Ma 2022 november 30. András, Andor napja van. Holnap Elza napja lesz.
ef6f8d2f25282540e21f3d7a8c70a0ca.jpg

Inkább az IMF!

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Erős gazdasági-finanszírozási érvek szólnak amellett, hogy jobb megállapodni, mint nem megállapodni az EU–IMF-duóval. Ebben a tekintetben tehát előremutató Varga Mihály miniszter tegnapi bejelentése, amely szerint a kormány „a gazdaságpolitika hatékonyságának növelését” javasolta a Nemzetközi Valutaalapnak,{...}

{...}illetve az Európai Uniónak küldött alternatív tárgyalási javaslatában.

Ennek ugyanis – e sorok írásakor legalábbis – az az üzenete, hogy Magyarország érdekelt az új nemzetközi hitelmegállapodásban. Persze jó lenne már eldönteni, hogy tényleg akarjuk-e a kölcsönt vagy sem: például, ha eső nem lesz, akkor igen, ha lesz eső, akkor nem…

Hagyján, hogy e kérdéskörben bárkit megzavar a sokszor nehezen követhető kormányzati kommunikáció, mert a lényeg talán nem is ez. Hanem: az IMF nem is a megmentőnk és nem is a megszorítónk. A Nemzetközi Valutaalap nem köti diktátumokhoz a hitel folyósítását, hanem a gazdasági szerkezet korszerűsítését várja el tőlünk. Amennyiben pedig utóbbira garanciát látnak a szakértői, akkor mintegy négy százalékkal olcsóbb hitelt kaphatunk a piacinál – ez az előny jelenik meg Magyarország oldalán, ha megköti a hitelszerződést.

Ha pedig pecsét kerülne a „magyar ügyre” Brüsszelben és Washingtonban, és nem a török kártya következő várományosaként emlegetnének bennünket, a megegyezés a kockázati tényezők jelentős csökkenésével járna, és megnyugtatólag hatna a beruházókra, a piaci szereplőkre. Még akkor is, ha a magyar gazdaság és a költségvetés pozíciója, továbbá az államadósság-finanszírozás tartalékai jobbak a 2008-as helyzetnél. Tegyük azért hozzá: ebben a szituációban a magyar befektetési eszközök (államkötvény, forint) erejét az adja, hogy a nagy jegybankok (EKB, Fed), valamint Kína öntik a pénzt a piacokra, illetve új fejezet nyílt az európai integrációban is, a bankunió és a költségvetési integráció ügyében. Eközben viszont a magyar gazdaság teljesítménye aggasztóan zsugorodik, magas a munkanélküliség és az infláció mértéke, s nem jön be a működő tőke. A legnagyobb baj pedig az, hogy a reálgazdaság ilyen kondíciókkal nem is fog beindulni. Legfeljebb a mostani állapot minimális javulása vagy stabilizálódása várható 2013-ban is.

Amúgy értékelhető gesztus volt a legnagyobb kormánypárti frakció részéről, hogy elhalasztotta a költségvetési módosító indítványok megszavazását. Pontosabban az egész, 2013-as büdzséről szóló végszavazást. De facto nincs érvényes törvényjavaslatunk, de nem is baj, hiszen a világ annyira gyorsan változik, hogy fél évvel korábban nem láthatóak az újabb követelmények.

Ám arra – minimum – kellene ügyelni, hogy a szakértők által jósolt idei éves, illetve a következő évre tervezett államháztartási hiánycél köszönő viszonyban sincs a kormány által beharangozott tervekkel. Ráadásul az eltérés mértéke több mint jelentős: mind a 2012-es, mind pedig a jövő évi költségvetés tekintetében lógnak a levegőben a százmilliárdok.

Takarózhatunk persze azzal, hogy Magyarország Ciprustól, Spanyolországtól és Romániától eltérően jelenleg nincs finanszírozási kényszerhelyzetben, így nem mindegy, hogy mik a megállapodás feltételei. Most úgy tűnik, hogy a kormány vállalja cserében az IMF-kölcsönért a közszférában dolgozók számának csökkentését, az uniós projektek felülvizsgálatát, a gazdaság kifehérítését és a hatékonyabb adóbeszedést. Itt jegyzem meg, hogy elméletileg a Széll Kálmán-tervben felvázolt makrogazdasági pálya és szerkezeti intézkedések kielégíthetnék azt a követelményrendszert, amely alapján az IMF egy sor országnak már nyújtott hitelt. Ehhez nagyjából száz százalékig teljesíteni kellene a meghirdetett elképzeléseket.

Azonban jelentős elmaradás mutatkozik a nagy „átalakításoknál”, s miután az IMF „áll jót” helyettünk a neki kölcsönzőknél, ezért cserébe lehetnek is igényei.

Mindenesetre az úgynevezett alternatív tárgyalási javaslat megküldése előtt – tizenegy hónapig – rajtunk volt a sor, most már az IMF-en is múlik a vásár.

magyarhirlap.hu - Szajlai Csaba

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Egészség (50) Rejtőzködő magyarország (168) Alámerült atlantiszom (142) Kultúra (6) Tv fotel (65) Szépségápolás (15) Mondom a magamét (6463) Flag gondolja (33) Autómánia (61) Vetítő (30) Történelem (15) Titkok és talányok (12) Irodalmi kávéház (516) Gazdaság (669) Politika (1581) Gasztronómia (539) Életmód (1) Belföld (8) Heti lámpás (260) Mozi világ (440) Nagyvilág (1304) Emberi kapcsolatok (36) Sport (729) Mozaik (83) Jobbegyenes (2483) Tereb (142)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>