Ma 2024 április 19. Emma napja van. Holnap Tivadar napja lesz.
db97f0ea4b0d1886f168372714c99dcf.jpg

Máté T. Gyula: Apróságok

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Altus. Szép név: magasságot jelent latin eredetije. Vállalkozásul az ember csak bájos neveket választ, s a szocialista és a demokrata is az eredetileg. Jó buli. Fletó izzadva ébredt, mostanában az ilyesmi gyakran fordult elő vele. Álmodott.

Nem a kifejezés kedélyes, nyolcvanas évekbeli, Samantha Fox-i értelmében, immár a korosodó embert kergették a múlt árnyai.

A Kedves Olvasó ne értse félre, esetünkben nem valami megvilágosodásról, sauli pálfordulás előjátékáról van szó. Az ilyesmit hősünk ébren gyakorolta már vagy féltucatnyiszor közéleti pályája során. Ezúttal azonban álmában maga Apró Antal szólt hozzá.

„Tóni bátyám!” – próbálkozott volna szót ragadni Gyurcsány, de a szellem nem hagyta, az álmokban a jó Ferenccel ez is gyakorta előfordult. Ilyenkor eszmélt ingerülten, verejtékezve, fogcsikorgató dühöt árasztva. Természetesen az álomfejtés legjobbjai sem ismerhetik Gyurcsány Ferenc és a Kádár-rendszer emblematikus figurájának személyes kapcsolatát. Talán nem is volt, Klára unoka 1994-es, életrajzilag is hivatalos párválasztásakor Apró már fizikailag távozóban volt, politikailag a nyolcvanas években került a történelemkönyvekbe. Sok volt Kádárnak is.

Az természetesen csak bulváros egybeesés, hogy 1994-ben jut először hatalomra a rendszerváltás után az MSZP, Apró Antal leánya akkor lett a sokakra ható Horn Gyula kabinetfőnöke, de a szerelmet nem kell indokolni. Még a rendszerváltás előnyeit kiélvező kádervilágban sem, az első millióról pedig mint tudjuk, nem illik beszélni.

Se így, se úgy.

Miről beszélhetett Apró Gyurcsánynak? Elvekről, ideákról, családról?

Biztosan. De mi maradt meg mindebből Fletóban?

Moszkva, internacioanalizmus, nemzetközi segítség… Ezek igazán jól konvertálható szavak. Rubel dollárra, pénz hatalomra – a haszon számítson, mindeneken és mindenkin keresztül.

Altus.

Tudják, magasság, ilyesmi. Ahol jól fizet.

Gyurcsány Ferenc és barátai ma már tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy a büdös életben nem fogják megdönteni Orbán Viktort. Nem kérnek belőlük, lehet kormányzati hülyeség, esetenként érthetetlenül otromba is, de ebből ők nem kerülhetnek ki jól. A nép a Jobbikkal figyelmeztet, nem velük.

Mi marad?

A magyar nép nem szövetséges, hát kerítsünk máshonnan. S az euró is jobb, mint a forint.

Gyurcsány Ferenc, ki tudja, milyen feltétlenül becsületes pénzből gründolt, a világ legjogibb normáit merészen betartó cége az Európai Unió­nak dolgozik ma. Ezt így, ezzel a trendi  Gucci-proletár svunggal ő maga mondta.

Az Altus alá vezényelt nemzetközi konzorcium vizsgálja most, hogy miképp használják fel az uniós pénzeket. Ki kaphat, ki nem, ki kapott jól, ki nem, ki a jó uniós tag, ki nem. Alig merem leírni: ki a jó elv-üzlettárs, ki nem. A Brüsszelben elnyert megbízásáról Apró-papának alighanem a Kominform irodájának Titóra vonatkozó határozata jutna eszébe…

De természetesen Gyurcsány Ferencnek igaza van. Az Altushoz, amióta látványpolitikára adta a nevét, semmi köze. Hát ja, meg tényleg. A tulajdoni lapon speciel a Gyurcsány Ferenc név szerepel, az osztalék ott a parlamenti bevalláson. De neki, ehhez?

A vezérigazgató most a feleség, Dobrev Klára. Az Altus-balhé kirobbanásakor csak férjeura utasított DK-s píárost, tegnap ő is szólt. Idézzünk:

„A feladatot a huszonnyolc tagállamban csaknem negyven szakértővel végzik, szakértői csapatuk pedig többségében külföldi tanácsadókból áll, akikkel a hazai fejlesztéspolitikában évtizedes tapasztalattal rendelkező szakemberek dolgoznak együtt.”

Ez kérem, Kedves Olvasó, olyan, mint ha a családja további terveit Bokros Lajos éppen aktuális, az IMF honlapjáról frissített ideái alapján akarná megvalósítani. S kérem, itt ne szakértelemre tessék gondolni, hanem dollár-muszklis emberekre, akik kitűnő árat találnak az Önök családi ezüstjére…

Apró Antal idejében divat volt az újságírásban a vörös farok, tudják, ez az, amikor az aktuális hatalom kimondja a mérhetetlenül nagy igazságot. Most kérem, ne fáradjanak ilyesmi keresésében. Esetünkben nincs nagy, gyermekeiknek is átadandó tanulság.

Ha csak az nem, hogy ha valaki egyszer elkezdi váltogatni a köpönyegeit, alighanem sohasem hagyja abba. Ha valaki külső érdeket szolgál, nemzete és népe ellen megy, tulajdonképpen azok ellen cselekszik, akik életet adtak neki. Pátoszos szavaknak tűnnek ezek, pedig csupán arról van szó, hogy hazát kiárusítani nem éppen decens dolog…

Nem trendi Fletó, na!

Máté T. Gyula – magyarhirlap.hu

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gazdaság (705) Flag gondolja (36) Nézőpont (1) Történelem (18) Mondom a magamét (7546) Sport (729) Nagyvilág (1310) Autómánia (61) Szépségápolás (15) Titkok és talányok (12) Jobbegyenes (2788) Egészség (50) Mozi világ (440) Tv fotel (65) Mozaik (83) Emberi kapcsolatok (36) Kultúra (7) Belföld (10) Alámerült atlantiszom (142) Életmód (1) Politika (1582) Rejtőzködő magyarország (168) Irodalmi kávéház (537) Heti lámpás (312) Gasztronómia (539) Vetítő (30) Tereb (146)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>