Ma 2023 március 26. Emánuel napja van. Holnap Hajnalka napja lesz.
6b19d2f6f66541850971f46a36c20ebf.jpg

Élet Simor után

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Akik azzal riogattak, hogy a márciusi elnökváltás a Magyar Nemzeti Banknál agresszív monetáris lazítást fog eredményezni, nagyot tévedtek. Nem lett semmi azokból a jóslatokból, hogy az új jegybanki politika romba dönti a forintot, elriasztja a befektetőket, és elégeti a devizatartalékokat.

Helyette két hónap komoly szakmai munkája eredményeképpen megszületett a ]]>növekedési hitelprogram]]>, amelyet az MNB-nél mostanra véglegesítettek. A lehetőség jól mutatja, hogy minden híresztelés ellenére maradt még mozgástér a gazdaság ösztönzésére. Ráadásul sikerült olyan megoldást találni, hogy a cégek mellett a bankok is érdekeltek legyenek a részvételben. Ezt mi sem mutatja jobban annál, mint hogy a legújabb hírek szerint a pénzintézetek kétharmadát bevonják a programba.

A jegybanki konstrukció lényege az, hogy a hazai kis- és közepes vállalkozásokat (kkv) maximum 2,5 százalékos kamattal juttatják hitelhez. A ráta úgy tud ilyen alacsony lenni, hogy az MNB ingyen biztosít forrást a kölcsönöket folyósító kereskedelmi bankoknak 500 milliárd forint értékben. Ilyen módon azok a hazai vállalkozások, amelyek eddig több mint tíz százalékon finanszírozták magukat, nagyjából negyedannyiért igényelhetnek pénzt fejlesztésekre vagy a devizahitelük kiváltására. Ez segít abban, hogy felvegyék a versenyt azokkal a külföldi versenytársakkal, amelyek anyavállalataikon keresztül két-három százalékos kamattal jutottak devizaforráshoz. Üzenetértéke van annak, hogy az MNB előnyben részesíti a kisebb pénzintézeteket, ezek körében tapasztalt ugyanis nagyobb hajlandóságot a kkv-k hitelezésére.

Az MNB által kidolgozott megoldásnak van még egy nagyon fontos eleme: a kötvényállomány mértékének csökkentése 3600 milliárd forintra. Ezekre a kötvényekre a jegybank az alapkamatnak megfelelő rátát fizet, amely jelenleg a sorozatos csökkentések után még mindig 4,75 százalék. Könnyű belátni, hogy a bankoknak kényelmesebb a gyakorlatilag kockázatmentes eszközben tartani fölös forrásaikat, mint ennél kisebb rátán kihelyezni a pénzt a gazdaságba, számolva a vállalkozások fizetési nehézségeivel. Ennek a dilemmának a feloldása a legnagyobb kihívás, ami a központi pénzintézetre vár azért, hogy a hitelezést valóban élénkíteni tudja. Felvetődött, hogy a kéthetes kötvényt betétté alakítják, és ezzel a befektetők egy meghatározott köre előtt bezárnák a lehetőséget. Erről a közeljövőben dönt a monetáris tanács.

Az összes kérdésre nincs még meg a válasz, de végre elkezdődött Magyarországon is az a jegybanki politika, amelyet a világ nagy központi bankjai már jó ideje alkalmaznak a válság hatásainak tompítására. Az MNB előző vezetőségétől azt hallottuk, hogy kockázatos lenne a külföldi példákat követni. Az első eredmények azonban azt mutatják, hogy Simor András volt jegybankelnök és csapata igen rosszul mérte fel a helyzetet. Az új hitelprogramnak köszönhetően ugyanis sorra módosítják felfelé az elemzők a Magyarországra vonatkozó előrejelzéseiket. Akik eddig recessziót vártak idénre, most a bruttó hazai termék (GDP) egyszázalékos növekedését sem tartják kizártnak. Az első eredmények tehát már látszanak. Átütő erejű változásokra ennek ellenére nem szabad számítani, a Nagy-Britanniában tavaly bevezetett hasonló jellegű program tapasztalatai ugyanis visszafogott javulást jeleznek. A mérsékelt, de határozottan kedvező hatás így is több, mint amiről egy vállalkozó a Simor-éra alatt álmodhatott volna. Ha pedig az MNB-nél a továbbiakban is olyan ütemben folyik a munka, mint az első két hónapban, annak hatása garantáltan nagyobb lesz a növekedési programtól remélt GDP-arányos 0,7 százaléknál.

Nagy Vajda Zsuzsa - mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozi világ (440) Kultúra (6) Tereb (142) Tv fotel (65) Belföld (8) Autómánia (61) Egészség (50) Politika (1581) Sport (729) Történelem (15) Életmód (1) Emberi kapcsolatok (36) Heti lámpás (261) Vetítő (30) Flag gondolja (33) Titkok és talányok (12) Gasztronómia (539) Jobbegyenes (2574) Nagyvilág (1306) Irodalmi kávéház (518) Gazdaság (676) Rejtőzködő magyarország (168) Szépségápolás (15) Alámerült atlantiszom (142) Mozaik (83) Mondom a magamét (6701)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>