Ma 2023 november 28. Stefánia napja van. Holnap Taksony napja lesz.
ae1c1f7463e932bfbb62a73f6ef9bcd5.jpg

Kitekintő - A másik Bizánc

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Bizánc a politikai cselszövések, az átláthatatlan bürokrácia, a vakhit és gátlástalan hatalom jelképe korunkban, de van egy másik Bizánc is, amely az iszlám támadásától védte a nyugati kereszténységet. Európa valójában Bizáncnak köszönheti létét. 

A Kr. utáni IV. században helyezi át Nagy Konstantin a birodalom székhelyét Rómából a későbbi Bizáncba, a mai Isztambulba, és a város egészen 1453-as török bevételéig fennállt: ezer éven át volt birodalom. Bizánc legelismertebb szakértője, a londoni King's College professzora új könyvében azt állítja, hogy hamis eddigi történelemfelfogásunk, mert a mai Nyugat Bizáncnak köszönheti felemelkedését, hiszen ez a birodalom állta útját a VII. századtól győztesen előrenyomuló iszlámnak.

Bizánc lényege nem kereszténysége, nem a római adminisztráció és a birodalmi öntudat, nem a görög örökség és oktatási rendszer, hanem ezek sajátos vegyüléke. A bizánci DNS-ben - mert van ilyen, országoknak, nemzeteknek és birodalmaknak egyaránt - a római és görög, a keresztény és pogány, a keleti és nyugati hagyományok keveredtek, ezek a szellemi erőforrások tették képessé, hogy ellenálljon a dinamikus muzulmán hódításnak. Bizánc különleges fúziós energiával rendelkezett, mert örökségeit és hagyományait kreatívan ötvözte, a látszat ellenére innovatív birodalom volt. A szerzetesek befolyásának dacára - amikor is hit és hatalom eggyé vált - hatékony kormányzatát fejlett adórendszer, a római jogon alapuló kifinomult jogrendszer, a legjobb görög, római és keleti eredményeket átadó oktatási rendszer jellemezte.

A középkor századaiban Bizánc védte Velencét és az itáliai városállamokat a keleti hódítás ellen, és a Római Birodalom bukását követő évszázadokban az egyedüli hatalom volt, amely megvédte az északnyugat-európai államokat az iszlámtól. Európa nem lenne Bizánc nélkül, az európai reneszánsz, racionalizmus, ipari forradalom, felvilágosodás, az izmusok, valamint az Európából kiinduló globalizáció sem születhetett volna meg nélküle.

Bizánc ereje a hódításon, de még sokkal inkább az önvédelem képességén alapult. A VII. században az új iszlám hatalom villámgyorsan elfoglalta Damaszkuszt, Jeruzsálemet, Alexandriát és a perzsa birodalmat, elfoglalta volna a mediterrán térséget, és ha Bizáncot is beveszi, akkor a jelentős bizánci erőforrások - adójövedelmek, hajógyárak és kereskedelmi hálózatok - birtokában Európa többi része is elesett volna. A kor három nagy övezete, az iszlám hatalom, a keresztény Nyugat-Európa és Bizánc közül ez utóbbi volt a mérleg nyelve: aki mellé állt, az győzött végül. A szerencse is Bizánc mellé szegődött, mert kettévált az iszlám: a szunnita és a síita arab fejedelmek egymás ellen fordultak.

A mai Törökország természetes módon földrajzi örököse Bizáncnak, de mintha többről lenne szó, mert Kemal Atatürk európai világi alkotmányt fektetett le, és a mai Törökország a keleti és nyugati hagyományokat ötvözi: a muzulmánok pénteken járnak templomba, de nyugati módon szombat-vasárnap tartják a pihenőnapjaikat.

Ki lehet még Bizánc modern örököse? A szovjet birodalomhoz sokszor hasonlították, de a birodalom felbomlott, és eredeti hatalmát aligha állítja helyre. Valójában mostanában az Európai Uniót jellemzik bizánci vonásokkal - egyáltalán nem hízelgően. A hírhedt uniós bürokrácia, a tagállamok politikai cselszövései, a brüsszeli tisztviselők óriási befolyása, a bonyolult adórendszer, a fejlett közigazgatás, a római jogon alapuló jogrendszer, a hellén és római hagyományok mintha Bizáncot idéznék. A kreativitás, innováció, kifinomult kultúra is mind bizánci jellemző, részben örökség is. Ahogy azonban Bizánc, az Európai Unió sem olyan rossz, mint sokan látják és láttatják. Sőt mind a kettő még jobb az önvédelemben, mint a hódításban.

Ma is három hatalom küzd egymással: Amerika, Ázsia és Európa. Ki tudja, nem az lesz-e a döntő, hogy ki mellé áll Bizánc örököse?

Matolcsy György, hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Jobbegyenes (2718) Szépségápolás (15) Vetítő (30) Életmód (1) Belföld (10) Politika (1581) Gasztronómia (539) Alámerült atlantiszom (142) Nézőpont (1) Történelem (16) Sport (729) Nagyvilág (1309) Tv fotel (65) Mondom a magamét (7235) Rejtőzködő magyarország (168) Autómánia (61) Heti lámpás (279) Kultúra (6) Titkok és talányok (12) Flag gondolja (34) Egészség (50) Emberi kapcsolatok (36) Tereb (146) Irodalmi kávéház (531) Gazdaság (693) Mozaik (83) Mozi világ (440)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>