Ma 2024 május 18. Erik, Alexandra napja van. Holnap Ivó, Milán napja lesz.
58120e4bb785a4265e5c9d84f1401798.jpg

Kitekintő - Hálózati hatalom

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Mi a hatalom? Milyen a globális hatalmi háromszög? Mi a hálózatok szerepe? Miért köztulajdon a globális információs tér? Mi a szociális mozgalmak szerepe?

Vége a tömegmédia uralmának?

Manuel Castells korunk egyik legnagyobb tudósa, 23 világsikerű könyv szerzője, négy nagy egyetem professzora, francia, katalán, finn, portugál és chilei lovag: a kommunikáció- és hatalomelmélet főpapja. Új könyve a globális hatalomról szól, és arról, hogyan lehet megváltoztatni a világot.

A hatalom mások befolyásolásának a képessége, az erő, hogy akaratomat és értékeimet átvigyem másokra. Azok gyakorolnak ma hatalmat, akik képesek a globális és helyi médiumokon keresztül megalkotni agyunkban a tartalmakat, képeket. A hatalom nem az erőszakszervezetekben rejtőzik, hanem az egyéni és közösségi elme formálásában. A tömegmédia (tv, rádió, újságok) és a tömeges egyéni kommunikáció (egyéni internethasználat, ami egyre speciálisabb csoportokat céloz meg), együtt töltik meg és szerkesztik agyunkat. A hatalmi szerkezetek agyunkban bent jönnek létre, majd kint fenntartják a hatalmi viszonyokat. Minden digitalizálható, vége a tömegmédia uralmának, az emberek tömegesen lépnek egymással közvetlenül kapcsolatba. Globális kommunikációs tér alakul ki, ami köztulajdonban van, de az angol eredeti tőkefelhalmozáshoz hasonló fordulat fenyeget: kevés nagy hatalmi hálózat szeretné kisajátítani a globális információs közteret.

A hatalom ma nem egyedül a média- és kommunikációs hálózatok kezében van, agyunk tartalmait nem a közvetítő határozza meg: mögöttük mások kezében van a hatalom. A globális kapitalizmus korában élünk, így a hatalom is globális. A globális pénzpiacok vezető szereplői - nagybankok, befektető társaságok, jegybankok, nemzetközi pénzügyi intézmények, tőzsdék - a globális médiával és kommunikációs hálókkal globális hálózatokat alkotnak: érdekeik szerint formálják a médiahálók üzeneteit. A pénzpiacokat nem egy láthatatlan kéz irányítja, hanem a hírek túláradó bősége, valami információs turbulencia, tehát zűrzavar. A befektetők lelkivilágát rengeteg hír alakítja: politikai felfordulások, természeti katasztrófák, pénzügyi botrányok hírei, amikre irracionálisan válaszolnak. De az erős nagy államok is részei az üzenetek formálásának, mert jogi és kormányzati eszközökkel szabályozzák, ellenőrzik, befolyásolják a pénz- és médiapiaci ikerhálók működését. A globális hatalom ma egy globális háromszög kezében van, ahol a három szereplő megtartja önállóságát, de szövetségi hálókba lép egymással: ez korunk igazi főhatalma. A nagy pénzügyi intézmények, a globális kommunikációs hálózatok és a vezető államok globális hatalmi háromszögében a nagy médiumok tehetséges vezetői különleges hatalomra tesznek szert: az ausztrál Rupert Murdoch erre jó példa.
 


A vezető politikai szereplők határozzák meg a politikai tér szabályait, de hatalmi erejük attól függ, képesek-e megnyerni a politikai versenyt, képesek-e kormányra kerülni. Ezt a szavazók támogatása vagy/és beletörődése hozhatja meg számukra. A médiahálózatok nem írnak politikai programokat, de nem is passzívak. Kapuőr szerepük van: átengednek vagy blokkolnak politikai üzeneteket. A globális hatalmi háromszöget más hálózatok is alakítják: a globális termelő és szolgáltató cégek, a tudományos és technológiai hálózatok, a kulturális intézmények, a katonai intézmények és a globális bűnözői hálózatok gyakorolnak befolyást a globális háromszög metahálójára.

Hogyan változhat a globális hatalom szerkezete? Társadalmi mozgalmak révén, amelyek új tényeket, értékeket terjesztenek el a globális közvélemény körében a - ma még köztulajdonban lévő - globális kommunikációs hálózaton, az interneten keresztül. Ilyen a zöld gondolat, a természet védelme, az emberi értékek megbecsülése, a közjó és köztulajdon értékelése.

Matolcsy György, hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Heti lámpás (313) Rejtőzködő magyarország (168) Autómánia (61) Mozi világ (440) Sport (729) Tv fotel (65) Nagyvilág (1310) Titkok és talányok (12) Nézőpont (1) Politika (1582) Életmód (1) Tereb (146) Történelem (18) Jobbegyenes (2804) Emberi kapcsolatok (36) Irodalmi kávéház (537) Szépségápolás (15) Mozaik (83) Vetítő (30) Flag gondolja (36) Egészség (50) Belföld (11) Gasztronómia (539) Gazdaság (709) Alámerült atlantiszom (142) Mondom a magamét (7603) Kultúra (9)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>