Ma 2024 március 29. Aguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.
b3e5a9c68e136764a55aeee851153f1a.jpg

EB - fotel: A harmadik kör konzekvenciái

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Végetértek a csoportküzdelmek a labdarúgó Európa Bajnokságon. Ma már elkezdődnek a vélhetően óriási izgalmakat és drámákat hozó negyeddöntők. Magyar szempontból sajnos gyászosra sikerült az utolsó csoportkör, hiszen egy hatalmas baki miatt Kassainak és az egész magyar játékvezetői teamnek megköszönték a munkáját. Lássuk milyen volt a zárókör!

A csoport

Görögország továbbjutott az A-csoportból, miután 1-0-ra verte a végig fölényben játszó oroszokat. A másik meccsen a csehek legyőzték a lengyeleket, így ők a másik negyeddöntősök.

A 2004-ben Európa-bajnok görög együttes nyolc évvel ezelőtti bravúrsorozatát és játékát idézve győzött, ugyanis jobbára csúszva-mászva, hősiesen védekezett, miután közvetlenül a szünet előtt egy védelmi hibát kihasználva Karagunisz megszerezte a vezetést.

Az első helyen a hatpontos csehek jutottak tovább, s így a B csoport második helyezettjével találkoznak majd, míg a négy ponttal második görögök a B jelű kvartett győztesével csapnak össze a négy közé jutásért.

Görögország-Oroszország 1-0 (1-0)
Varsó, 52 000 néző, v.: Jonas Eriksson (svéd)
gólszerző: Karagunisz (45+2.)
sárga lap: Karagunisz (61.), illetve Zsirkov (69.), Dzagojev (70.), Pogrebnyak (90.)

Görögország: Szifakisz - Toroszidisz, Papasztatopulosz, K. Papadopulosz, Cavelasz - Kacuranisz, Maniatisz - Szalpingidisz (Ninisz, 83.), Karagunisz (Makosz, 67.), Szamarasz - Gekasz (Holebas, 64.)

Oroszország:Malafejev - Anjukov (Izmajlov, 81.), Berezuckij, Ignasevics, Zsirkov - Sirokov, Gyenyiszov, Glusakov (Pogrebnyak, 72.) - Dzagojev, Kerzsakov (Pavljucsenko, a szünetben), Arsavin

A csehek bejutottak a negyeddöntőbe, mivel egygólos győzelmet arattak a lengyelek felett az A-csoport harmadik fordulójában. A csoport másik mérkőzésén a görögök 1-0-ra verték az oroszokat, így a lengyelek mellett utóbbi együttes kényszerült búcsúzni a további küzdelmektől.

Csehország-Lengyelország 1-0 (0-0)
Wroclaw, 42 ezer néző, v.: Craig Thomson (skót)
gólszerző: Jiracek (72.)
sárga lap: Limbersky (12.), Plasil (87.), Pekhart (93.), illetve Murawski (23.), Polanski (48.), Wasilewski (61.), Blaszczykowski (87.), Perquis (90.)

Csehország: Cech - Gebre Selassie, Kadlec, Sivok, Limbersky - Jiracek (Rajtoral, 84.), Hübschman, Plasil, Pilar (Rezek, 87.) - Kolar, Baros (Pekhart, 91.)

Lengyelország: Tyton - Piszczek, Wasilewski, Perquis, Boenisch - Blaszczykowski, Dudka, Polanski (Grosicki, 56.), Obraniak (Brozek, 73.) - Murawski (Mierzejewski, 73.) - Lewandowski

B csoport

A B csoport utolsó fordulójában Németország 2-1-ra győzte le Dániát. A dánok ezzel kiestek. A németek a hibátlanul dolgozó munkaerő rendíthetetlenségével léphettek pályára Lviben a dánok elleni meccsre a B csoport utolsó fordulójában, mert az első két mérkőzésüket megnyerték, tehát náluk többet nem lehet tenni a sikerért. A dánoknak ezzel szemben csak egy győzelmük volt, és ettől függetlenül is mindenki tisztában van a két válogatott közti különbséggel. Igaz, a szombati orosz-görög találkozó óta semmiben sem lehet biztosnak lenni.

