Ma 2024 július 24. Kinga, Kincső napja van. Holnap Kristóf, Jakab napja lesz.
images.jpg

Boros Imre: Az eszme legyőzte az észt

Flag

Szöveg méret

1
Átlag: 1 (1 szavazat)

Magukat konzervatívként nyilvántartó korábbi jobboldali kormányokban szolgálatot teljesítő volt állami vezetők, miniszterek találkoztak titokban, köztük egy korábbi államfő is.

Konspiratív módon jöttek össze megbeszélésre. Az eset kétféleképpen is furcsa. Miért kell manapság – és 1990 óta általában – konspiratív találkozásokat szervezni? Kiknek a sajátja a folyamatos titokzatoskodás? A találkozóról pedig véletlenül egy mindennek, csak konzervatívnak nem nevezhető hírportál tudósított.

Ezek szerint ezekben a körökben kevésbé sikerült a konspiráció, vagy tudatos volt a kiszivárogtatás? A másik hír az elsővel személyi összetételét illetően részben ölelkező. A Magyar Tudományos Akadémia közgazdasági szakosztályának tudósai tiltakozásuknak adtak hangot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványain keresztül folytatott közgazdasági képzés ellen. Itt is, ott is arcukat mutatták a magukat konzervatívnak nevező személyek. (Érdekességként említem: Bokros Lajos is konzervatívnak vallotta magát, amikor a szintén „konzervatív” Dávid Ibolya jóvoltából mandátumot nyert az Európai Parlamentbe, noha soha nem volt tagja egyetlen jobboldali kormánynak sem – viszont a két hírben szereplő személyek igen.) A jelenség rávilágít a rendszerváltás sokszorosan ellentmondásos voltára. A két hír kapcsán azonban sok minden érthetőbbé válik az elmúlt két évtized történéseiből. S ahhoz is hozzájárul, hogy az agyak gyorsan tisztuljanak.

Mást vártunk a rendszerváltástól, mint ami abból lett, efelől semmi kétség. A folyamat hajnalán az egyik konzervatívnak mondott személy és az általa vezetett Alkotmánybíróság elkaszálta azt a törvényjavaslatot, amely megnyithatta volna az útját a kommunista rezsim elszámoltathatóságának, amiből aztán semmi sem lett, szemben azzal, ami elszámoltatásként 1945 és 1963 között végbement. Megalapozódott a vérgőzös diktatúrák megítélése közötti, azóta is feldolgozatlan kettős mérce, van elfogadhatatlan és bocsánatos diktatúra. Az utóbbi a kommunizmus. A két konzervatív jegybankelnök közül az egyik a rendszerváltás hajnalán járult hozzá a kamatok egekbe emeléséhez. A másik ezt a forint árfolyamának szétbombázásával is megtoldotta. A nemzetgazdasági károk tízezermilliárdnyi forintban mérhetők. Kevés, az övékénél „konzervatívabb” életpályát tudnék elképzelni. A találkozó közgazdász tagjai csatlakoztak az MNB által folytatott oktatási tevékenység ellen támadókhoz, így szolgáltatva örömet a semmiképpen nem konzervatív akadémiai társaiknak.

Nyilvánvaló, hogy mi nem tetszik az efféle „konzervatívoknak” és neoliberálisoknak, illetve a kórusuknak. Az a gazdaságpolitikai gyakorlat, amit az ország fél évtizede folytat, és ami a sír széléről visszahozott bennünket a jövő lehetőségeinek megragadásához. Amit kénytelenek mára a világ liberálisai is hellyel-közzel elismerni. Főként az nem tetszik nekik, hogy ennek a gyakorlatnak a fogásait immár valahol oktatják is, sőt folyamatban van ennek a nézetrendszernek az önálló közgazdasági iskolává történő gyúrása is. Megdönthetetlennek hitt neoliberális, monetarista eszmerendszerük meghaladását látják ebben, ami a hazai akadémiai körökben és a felsőoktatás legkülönbözőbb műhelyeiben még ma is kizárólagossággal rendelkezik.

A liberálisokról köztudott, hogy gyűlölik a monopolhelyzeteket. Kivételt csak akkor tesznek, ha saját monopóliumuk kerül veszélybe, mint most is, mert azt nagyon is kedvelik. Ijedelmükben a „konzervatívokkal” karöltve segítségül hívják a közgazdasági tudás vagy nem tudás kérdésében akadémiai felkent illetékességgel rendelkező, gyakorlatilag eszdéesz zárványként működő akadémiai akkreditációs félisteneket, hogy mondjanak ítéletet. Mondják ki, hogy az államnak káros beavatkozni a piaci folyamatokba, mert a piac a legjobb szabályozó. Mondják ki, hogy a gazdaság működésének sikerét nem azon kell mérni, hogy mennyi jövedelmet juttat a magyaroknak, hanem továbbra is azon, hogy mennyit termel, függetlenül attól, hogy az milyen zsebekbe jut. Mondják ki: az igazi közgazdasági tudás a haza versenyképességéről az, ha a hazai bérek alacsonyak. Maradjon homályban továbbra is, hogy ez kinek a versenyképessége. Az a jó, ha a többletértéket külföldi tulajdonú cégek állítják elő, függetlenül attól, hogy ezek az értékek milyen zsebekbe kerülnek. Mondják ki: az a jó, ha a hazai gazdaságot a külföldi exportmultik mozgatják, ha a gazdaság növekedése kizárólag exportvezérelt. Mondják ki: a külföldi cégek letelepedését továbbra is milliárdokkal kell támogatni, ami viszont nem jár a hazai cégeknek. Az a helyes, ha a külföldi cégek nem fizetnek adót, vagy csak szimbolikus összeget. Mondják ki újra és újra mindazt, ami a sikeres hazai gyakorlatban már megbukott. Mondják ki, hogy ennek ellenére minden káros, ami a sikereket létrehozta.

Hosszan lehetne a sort tovább folytatni, de talán a lényeg már így is kiviláglik. Az is világos, hogy a titkos találkozóra gyűlő „konzervatívok” mit keresnek ebben a kánonban. Ők is részesei voltak hivatali működésük alatt „konzervatívként” a kánonnak, most meg fájlalják, hogy más szelek fújnak, olyanok, amelyek az őket takaró port elsöprik. Az alternatív közgazdasági képzés pedig azért fájó pont, mert elveszi a reményt tőlük, hogy a mai gazdaságpolitika és az ezt taglaló tanítás nem más, csak egy múló fejfájás.

Így van ez, amikor az eszme legyőzi az észt és maga alá söpri még a tisztességet is.

Boros Imre]]> - www.magyarhirlap.hu]]>

Tisztelt olvasók!
Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Politika (1582) Vetítő (30) Gazdaság (713) Rejtőzködő magyarország (168) Heti lámpás (322) Belföld (11) Kultúra (9) Autómánia (61) Mozaik (83) Jobbegyenes (2825) Emberi kapcsolatok (36) Titkok és talányok (12) Flag gondolja (36) Mondom a magamét (7731) Sport (729) Egészség (50) Tv fotel (65) Alámerült atlantiszom (142) Életmód (1) Nézőpont (1) Mozi világ (440) Tereb (146) Történelem (18) Nagyvilág (1310) Szépségápolás (15) Gasztronómia (539) Irodalmi kávéház (537)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>