Ma 2020 február 28. Elemér napja van. Holnap Anonymus napja lesz.
Nini, ki került elő?

Nini, ki került elő?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve
Mindig jobbat vár az ember...
A populisták érzékelik azt a kihívást is a klímapolitika felől, hogy az valami más végső veszélyt állít a középpontba, mint az általuk erőltetett agenda.

„A jobboldali populizmus ellenállása a klímapolitikával szemben sokkal inkább politikai, ideológiai alapon magyarázható, és ez rávilágít arra is, hogy a  Fidesz számára miért vált a klímaváltozás központi témává.  A párt általában is sokkal erősebb a politikai-ideológiai háborúk területén, mint a tényleges társadalmi érdekképviselet vagy a gazdasági magyarázatok szférájában, és egyfajta magyar, vagy legalábbis közép-kelet-európai specifikumként Orbán igyekszik a klímaváltozás elleni küzdelmet afféle nyugati, úri huncutságként beállítani, amely akadályozza a fejlődésünket és szemben áll az ország javát szolgáló iparosítási politikával (ami éppen egybeesik a német autógyártók érdekeivel).

Ebben az olvasatban a klímapolitika a gazdasági lemaradásunkat konzerválni óhajtó neokolonialista program, amely történelmi igazságtalanságok helyrebillentését akadályozza. A jobboldali populisták ráadásul, Orbántól Boris Johnsonig szeretik magukat és politikájukat egyfajta plebejus, az egyszerű emberek érdekeit szolgáló mozgalomként beállítani, szemben a globális elitek valóságtól elrugaszkodott szakértőivel és politikusaival. (Miközben persze Orbán politikája következetesen a felső-középosztály elitjét és annak kiváltságait szolgálja az átlagemberekkel szemben, és Boris Johnson életútja a brit elit elitjéé, a családi hátterétől az Eton College-en és Cambridge-en át a The Daily Telegraph és a The Spectator szerkesztéséig.)

A klímaváltozás kérdése a közelmúltig az átlagember számára nehezen érthető, a szakértők által vitatott, távoli, bonyolult kérdés volt, mi sem tűnik könnyebbnek, mint elitellenes hangulatkeltéssel az elitek ármánykodásaként beállítani. Ez a helyzet épp a szemünk láttára változik meg, ahogy a klímaváltozás betör a mindennapi életünkbe, és éppen ez lehet az egyik magyarázata annak az erőfeszítésnek, amivel a populista jobboldal a kérdést megpróbálja agresszíven visszatuszkolni a korábbi státuszába.

Végezetül a klímaváltozás mint globális jelenség, eleve valami gyanús, kozmopolita dolog, mint bármi, ami a nemzetállami kereteken túlnyúlik. Globális jellegénél fogva ráadásul a megoldás eleve csak a nemzetállami kereteken túl lehetséges, az ezzel kapcsolatos politikai program tehát szükségképpen kikezdi a nemzetállam mindenek felettiségét hirdető politikát. Kötelező, nemzetközi szabályokat, az egyes országok kormányainak kezét megkötő vállalásokat és kötelezettségeket, kooperációt igényel – épp azt, ami a szuverenitást zászlóra tűző jobboldali populizmus számára maga az ördögi világuralom.

A populisták érzékelik azt a kihívást is a klímapolitika felől, hogy az valami más végső veszélyt állít a középpontba, mint az általuk erőltetett agenda: a tömeges migráció, a multikulturalizmus térnyerése vagy a nemzetállam leépülése. A jobboldali populizmus stratégái felismerték a veszélyt, ami a progresszív politikai erők számára lehetőségként, hogy ma ez a két döntő narratíva küzd egymással a politikai diskurzus meghatározására!”

Az eredeti, teljes írást ]]>itt olvashatja el]]>.

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Belföld (5) Mozaik (42) Nagyvilág (1446) Politika (1571) Autómánia (61) Életmód (1) Kultúra (4) Tereb (139) Irodalmi kávéház (480) Emberi kapcsolatok (36) Gazdaság (640) Szépségápolás (15) Rejtőzködő magyarország (171) Tv fotel (65) Vetítő (37) Flag gondolja (33) Heti lámpás (232) Alámerült atlantiszom (142) Történelem (13) Gasztronómia (539) Sport (729) Mondom a magamét (4340) Egészség (50) Jobbegyenes (1695) Mozi világ (440)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>