Ma 2024 április 15. Anasztázia, Tas napja van. Holnap Csongor napja lesz.
cadeb8224519a7f29b56326230239064.jpg

Kitekintő - Hogyan működik a kreativitás?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Honnan erednek az új ötletek? Miért jön kívülről az új? Fontos-e nekünk a kreativitás?

Jonah Lehrer - a Wired szerkesztője - kitűnő könyvet írt a kreativitásról, ami nem adottság, hanem kemény és okos munka eredménye. A globális gazdaság szereplői valójában a kreativitás terén versenyeznek, miközben a nemzetek sorsát e században a gazdasági siker vagy kudarc dönti el: a nemzetek sorsa a kreativitáson áll vagy bukik.

A Szilícium-völgy és Tel-Aviv innovációs sikerei, a Pixar és az Apple kreatív termékei, Bob Dylan és Shakespeare művészete azonos mintákat mutatnak a kreativitás terén. Minden új egy megoldhatatlannak látszó problémából születik, keményen dolgozunk, de megrekedünk, szinte már feladjuk, majd hirtelen megvilágosodunk: jön a megoldás. Az új ötlet jó hangulatban jön, kémiai reakciók révén agyunk jobb féltekéje működésbe lendül, majd megszületik a felismerés. Ellazult állapotban jöhet csak az új ötlet, nem logikus gondolkodásból: görcsölve nem megy. Eltérő területek összekapcsolásából ugrik elő az új, a terület szakértői helyett kívülről érkezők friss látásmódja kell a sikerhez.

Jót tesznek más területek példái: orvosi problémákat gyakorta oldanak meg katonai példák alapján. Ha kék színt látunk, mert a tengert, az eget és szabadságunkat idézik elénk, 50 százalékkal növeli meg a kreatív eredmény esélyét: ellazulunk, nem kívülre koncentrálunk, hanem befelé figyelünk. A vörös szín azonban veszélyt jelent, ezért erősen koncentrálunk és logikusan gondolkodunk: csak a régi megoldás jöhet, új nem. A kreatív művészek általában szomorúak, mert az újhoz fájdalmas és hosszú út vezet. Beethoven 69-szer is elvetett egy sort, mire az igazit megtalálta. Az új elpusztítja a régit és a még nem tökéletes újat: az elvesztés fájdalommal jár. A bipoláris személyiségek, akik hol lelkesek, hol magukba roskadnak - és nemzetek, mint a magyar -, igen kreatívak, mert a „hol fent, hol lent" állapota kedvez az újnak. Kreatívnak lenni óriási energiát igényel, és sok veszteséggel jár: az új születése könyörtelen folyamat.

Jól tudjuk mi ezt. 2010-ben egy reménytelennek látszó helyzetet örököltünk, sokan már majdnem feladták, de a nemzet boldogságindexe a csúcson volt, támogatta a politikai megújulást, ezért megtaláltuk a kreatív megoldásokat. Ha a régi megszorító politikát folytatjuk, akkor a bipoláris nemzet azonnal depresszióba süllyed: nem jöttek volna az új ötletek. Kívülről jöttünk, a gazdasági problémákat a nemzeti közösség felől néztük, nem a régi recepteket bújtuk. Lehet, hogy nem tűnt logikusnak, biztos, hogy eltért a hagyományostól, de új volt, és ma már kimondhatjuk: működik. A régi máshol sem működött: 27 EU-kormányból már 16 megbukott a régi receptek miatt.

A magyar politika és gazdaságpolitika kreatív jellegét senki nem vitatja. Ellenzői valójában félnek, mintha vöröset látnának, ezért csak logikus, hagyományos megoldásokat követnének. De a bal agyfélteke analitikus logikája az új korszakban nem működik, a jobb agyfélteke új gondolkodására van szükség. Az új megoldások ára pedig eltörpül a régiek ára mellett. A gazdasági szabadságharcnak már rövid távon is több a hozadéka, mint a vesztesége. A bankadó, a krízisadók, a magánnyugdíjrendszer, a forgalmi adózásra való átállás, a családi arányos jövedelemadózás, a közmunka és a reáloktatás felértékelése sokba kerül a magas kamatok, csökkenő hitelezés, költségvetésibevétel-kiesés és nagyobb kiadás miatt, de még mindig többet hoz. Rövid távon is négyszer többet, mint amennyibe kerül. Hosszú távon még többet, sokkal többet. Az újítás fájdalmas, de a korábbi zsákutca után elvezet a nemzet jólétéhez. Megéri hát.

Matolcsy György - hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Flag gondolja (36) Tereb (146) Szépségápolás (15) Vetítő (30) Mondom a magamét (7536) Alámerült atlantiszom (142) Gazdaság (704) Emberi kapcsolatok (36) Heti lámpás (312) Egészség (50) Autómánia (61) Rejtőzködő magyarország (168) Nagyvilág (1310) Mozi világ (440) Politika (1582) Belföld (10) Mozaik (83) Életmód (1) Gasztronómia (539) Jobbegyenes (2786) Nézőpont (1) Irodalmi kávéház (537) Történelem (18) Kultúra (7) Sport (729) Titkok és talányok (12) Tv fotel (65)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>