Tessék olvasgatni Tormay Cécile-t, és Szabó Dezső Elsodort faluja sem árt. Legalább a vonatkozó fejezetek. Tessék belenézni egyszer az életben egy öreg székely szemébe. Hogy minden érthető legyen. Ha a rémálom valósággá válna még egyszer, mindent megtennék azért, hogy Gyurcsány Ferenc édesanyja visszakapja magyar állampolgárságát. S ezzel büntetném legjobban a fiát. Erről ennyit. Aki ebből sem ért, annak nincsen több mondandóm. S mindenki másnak van fontosabb mondandóm. Azt szeretném, ha Trianon iszonyatából összekovácsolnánk végre a jövőt. S ha méltóképpen fejet hajtanánk azok előtt, akik kilencven esztendőn át megmaradtak magyarnak. Megmaradtak, pedig óriási erők mozdultak meg azért, hogy ne maradhassanak meg. Óriási erők az utódállamokban s persze idehaza is. Idehaza, ahol a kádári–aczéli „kultúrpolitika” prioritásai közé tartozott a határon túli magyarság elfelejtése és elfelejtetése. Úgy is mint a haza- és nemzetárulás minősített esete. S ők, az elszakítottak, ki- és megtagadottak, megmaradtak magyarnak. Nekünk pedig ebbe kell belekapaszkodnunk, ha Trianon borzalmából valamiféle erőt s jövőt akarunk meríteni. S akarunk, mert akarnunk kell.

Ezért gondoltam a következőket: a történelmi Magyarország minden településére, ahol még élnek magyarok, juttassuk el a következő felhívást: írjanak egyetlen mondatot, amelyet üzenetként szánnak a következő ezer esztendő magyarságának. Lehet ez idézet, vagy írják ők maguk – mindegy az. Csak írják meg. S ha megvan, hát véssék rá településük nevével együtt egy kőlapra. Így lesz nekünk körülbelül kilencezer kőlapunk. Kilencezer kőlapunk, kilencezer mondatunk. Eredetileg azt gondoltam, ebből a kilencezer kőlapból építünk majd egy falat, s az lesz a Megmaradás fala. De Makovecz Imre azt tanácsolta, építsünk inkább egy kápolnát vagy templomot, és azt burkoljuk belül azzal a kilencezer kőlappal. S legyen az a Megmaradás kápolnája vagy a Megmaradás temploma.

Igen. Legyen az. Legyen így. Legyen Trianonból hit, remény és jövő. És örök üzenet az örök magyarságnak. Kérem a történelmi egyházakat, segítsenek. Hiszen csak papjaik tudnak eljutni a történelmi Magyarország minden településére. Kérem Semjén Zsoltot, Kövér Lászlót, segítsenek ebben. Kérek mindenkit, aki tud, segítsen. Kérem Orbán Viktor miniszterelnök urat, segítsen. Épüljön fel a ciklus végére a Megmaradás temploma. Hogy soha ne felejtsük el Trianont, de ne csak sírjunk és átkozódjunk.

Hanem lássuk: túléltük azt is. És túl fogunk élni mindent.

Bayer Zsolt , magyarhirlap.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Szépségápolás (15) Belföld (8) Mondom a magamét (6353) Flag gondolja (33) Gazdaság (667) Gasztronómia (539) Heti lámpás (260) Emberi kapcsolatok (36) Vetítő (30) Alámerült atlantiszom (142) Kultúra (6) Rejtőzködő magyarország (168) Mozi világ (440) Nagyvilág (1464) Jobbegyenes (2434) Autómánia (61) Egészség (50) Tv fotel (65) Mozaik (83) Életmód (1) Tereb (142) Történelem (15) Politika (1581) Sport (729) Titkok és talányok (12) Irodalmi kávéház (514)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>