Ma 2021 február 27. Ákos, Bátor napja van. Holnap Elemér napja lesz.
Csoda történt Brüsszelben!

Csoda történt Brüsszelben!

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve
Szomorúságot érzek, a szívem mélyén...

És mindenki nagyon elégedett eddig, de a brit parlament még keresztbe tehet a megállapodásnak.

Aláírták az új megállapodást az Egyesült Királyság rendezett európai uniós kiválásának feltételeiről a tagországok vezetőinek csúcstalálkozóján csütörtökön Brüsszelben.

A jogilag kötelező érvényű egyezmény mellett elfogadták a jövőbeli viszonyrendszer körvonalait felvázoló, módosított politikai nyilatkozatot is, miután csütörtök délelőtt egyetértésre jutottak a felek tárgyalódelegációi.

A bennmaradó tagállamok által jóváhagyott zárónyilatkozatban nincs szó az október 31-re tervezett kilépési határidő meghosszabbításáról.

A kiválási megállapodás ezután a londoni törvényhozás, illetve az Európai Parlament elé kerül jóváhagyásra. Előbbiben a szavazás kimenetele közel sem egyértelmű, sőt sokak szerint az elutasítás tűnik egyelőre valószínűbbnek.

Ezzel szemben Boris Johnson bizakodó. A brit kormányfő biztos abban, hogy a brit parlament alsóháza támogatni fogja az Egyesült Királyság rendezett európai uniós kiválását biztosító új megállapodást. A brit parlament alsóháza szombaton szavaz az új megállapodásról.

Egészen biztos vagyok abban, ha a parlamenti kollégáim megvizsgálják a megállapodást, meg akarják majd szavazni azt

– mondta a brit miniszterelnök Brüsszelben.

Az egyezség lehetőséget biztosít a brit parlament alsóházának tagjai számára, hogy szavazatukkal ők is kifejezzék a választók demokratikus akaratát, „ahogyan azt már többször megtettük a Brexit lezárása érdekében” – fogalmazott. „Nem hiszem, hogy bármi hátráltathatja a kilépést”, amely az október 31-i határidővel megtörténhet – mondta Johnson.

A megállapodás aláírása után Johnson mellett több vezető is megszólalt. Az ír miniszterelnök szerint Írország célkitűzései teljesültek, hiszen az elfogadott megállapodás szerint nem lesz szigorú határellenőrzés a brit-EU-s határokon. Varadkar nyilatkozatában üdvözölte a megállapodás egyhangú elfogadását, amelyhez Írország is hozzájárult. Az uniós szabályozás teljes körű brit alkalmazásáról korábban 2020 végéig tervezett, határozott idejű átmeneti időszak további, 2022-ig tartó meghosszabbítására is sor kerülhet – közölte. „Vegyes érzések kavarognak bennem, sajnálom, hogy Nagy-Britannia elhagyja az Európai Uniót” – fogalmazott. Az EU nagyon szoros kapcsolatokat kíván ápolni Londonnal, és mindig lesz hely az Egyesült Királyság számára, ha egyszer úgy dönt, hogy vissza szeretne térni – tette hozzá.

Ratifikációja esetén jogbiztonságot teremt a várható zavarok terén az Egyesült Királyság rendezett európai uniós kiválásának feltételeiről elfogadott új megállapodás

– jelentette ki az Európai Bizottság leköszönő elnöke csütörtök este Brüsszelben. Az EU-csúcstalálkozón elfogadott módosított politikai nyilatkozat ambiciózus szabadkereskedelmi egyezményt vázol fel a jövőben a felek között, zéró vámokkal és kvótákkal, egyenlő versenyfeltételekkel – közölte Jean-Claude Juncker az ülés első szakaszát lezáró sajtótájékoztatón.

Amiről megegyeztünk, több mint egy megállapodás. Ez a jogi szöveg az Ír-sziget békéjének és stabilitásának megőrzését, és körülbelül 4,5 millió ember jogainak védelmét célozza

– fogalmazott.

Donald Tusk, az Európai Tanács leköszönő elnöke szerint az új megállapodás lehetővé teszi a káosz és a konfliktusok elkerülését a felek között. Donald Tusk erről a csütörtöki brüsszeli EU-csúcstalálkozó első szakaszának lezárását követően beszélt, kiemelve, úgy néz ki, hogy közel van már a folyamat vége. Hozzátette, a megegyezést az tette lehetővé, hogy az Európai Bizottság és Írország egyaránt pozitívan értékelte a tervezetet, Boris Johnson brit kormányfő pedig elfogadta, hogy vámellenőrzések lesznek bizonyos észak-írországi áruforgalmi beléptető pontokon.

Őszintén szólva szomorúságot érzek, a szívem mélyén mindig is maradáspárti leszek, és remélem, hogy brit barátaink egy napon a visszatérés mellett döntenek, az ajtónk mindig nyitva fog állni

– fogalmazott.

Mindeközben az is kiderült, hogy Michel Barnier lesz az Európai Unió főtárgyalója az Egyesült Királysággal kialakítandó jövőbeli viszonyrendszerről szóló egyeztetéseken, miután a szigetország kilép a közösségből – erről ő maga számolt be a csütörtöki brüsszeli EU-csúcstalálkozón. Az EU Brexit-ügyi főtárgyalója azt közölte, hogy felkérést kapott Ursula von der Leyentől, az Európai Bizottság megválasztott elnökétől, hogy maradjon a posztján egy újabb évig, amennyiben sikerül ratifikálni a csütörtökön aláírt megállapodást a brit kilépés feltételeiről.

Kiemelte, hogy az egyezség biztosítja a belső piac integritását és megelőzi a kemény határok visszaállítását az Ír-szigeten. Hozzátette, a tárgyalások során soha nem akart a döntésük miatt „bosszút állni” a briteken, mindig is tisztelni fogja az Egyesült Királyságot, illetve hálás lesz a szigetországnak, amely a jövőben is fontos gazdasági partnere, barátja és szövetségese lesz az Európai Uniónak.

Horváth József György - ]]>www.888.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Alámerült atlantiszom (142) Sport (729) Vetítő (37) Titkok és talányok (12) Egészség (50) Kultúra (6) Történelem (14) Heti lámpás (252) Politika (1574) Tereb (140) Irodalmi kávéház (505) Mozaik (83) Jobbegyenes (1968) Tv fotel (65) Belföld (6) Nagyvilág (1454) Életmód (1) Gasztronómia (539) Flag gondolja (33) Emberi kapcsolatok (36) Autómánia (61) Mozi világ (440) Szépségápolás (15) Rejtőzködő magyarország (171) Mondom a magamét (5131) Gazdaság (657)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>