Ma 2024 május 28. Emil, Csanád napja van. Holnap Magdolna napja lesz.
86f90cfdb52e4d3a26686e80acfff759.jpg

Bodrogszentes román kori temploma

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Magyar Nemzet szombati magazinjának egyik legérdekesebb sorozatát közöljük le folytatásokban, melyben a remek Ludwig Emil megmutatja nekünk a rejtőzködő Magyarország eldugott kincseit, melyek mellett sokszor figyelmetlenül elhaladunk a mindennapi rohanó életünk során. Vigyázzunk ezekre a páratlan kincsekre, hiszen ezek a kincsek alappillérei szeretett Hazánknak.

Ha van régi épített emlékünk, amelyikre ráillik a rejtőzködő jelző, a bodrogszentesi templom biztosan az. Nemcsak azért, mert az első világháború után kettészakított Bodrogköz legeldugottabb helyén, az országhatár túloldalán fekvő kis faluban – ott is a település mögötti hegyoldalon – található, de még a műemléki irodalom sem fedezte fel. Gerevich professzor 1938-ban készült román kori művészeti monográfiájában pár szó esik róla, és egy roppant értékes régi fénykép látható benne, de azóta még a hivatalos (cseh)szlovákiai műemlékjegyzékekből is hiányzik. Az amúgy alapos, új kiadású Szlovákia-útikalauzban sem találni Bodrogszentes nevét, pedig szerzője a környékén több műemléki látnivalót is ajánl a kirándulók figyelmébe.
A Felső-Bodrogköz legszebb, szinte épen megmaradt középkori temploma az ezerlelkes, túlnyomórészt magyarok lakta település névadója: egy IV. Béla uralkodása idejéből (1245-ből) származó okirat „Scuntes” formában említi a községet, ami az akkor már meglévő, Mindenszentek titulusú templomára utal. Az 1332. évi dézsmajegyzék tanúsága szerint akkori papját Nicolausnak hívják, s egy tíz évvel később kelt birtoklevél már „Zenthusnak” nevezi a helyet. (Mai hivatalos neve Svätuse.)
A tatárjárás előtt elkészülhetett a ma látható egyhajós, nyugati tornyos épület a vulkáni eredetű bazalttufahegy oldalában – téglából. Csak a nyugati kapuzat oszlopait és az ikerablakok kereteit faragták helyi kőből, amint a határon inneni Karcsa XIII. századi templomának kőanyaga is a szentesi Pilis-hegyből származik. A kör alakú homlokzati nyílás még szintén román kori, de a saroktámpillérek és a szentély ablakai már az első gótikus átalakítás idejét mutatják. 1423-ban 37 lakott és 12 üres portát számoltak össze a faluban, tehát inkább a virágzó szőlőkultúrából származhatott a környék földesurainak – a Csapiaknak, Kerecsenyieknek, Csicserieknek, Eszenyieknek és másoknak – a jövedelme, mintsem az adókból. A templom XV. századi átépítésének utolsó periódusát a déli bejárat jelzi: a nemes arányú, gótikus szamárhátívben végződő portálé alighanem egy, a kassai dóm Mátyás-kori építkezésénél tanult és dolgozott kőfaragó munkája.
A háromfelé szakadt ország bizonytalansága itt is érezteti hatását, így 1541–1548-ban már csak 5–18 lakott portája van Szentesnek – írja az elszakított Bodrogköz múltjának, birtokviszonyainak kutatója, Bogoly János. Az ő könyvében olvashatjuk azt is, hogy a XVII. században a Balassa, Sennyey, Vécsey és Dőry családok osztoznak Szentesen, s a falu lakóinak többsége ez időben már áttért a kálvinista hitre. A reformátusok kezére került régi templomot a következő évszázadban felújítják, belsejét átalakítják. Felirata szerint 1794-ben készült el díszesen festett fakarzata.
Az előző századfordulón a környék szőlőit kipusztító filoxéravész miatt sok szegény bodrogközi magyar vándorolt ki Amerikába. Helyükbe szlovák telepesek érkeztek. A trianoni határ végképp elnyomorította az útjaitól, vasútjától, piacközpontjaitól megfosztott vidéket. A második világháború letarolta az ország e szegletét, majd a szocializmus csehszlovák változata tetézte be a környezet- és tájpusztítást a déli felétől elszakított Bodrogközben. Az „eredmény”: a mai Európa egyik legszomorúbb, legreménytelenebb – csupán a megújuló természet szépségeivel vigasztaló – vidéke.

Ludwig Emil, mno.hu 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Életmód (1) Titkok és talányok (12) Irodalmi kávéház (537) Nagyvilág (1310) Emberi kapcsolatok (36) Sport (729) Nézőpont (1) Mozaik (83) Belföld (11) Flag gondolja (36) Tv fotel (65) Egészség (50) Autómánia (61) Tereb (146) Történelem (18) Mondom a magamét (7622) Jobbegyenes (2807) Vetítő (30) Mozi világ (440) Heti lámpás (317) Gasztronómia (539) Alámerült atlantiszom (142) Politika (1582) Rejtőzködő magyarország (168) Gazdaság (711) Kultúra (9) Szépségápolás (15)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>