Ma 2020 október 24. Salamon napja van. Holnap Blanka, Bianka napja lesz.
Déja vu

Déja vu

Flag

Szöveg méret

4
Átlag: 4 (1 szavazat)
Bohár Dani ismét remekelt! Olvassák el!

A pillanat, az érzés, amit már átéltünk.

2015 szeptemberében ostrom alatt állt a magyar határ. Ez volt az az év, amikor több mint 1 300 000 migráns érkezett az Európai Unióba, a duplája az egy évvel korábbi adatoknak. A balkáni útvonalnak köszönhetően Magyarország érintett volt a soha nem látott migrációs válságban. 2015 szeptemberében és októberében már naponta 8000 idegen lépte át a magyar határt.

És akkor ott van a röszkei csata. A képsorok, amelyek minden ember retinájába beleégtek. 2015. szeptember 15-én hatályba lépett a jogi és műszaki határzár. A magyar kormány kőkemény migrációs politikájába az illegális bevándorlók nem igazán törődtek bele és egy utolsó nagy rohamot vezényeltek országunk határára Röszkénél. Az összecsapásban több száz ember megsérült. A migránsok közül többen is saját gyermeküket használták élő pajzsként, a békésnek egyáltalán nem nevezhető idegenek köveket dobáltak a magyar rendőrökre és honvédekre, akik professzionálisan végezték a munkájukat. A Röszke és Horgos közti zavargás egyik főszereplője Ahmed Hamed, vagy ismertebb nevén Ahmed H. volt.

A röszkei csata, a Keleti pályaudvar környéki felfordulás, és az M1-es autópályán vonuló migránsok által okozott áldatlan állapotok uralták Magyarországot, amelyek a kerítés felépítése után megszűntek. Egy darabig.

2016-ban, 2017-ben és 2018-ban is állandó volt a migrációs nyomás Magyarország déli szakaszán, azonban az illegális határátlépések kísérlete már nagyságrendekkel kisebb volt, mint az említett 2015-ös évben. 2019 év végére azonban ismét megváltozott a helyzet. Miközben ezeket a sorokat írom, éppen Magyarkanizsán, a Vajdaságban vagyok. A Szerbia északi részén található magyarlakta település évek óta a migránsok egyik legfontosabb gócpontja, innen indulnak el a magyar határ irányába. Néhány percet beszélgettem a település migránsügyi válságstábjának vezetőjével (igen, szükség van itt ilyenre), aki elmondta, hogy az utóbbi 3 hét eseményei egyre jobban emlékeztetik a 2015-ös évre. 2015-ben Magyarkanizsa központja tele volt bevándorlókkal, most újra ez a helyzet, sőt a migránsoknak már bejáratott menedékeik vannak, ahol meghúzzák magukat. Ilyen például a régi vasútállomás épülete és a város szélén található erdő. A 8000 lakosú Magyarkanizsán állandó jelleggel körülbelül 600 bevándorló tartózkodik, ami a lakosság számához mérve sok. Nem csoda, hogy a település lakói belefáradtak az állandó félelembe, amit az idegenek okoznak.

A bevándorlók Magyarkanizsán összegyűlnek, majd elindulnak Horgos és Martonos irányába a magyar határhoz. Mindent bevetnek, hogy átjussanak a kerítésen. Van, aki csónakot vásárol egy magyarkanizsai üzletben és a Tiszán próbálkozik. Akad, aki alagutat ás, más átvágja a határzárat, de van olyan is, aki megpróbálja átmászni azt.

A tavalyi évben átlagosan 17 illegális bevándorlót fogtak meg a magyar rendőrök vagy honvédek, ez a szám az idei évben már 37, és ami a rémisztő az egészben, hogy ez a 20-as emelkedés az elmúlt 3 hétben történt, vagyis volt olyan nap, amikor 110 ember akadt fent a magyar határvédelmi szerveken. Tavaly 17, most 110 – érezzük a különbséget?!

Ne csak az átlagolt számokat nézzük! Tavaly összesen 6000 illegális határsértést regisztráltak a magyar szervek, ez a szám idén november végig 13 200 és ennek a számnak is a többsége az utóbbi pár hétben.

A migrációs nyomás tehát fokozódik a déli határon, a déja vu érzése nemcsak nálam jelentkezett, aki annak idején sokat járt a határtól délre, hanem a magyarkanizsai emberekben is. A migrációs helyzetre vetített globális folyamatokat elnézve pedig érezhető, hogy készül valami. ]]>Múlt héten már beszámoltam a boszniai tapasztalataimról.]]> Látjuk, hogy nem sokkal jobb a helyzet Szerbiában se, ahogy válságos a görög szigetek helyzete is, ahol bevándorlók százezrei torlódtak fel. Arról pedig nem is beszélve, hogy Törökországban jelenleg 4 000 000 ember vár arra, hogy nyissák meg a kapukat és indulhasson Európa irányába.

A számokat és folyamatokat elnézve nem túl fényes a jövő a bevándorlást tekintve – ezt mindenki láthatja, aki képes összetett gondolkodásra. Ennek ellenére Gréczy Zsolt a parlamentben csak nyeglén visszakérdezett: van fokozódó migránsnyomás?

Nemcsak Gréczynek, hanem az egész Demokratikus Koalíciónak jelezném, hogy igen! Van! Szóval Gyurcsány kezdhet megágyazni, 2015 után újra be tud fogadni szíreket és afgánokat. Persze szigorúan csak a fotók, illetve a nemzetközi sajtó kedvéért. Ja, lehet, hogy most már egy vlog is készül belőle.

Bohár Dániel - ]]>www.888.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gazdaság (653) Politika (1571) Sport (729) Autómánia (61) Irodalmi kávéház (491) Mondom a magamét (4871) Történelem (14) Flag gondolja (33) Heti lámpás (244) Tereb (140) Kultúra (6) Rejtőzködő magyarország (171) Emberi kapcsolatok (36) Egészség (50) Alámerült atlantiszom (142) Mozaik (83) Jobbegyenes (1874) Mozi világ (440) Vetítő (37) Életmód (1) Nagyvilág (1452) Belföld (5) Gasztronómia (539) Titkok és talányok (12) Tv fotel (65) Szépségápolás (15)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>