Ma 2021 június 20. Rafael napja van. Holnap Alajos, Leila napja lesz.
ce8b97976b0cb67cea37b9a845782e90.jpg

Orbán: A demokrácia megerősítése a cél

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Ha a következő országgyűlési választásokon a Fidesz kétharmados többséget kap a parlamentben, akkor élni fog ezzel a lehetőséggel, hogy ezáltal megerősítse a demokráciát – mondta Orbán Viktor szombaton Budapesten.

„Június 7-én az EP-választáskor nemcsak európai képviselőkről, hanem az ingatlanadó jövőjéről is érdemes szavaznunk. Érdemes tehát elmenni” voksolni – mondta a Fidesz elnöke.

„Használni fogjuk természetesen a választópolgárok által nekünk odaítélt bizalmat, olyan mértékben, amilyen mértékben odaítélik azt számunkra” – fogalmazott Orbán, a Fidesz elnöke a Polgári Szociális Bázis rendezvényén. Arról beszélt, hogy a baloldalon „prüszkölnek” attól a gondolattól, hogy a jobboldalnak úgymond túl nagy felhatalmazása lesz a következő parlamentben. Mint mondta, a baloldalon egyrészt az elszámoltatástól tartanak, másrészt kérdés számukra az „esetleges alkotmánymódosítás problémája”, az, hogy ha olyan többsége lesz a Fidesznek, mit fog tenni. Orbán közölte: azért fogják használni ezt a felhatalmazást, hogy ezáltal megerősítsék a demokráciát és a köztársaságot.

Kis megszakításokkal 60 éve kormányoz a baloldal

A parlamenti túlhatalommal kapcsolatban Orbán Viktor azt mondta: nem voltak mindig ilyen kényesek, hiszen amikor a szocialisták 1994-ben egymagukban a parlamenti helyek 54 százalékát birtokolták, akkor nem kormányozni kezdtek, hanem még beemelték maguk mellé az SZDSZ-t, és kétharmados többségük lett. Ekkor „midenféléket műveltek ott az alkotmánnyal, rögtön első helyen a soron következő önkormányzati választásokra vonatkozó választási törvényt alakították át” – mondta a Fidesz elnöke. Orbán Viktor szerint lényegében 1947-től hatvan éven keresztül – nyolc év megszakítással – mindig a baloldal kormányzott. „A jobboldalnak egyszer nem jár az az esély, hogy egy megbízható, izmos, stabil többséggel rendelkezzen, amely esély egyébként nekik negyven éven keresztül kizárólagosan állt fenn, s aztán a demokráciában is kaptak négy évet szabályos, alkotmányos kétharmadot?” – tette fel a kérdést Orbán Viktor.

2002-ben volt elszámoltatás

Mint mondta, volt Magyarországon elszámoltatás 2002 után, hiszen a Fideszt elszámoltatták. „Ha valaki, akkor én tudnék mesélni arról, hány hónapig jártam mindenfajta bizottságok elé” – fogalmazott Orbán, majd hozzátette: száznegyven kormányzati vizsgálatot indítottak a volt kormány feltételezett ügyeivel kapcsolatban. Ezt mi kiálltuk – közölte, majd úgy fogalmazott: „ha akkor nagy legényeknek tetszettek lenni, akkor méltóztassanak most is nagy legénynek lenni. Nem az a nagy legény, aki adja, hanem az, aki állja. Ez az elszámoltatásra is igaz”.

Orbán: Van értelme elmenni szavazni

A Fidesz elnöke a pécsi polgármester választástól – ahol a fideszes Páva Zsolt nagyarányú győzelmet aratott Szili Katalin szocialista jelölttel szemben – azt mondta: a június 7-ei választással összefüggésben megerősítést kaptak Pécs városától. Mint mondta, nem a végeredményre gondol, hanem a részvételre. „Pécs azt üzente az országnak, hogy van értelme elmenni szavazni. Van értelme részt venni a választáson, és akik (..) változtatni akarnak, azok nem is nagyon tehetnek mást, mint elmennek, és részt vesznek a választáson” – fogalmazott a politikus, majd közölte: a változtatás akarása és a választáson való részvétel ma egymást átfedő dolog.

Pécs azt üzente, a demokrácia létezik, a demokrácia működik, demokráciát működtetni van értelme, a választásokon való részvétel nemcsak erkölcsi kötelesség, hanem érdemes, megéri. Ezzel ugyanis le tudjuk zárni a Gyurcsány-Bajnai korszakot, és meg tudunk nyitni egy másik korszakot - fogalmazott a Fidesz elnöke. Hangsúlyozta: a pécsi választás azért nagyon fontos, mert ott nem az történt, hogy a baloldali emberek otthon maradtak. Azok, akik magukat valószínűleg baloldalinak vallják, vagy megszokásból inkább a korábbi városvezetésre szavaztak, nem otthon maradtak, hanem a változásra szavaztak.

Orbán Viktor szerint mindenkinek, a legszegényebbeknek is érdemes elmenni szavazni június 7-én, hiszen nem tudnak a rászorulókon segíteni, ha nem élnek a demokrácia adta lehetőséggel. Közölte: de nem mindegy, hogy ki hova adja a szavazatát. Úgy vélte, csak a Fideszre érdemes szavazni.

„Az ingatlanadó jövőjéről is szavazunk”

Orbán  kitért a Bajnai kormány ingatlanadóra vonatkozó terveire is. Mint mondta, az elmúlt napokban az látható, hogy mindenki mondja a magáét a kormány terveiről, kivéve az érintetteket. Úgy vélte, éppen itt az ideje, hogy a dolog eldöntését az emberekre bízzák. Nem vitatkozni kell az ingatlanadóról, hanem szavazni róla – javasolta. „Június 7-én az EP-választáskor nemcsak európai képviselőkről, hanem az ingatlanadó jövőjéről is érdemes szavaznunk. Érdemes tehát elmenni” voksolni – mondta a Fidesz elnöke. Az ingatlanadó ügye tökéletes szimbóluma annak a korszaknak, amelyben ma élünk – fogalmazott a pártelnök. A június 7-ei választást tekinthetjük az ingatlanadóról szóló választásnak is, aki egyetért vele, szavazzon a szocialistákra, aki nem szeretne ilyet fizetni, szavazzon a Fideszre – mondta. Ezt az adót nem is érdemes a kormánynak bevezetni, hiszen már nagyon kevés ideje van hátra, és a Fidesz el fogja törölni ezt az adót, ha bevezetik is – jelentette ki Orbán.

(MTI)
, mno.hu

Hozzászólások

füles
2016-01-28 13:27
Isten nyugosztalja! Személyesen ismertem, általános iskolai osztályfőnököm férje volt, így Neki köszönhetően jártam életemben először a Magyar Televízió akkori, Szabadság téri székházában. Ami viszont tény, nem volt jobboldali, inkább SZDSZ közeli, mint az akkori sztárújságírók többsége.

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Autómánia (61) Életmód (1) Mondom a magamét (5379) Jobbegyenes (2051) Nagyvilág (1456) Mozaik (83) Kultúra (6) Irodalmi kávéház (504) Alámerült atlantiszom (142) Történelem (14) Flag gondolja (33) Heti lámpás (255) Szépségápolás (15) Rejtőzködő magyarország (168) Egészség (50) Tereb (138) Belföld (6) Vetítő (30) Mozi világ (440) Sport (729) Gazdaság (657) Emberi kapcsolatok (36) Tv fotel (65) Politika (1578) Titkok és talányok (12) Gasztronómia (539)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>