Ma 2023 december 11. Árpád napja van. Holnap Gabriella napja lesz.
ca02495128f2d91cf2ba383acab16232.jpg

Így lesz szexi a közgazdaságtan

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Most akkor mi tanítjuk válságkezelésre Európát vagy rosszabbul élünk? A CEU kutatói bebizonyítják, hogy a számok nem hazudnak, és hogy a közgazdaságtan nem feltétlen olyan bonyolult.

A gazdasági tények világos és szakszerű megvilágítása miatt indult el a Közép-Európai Egyetem kezdeményezése: a ]]>Defacto]]> portál. Szeidl Ádám és Koren Miklós kutatók szerint emelni kell a közgazdasági gondolkodás színvonalát, mert nonszensz, hogy ugyanazon tényadatokból - általában politikai hovatartozás mentén - ellentétes következtetéseket vonnak le.

A CEU kutatói tehát szellemi elemózsiát adnak a 10 millió közgazdásznak, a Defactón vizuálisan megjelenített és könnyen emészthető formában fognak adatokat közölni és - főleg - értelmezni.

Blogjukon például rendszeresen feldolgoznak egy-egy kurrens közgazdasági témát. Mint Szeidl elmondta, Korennel közös kutatásuk is elérhető lesz például, így kereshető lesz a teljes magyar közbeszerzési adatbázis (200 ezer szövegfájlt kellett átfésülniük).

A Defacto grafikonrajzolóival nyolc fontos adatot tudunk megnézni, a magyar munkanélküliségi adat vagy infláció összevethető a V4-ek átlagával valamint az uniós átlaggal is. A visegrádi országok átlagára kattintva a grafikon részletesen megmutatja, hol tartunk a régiós rangsorban. A jól kezelhető adathalmazból bárki gyorsan és könnyen fogyasztható adatokat és ismereteket szerezhet, a kutatók jegyzetekkel egészítették ki a táblákat, hogy azokat könnyebben értelmezhessék a hobbiközgazdászok is. Nemcsak újságírók számára hasznos az oldal. Egy-egy adatsort ráadásul meg is oszthatunk Facebook-on, Google+-on, Tumblren és Twitteren.

Az összehasonlíthatóság kedvéért az adatokat euróban számolják, az árfolyam ebből a szempontból mindegy, mert a külön erre a site-ra írt program automatikusan veszi az adatokat az Eurostattól.

Zsiborás Gergő - ]]>http://forbes.blog.hu]]>

]]>]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nagyvilág (1309) Életmód (1) Kultúra (6) Egészség (50) Belföld (10) Autómánia (61) Sport (729) Alámerült atlantiszom (142) Rejtőzködő magyarország (168) Gazdaság (694) Jobbegyenes (2724) Heti lámpás (282) Vetítő (30) Nézőpont (1) Irodalmi kávéház (531) Emberi kapcsolatok (36) Titkok és talányok (12) Flag gondolja (34) Tv fotel (65) Mozaik (83) Mozi világ (440) Gasztronómia (539) Tereb (146) Politika (1581) Mondom a magamét (7267) Szépségápolás (15) Történelem (16)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>