Ma 2023 február 02. Karolina, Aida napja van. Holnap Balázs napja lesz.
01f71742a7e85e9d5969f2878e1c4029.jpg

Hódolat a tárcának

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Tárcát írni jó, tárcát írni szép, tárcát írni veszélyes. Bizony az írás mindig magába hordozza a veszély fenyegető lehetőségét. Ha rosszul sikerül, akkor nem is kell rá több szót fecsérelni, mehet is a papírkosárba. De mi van akkor, ha mondjuk nagyon jól sikerül az adott tárca?

Akkor ugyebár az olvasók felkapják a fejüket és felkiáltanak, hogy:

- Végre újra, újra él a tárca!

Régen a tárca, vagy ahogy a franciák mondják feuilleton (ejtsd: föjeton) nagy tiszteletnek örvendett. Mi is a tárca valójában.

A tárca rövid terjedelmű, publicisztikai műfaj. Az újságok tárcarovatában közölt, rendszerint aktuális témájú, könnyed hangvételű kisesszé. A műfaj klasszikusai: Gautier, Sainte-Beuve, Heine, Börne, a magyar irodalomban Móra Ferenc, Kosztolányi Dezső, Szép Ernő, Kellér Andor, Hunyadi Sándor. - ]]>http://enciklopedia.fazekas.hu]]>

Hajdanán az akkor még létező újságolvasók, amikor a kezükbe fogtak egy lapot először a tárcarovatnál ütötték fel és olvasták el a legfrissebb ropogós feuilletonokat.

A vonal alatti újságírás - ez volt a neve értő körökben, hiszen rendre az újság véleményrovatának az alsó harmadában helyezkedett el, egy vastagon húzott vonal alatt. (lásd.- Magyar Nemzet szombati melléklete.)
Mára egy kicsit megkopott ez a műfaj, annak ellenére hogy hazánkban komoly hagyományokkal rendelkezett. Kosztolányitól, Szép Ernőn át egészen a kortárs Darvasi Lászlóig, vagy Temesi Ferencig.
Itt-ott olvasni még tárcákat napilapok eldugott oldalain, néha jókat, néha kevésbé jókat. Én azonban még mindig a tárcánál kezdem azt olvasást, ha napilap kerül a kezembe. Hiába no, amolyan régivágású újságíró volnék, aki még ebben a digitális korban is kézzel veti papirra a gondolatait.
Kedves barátaim szeressétek, hát a tárcát, mert a tárca maga a szerzője. A tárca mesél, a tárca sír, a tárca nevet. A tárca maga az élet.
Ennyi lett volna a mai tárca, -ezúttal jelesül a tárcáról, a meteorológiai tavasz első napján.

Csépányi Balázs

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Rejtőzködő magyarország (168) Szépségápolás (15) Autómánia (61) Egészség (50) Mozi világ (440) Vetítő (30) Kultúra (6) Nagyvilág (1305) Politika (1581) Tv fotel (65) Jobbegyenes (2537) Mozaik (83) Gazdaság (675) Irodalmi kávéház (516) Tereb (142) Mondom a magamét (6587) Alámerült atlantiszom (142) Belföld (8) Történelem (15) Gasztronómia (539) Heti lámpás (260) Életmód (1) Titkok és talányok (12) Flag gondolja (33) Emberi kapcsolatok (36) Sport (729)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>