Ma 2024 július 20. Illés napja van. Holnap Dániel, Daniella napja lesz.
Bogár László: Hat hét hit

Bogár László: Hat hét hit

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Az ember szeretné megérteni a világot. - Olvassák el, nagyszerű!
Az ember szeretné megérteni a világot, és ezért igyekszik megfejteni a világ történéseinek ok-okozati láncolatait.

„A magyar társadalom eddigi reakciói inkább a pozitív önbeteljesítő jóslat mentén formálódnak. Hisz, hinni akar abban, hogy normakövető fegyelmezettséggel a járvány leküzdhető, és a társadalmi, gazdasági nehézségek is kezelhetők lesznek.

Hat hét hit, és hat. Valamikor a hetvenes évek során ez volt az egyik legismertebb reklámszlogen. Termékmegjelölés nélkül legyen elég annyi, hogy egy szer reklámjáról volt szó, amely az ígéret szerint egy hathetes kúrát követően hozza meg a várva várt eredményt.

És mivel hat hete, hogy Magyarországon regisztrálták a koronavírussal fertőzött első beteget, érdemes elgondolkodni azon, hogy vajon milyen hit mozgatta az elmúlt hat hét során a magyar társadalmat, hogy vajon hat-e hat hét után is ez a hit.

Bár a magyar nyelv játékos hajlékonysága kicsit humorba viszi át a kérdést, nagyon is fontos összefüggésről van szó, amit érdemes legalább annyira komolyan venni, mint magát a vírust. Már csak azért is, mert a vírus és különösen a pusztító társadalmi, gazdasági következmények kezelése nagy mértékben éppen azoktól a társadalom-lélektani mintázatoktól függ, amelyek e kérdés mögött felsejlenek.

Az ember szeretné megérteni a világot, és ezért igyekszik megfejteni a világ történéseinek ok-okozati láncolatait. Nyilván azért, mert azt reméli, hogy ha ezeket megérti, akkor helyesen fog cselekedni.

Az okság és okosság hasonló hangzása abból a feltételezésünkből ered, hogy az az okos, aki ismeri az okokat, az okosság tehát az okság megismerésére épül. Régóta sejtjük azonban, hogy ez a hatás nem egyoldalú. Az ember tehát az okok megismerésére tett erőfeszítései során nem egyszerűen »objektív« külső megfigyelője, hanem – akár tud róla, akár nem – aktív alakítója is e számára külső(nek látszó) történéseknek.

És ez azért van így, mert az emberben mindig létezik egy előzetes feltevés arról, hogy amit megismerni és alakítani igyekszik, az mi is valójában. És ez a hit, ha sokszor észrevétlenül is, de szimbolikus létezőből valóságos anyagi-fizikai létezővé válik.

A hétköznapok során ezt nagyon leegyszerűsítve önbeteljesítő jóslatnak szoktuk nevezni.”

Az eredeti, teljes írást ]]>itt olvashatja el]]>.

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Rejtőzködő magyarország (168) Tereb (146) Flag gondolja (36) Alámerült atlantiszom (142) Gazdaság (713) Mondom a magamét (7719) Nagyvilág (1310) Irodalmi kávéház (537) Mozaik (83) Autómánia (61) Politika (1582) Szépségápolás (15) Titkok és talányok (12) Jobbegyenes (2825) Emberi kapcsolatok (36) Kultúra (9) Történelem (18) Nézőpont (1) Belföld (11) Egészség (50) Vetítő (30) Életmód (1) Mozi világ (440) Tv fotel (65) Gasztronómia (539) Sport (729) Heti lámpás (322)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>