Németország-Dánia 2-1 (1-1)
Lviv, 32 990 néző, v.: Carlos Velasco Carballo (spanyol)
gólszerző: Podolski (19.), Bender (80.), illetve Krohn-Dehli (24.)
Németország:

Neuer - Bender, Badstuber, Hummels, Lahm - Schweinsteiger, Khedira - Müller (Kroos, 84.), Özil, Podolski (Schürrle, 64.) - Gomez (Klose, 74.)
Dánia:
Andersen - Jacobsen, Kjaer, Agger, J. Poulsen (Mikkelsen, 82.) - Eriksen, Poulsen, Kvist, Zimling (C. Poulsen, 79.), Krohn-Dehli - Bendtner

Hollandia 2-1-es vereséget szenvedett Portugáliától a B csoport utolsó fordulójában, ezzel pont nélkül búcsúzott a lengyel-ukrán Eb-től.

A portugálok győzelmükkel ott lesznek a negyeddöntőben, és Csehországgal  találkoznak, míg a dánok ellen is győzni tudó Németország százszázalékosan végzett a B-csoport élén, és Görögországgal csap össze a legjobb nyolc között.

A szeptemberben rajtoló világbajnoki selejtezősorozatban a magyarokkal azonos csoportban szereplő hollandok küzdöttek ugyan a becsületpontjukért, de csak kapufáig jutottak, így - meglepetésre - három vereséggel búcsúztak a kontinenstornától.

Portugália-Hollandia 2-1 (1-1)

Harkiv, 35 ezer néző, v.: Rizzoli (olasz)
gólszerzők: Ronaldo (28., 74.), illetve Van der Vaart (11.)
sárga lap: Pereira (90.), illetve Willems (51.), Van Persie (69.)

Portugália: Rui Patricio - Pereira, Bruno Alves, Pepe, Coentrao - Raul Meireles (Custodio, 72.), Veloso, Moutinho - Nani (Rolando, 87.), Postiga (Oliveira, 64.), Ronaldo

Hollandia: Stekelenburg - Van der Wiel, Vlaar, Mathijsen, Willems (Afellay, 68.) - Van der Vaart, De Jong, Sneijder, Robben - Huntelaar, Van Persie

C csoport

Az olasz labdarúgó-válogatott 2-0-ra legyőzte a már biztos búcsúzó ír csapatot a lengyel-ukrán közös rendezésű Európa-bajnokság C csoportjának hétfői zárófordulójában, így bejutott a negyeddöntőbe.

Az eddig veretlen olaszok - a címvédő spanyolok mögött csoportmásodikként - vasárnap Kijevben a D jelű kvartett első helyezettjével találkoznak az elődöntőbe kerülésért. Az írek három vereséggel és egyetlen lőtt góllal búcsúztak a tornától.

Olaszország-Írország 2-0 (1-0)
Poznan, 39 ezer néző, v.: Cuneyt Cakir (török)
gólszerzők: Cassano (35.), Balotelli (90.)
sárga lap: Balzaretti (28.), De Rossi (71.), Buffon (73.), illetve Andrews (37., 89.), OÍShea (39.), St. Ledger (84.)piros lap: Andrews (89.)
Olaszország: Buffon - Abate, Barzagli, Chiellini (Bonucci, 57.), Balzaretti - Pirlo, Marchisio, Motta, De Rossi, - Di Natale (Balotelli, 75.), Cassano (Diamanti, 63.)

Írország: Given - O'Shea, Dunne, St. Ledger, Ward - McGeady (Long, 65.), Whelan, Andrews, Duff - Keane (Cox, 86.), Doyle (Walters, 77.)

A címvédő spanyol labdarúgó-válogatott a csereként beálló Jesus Navas 88. percben szerzett góljával 1-0-ra nyert a horvát csapat ellen az ukrán-lengyel közös rendezésű Európa-bajnokság C csoportjának hétfői zárófordulójában, ezzel az első helyen jutott a negyeddöntőbe.

A spanyolok szombaton Donyeckben lépnek pályára a D csoport 2. helyezettje ellen, abban a kvartettben még a francia, az angol és az ukrán csapat versenyez kedd este a továbbjutó helyekért. A horvátok a vereséggel kiestek.

Horvátország - Spanyolország 1-0 (0-0)
Gdansk, 36 ezer néző, v.: Wolfgang Stark (német)
gólszerző: Navas (88.)
sárga lap: Corluka (27.), Srna (44.), Strinic (53.), Mandzukic (90.), Jelavic (90.)

Horvátország: Pletikosa - Vida (Jelavic, 66.), Corluka, Schildenfeld, Strinic - Rakitic, Vukojevic (Eduardo, 81.) - Srna, Modric, Pranjic (Perisic, 66.) - Mandzukic

Spanyolország: Casillas - Arbeloa, Ramos, Piqué, Jordi Alba - Xavi (Negredo, 90.), Busquets, Xabi Alonso - David Silva (Fabregás, 73.), Iniesta - Torres (Navas, 60.)

