Ma 2024 április 23. Béla napja van. Holnap György napja lesz.
b07c8dafa8e3bc451bf54fbfb717c02c.jpg

Kitekintő - Emberi történet

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Miért érkeztünk fordulóponthoz e században? Miért közös az emberiség vagyona? Mik a legnagyobb veszélyek? Hogyan oldhatjuk meg együtt közös gondjainkat? 

Jeffrey Sachs a világ és az Egyesült Államok "élő lelkiismerete". Az amerikai Columbia Egyetem professzoraként nagy hatású könyvek szerzője, a szegénység és a Földet fenyegető környezeti katasztrófa elleni küzdelem modern apostola. Új könyvéhez a biológia élő klasszikusa, Edward O. Wilson írt előszót, ami jelképezi a közgazdaság és a természettudományok új házasságát.

A modern ember tízezer évvel ezelőtt jelent meg a Földön a mezőgazdaság, a városok és a politikai hierarchia találmányaival. Kezdettől fogva gyorsuló növekedés jellemezte az emberiséget, sikerének titka a földi erőforrások emberi gazdagsággá történő átalakításában rejlik. Először kipusztította a nagy emlősöket és a madarakat, de érintetlenül hagyta a növényzetet és az óceánokat. Az elmúlt két évszázadban viszont már ezeket is kitermeli, aminek következtében az emberiség növekedése mostanára a világ fennmaradását fenyegeti. A globális gazdaság összes kirajzolódó válsága - éghajlati változás, környezetszennyezés, vízhiány, a növényvilág pusztulása, az öntözhető termőföld zsugorodása, tengeri halcsökkenés, a kőolajforrások gondjai és a világ hatodára kiterjedő mélyszegénység - mögött az élő környezet aránytalan kiaknázása áll.

A mai ember furcsa ötvözet: kőkorszaki érzelmek, középkori hiedelmek és a Teremtőt idéző technológia jellemzik. A fenyegető katasztrófát akkor kerülhetjük el, ha a nemzetek jó polgárként viselkednek, amihez a mainál jobb oktatás és a tények mélyebb ismerete kell. A piac erői már nem képesek felelni a Föld közös kihívásaira. Globális együttműködésre van szükség a világ válságainak megoldásához. Sem az Egyesült Államok, sem Ázsia nem vállalhatja már egyedül a globális orvos szerepét.

Világunk négy vezető kihívása: környezetünk és éghajlatunk emberi tevékenység miatti közelgő katasztrófája, a világ népességének túl gyors növekedése, a lakosság hatodának reménytelen szegénysége és a globális gondok megoldásában tehetetlen, idejétmúlt intézmények, a cinizmus és az önfeladás. Századunkat hat erő alakítja, melyek megértése nélkül nincs megoldás. A konvergencia korában élünk, a világ nemzetei sorban lépnek a gazdasági felzárkózás ösvényére, amit az írástudás, a villamosság és az információs technológia terjedése, valamint a megerősödő nemzeti öntudat és az államok önállósága táplálnak. Világunkban egyre többen vagyunk, és egyre gazdagabbá válunk. 1950 óta négymilliárddal nőtt az emberi népesség, 2050-re kilencmilliárdan lehetünk, holott nyolcmilliárd körül kellene megállni.

Eljött Ázsia százada. 1800-tól az északatlanti gazdaságok uralták a világot: a két világháború és a világgazdasági válság után az Egyesült Államok lépett Európa helyére. Két évtizeden belül vége Amerika évszázadának, Ázsia adja majd a világ teljes gazdaságának felét. A városok századában élünk, 1800-ban még a világ népességének tíz, 1900-ban 29, 1950-ben 47, 2007-ben már 50 százaléka városlakó. A környezeti kihívások korában élünk, ami az emberi tevékenység eredménye. 1950 óta nyolcszorosára bővült az ember gazdasági tevékenysége, ez 2050-ig a mai szint hatszorosára emelkedik; s ez már sok(k) a környezetnek. Korunkban fennmarad a reménytelen szegénység: egymilliárd ember, a világ hatoda ragadt bent a csapdában. 1820-ban a világ leggazdagabb nemzetéhez tartozó brit polgár háromszor volt gazdagabb, mint a Szahara alatti népesség. Akkor és ma is itt élnek a legszegényebbek, de most a világ leggazdagabb amerikai polgára már hússzor gazdagabb náluk.

Új technológiákra van szükség, amelyek óvják a környezetet és megelőzik a katasztrófákat, csökkenteni kell a jövedelmi különbségeket, és nem szabad elhinni, hogy a piac mindent megold: az államok, nemzetek és civilek közös együttműködése vezet el a megoldásokhoz.

Matolcsy György, hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gazdaság (706) Politika (1582) Történelem (18) Autómánia (61) Tereb (146) Életmód (1) Tv fotel (65) Mondom a magamét (7557) Titkok és talányok (12) Flag gondolja (36) Emberi kapcsolatok (36) Egészség (50) Mozi világ (440) Nézőpont (1) Gasztronómia (539) Alámerült atlantiszom (142) Vetítő (30) Heti lámpás (312) Szépségápolás (15) Rejtőzködő magyarország (168) Sport (729) Irodalmi kávéház (537) Jobbegyenes (2791) Mozaik (83) Kultúra (7) Belföld (11) Nagyvilág (1310)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>