D csoport

A már biztos kieső svéd labdarúgó-válogatott Ibrahimovic szépségdíjas góljával, valamint Larsson 91. percben lőtt találatával 2-0-ra legyőzte a vereség ellenére negyeddöntőbe jutott francia csapatot a lengyel-ukrán közös rendezésű Európa-bajnokság D csoportjának keddi zárófordulójában.

A franciák a címvédő és világbajnok spanyolokkal találkoznak a nyolc között szombaton Donyeckben, a skandináv együttes pedig két vereség után tudott nyerni.

Svédország-Franciaország 2-0 (0-0)

Kijev, 64 ezer néző, v.: Pedro Proenca (portugál)
gólszerző: Ibrahimovic (54.), Larsson (91.)
sárga lap: Svensson (70.), Holmen (80.) illetve Mexes (68.)

Svédország: Isaksson - Granqvist, Mellberg, J. Olsson, M. Olsson - Svensson (Holmen, 78.), Kdllström - Larsson, Ibrahimovic, Bajrami (Wilhelmsson, a szünetben) - Toivonen (Wernbloom, 78.)

Franciaország: Lloris - Debuchy, Mexes, Rami, Clichy - Ben Arfa (Malouda, 59.), Nasri (Menez, 77.), Diarra, Mvila (Giroud, 83.), Ribery - Benzema

A D csoport utolsó két meccsével véget értek a csoportküzdelmek a lengyel-ukrán közös rendezésű Európa-bajnokságon, és teljessé vált a negyeddöntősök mezőnye. A kvartettből az angol és a francia együttesnek volt a legnagyobb esélye továbbjutni. Előbbiek a házigazda ukránokkal csaptak össze, a hazai szurkolók nagy bánatára azonban a kezdőcsapatban nem lehetett ott Andrij Sevcsenko, mert a világklasszis támadó nem épült fel térdsérüléséből.

A nagy hiányzó mellett a kedd esti találkozónak volt egy nagy visszatérője is az angol Wayne Rooney személyében. A csatár eltiltás miatt nem játszhatott az angolok első két csoportmeccsén.

A második félidő elején azonban érkezett a hidegzuhany az ukránoknak: Pjatov kapus hatalmas hibáját Wayne Rooney használta ki, aki Gerrard beadása után fejelt közvetlen közelről az üres kapuba a 48. percben (1-0). Az ukránok a 61. percben válaszolhattak volna, amikor Milevszkij fejelt 5 méterről Hart kapuja fölé. Komoly fordulópontot a következő perc hozhatott volna, ha az ukrán kontra után a játékvezető a kezdőkörbe mutat Marko Devics lövését követően.

A legjobb nyolc között az angolok az olaszokkal, a franciák pedig a spanyolokkal játszanak.

Anglia-Ukrajna 1-0 (0-0)

Donyeck, 48 ezer néző, v.: Kassai Viktor
gólszerző: Rooney (48.)
sárga lap: Gerrard (73.), Cole (78.), illetve Tyimoscsuk (63.), Rakickij (74.), Sevcsenko (86.)

Anglia: Hart - Johnson, Terry, Lescott, Cole - Milner (Walcott, 70.), Gerrard, Parker, Young - Rooney (Oxlade-Chamberlain, 87.) - Welbeck (Carroll, 82.)

Ukrajna: Pjatov - Guszjev, Hacseridi, Rakickij, Szelin - Jarmolenko, Tyimoscsuk, Konopljanka - Garmas (Nazarenko, 78.) - Milevszkij (Butko, 77.), Devic (Sevcsenko, 70.)

A Negyeddöntők párosításai:

Görögország - Németország
Csehország - Portugália
Anglia - Olaszország
Franciaország - Spanyolország

telesport.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tereb (146) Vetítő (30) Jobbegyenes (2778) Gasztronómia (539) Gazdaság (702) Mondom a magamét (7501) Életmód (1) Autómánia (61) Alámerült atlantiszom (142) Tv fotel (65) Egészség (50) Rejtőzködő magyarország (168) Nagyvilág (1309) Mozi világ (440) Kultúra (6) Mozaik (83) Politika (1582) Emberi kapcsolatok (36) Irodalmi kávéház (537) Titkok és talányok (12) Flag gondolja (36) Heti lámpás (310) Nézőpont (1) Történelem (17) Szépségápolás (15) Sport (729) Belföld (10)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>